ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Τρέμει η γη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία
Ο σεισμός της Τετάρτης ενεργοποίησε έναν άγνωστο κλάδο του ρήγματος - Ανάστατοι οι κάτοικοι

Ο σεισμός της Τετάρτης ενεργοποίησε έναν άγνωστο κλάδο του ρήγματος - Ανάστατοι οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι - Διακοπές ρεύματος στο Μεσοχώρι - Επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στο Δαμάσι - Στα αυτοκίνητα διανυκτερεύουν οι Λαρισαίοι – Γέμισαν τα πάρκα με οχήματα - Πανικός στο Δημοτικό Συμβούλιο Μετεώρων την ώρα του σεισμού - Δείτε βίντεο και εικόνες
Δεύτερη νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Θεσσαλίας μετά την ισχυρή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, που χτύπησε στις 20.38 το βράδυ της Πέμπτης την περιοχή.
Ο ισχυρός μετασεισμός αιφνιδίασε ακόμα και τους σεισμολόγους οι οποίοι ανέφεραν μεν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας αλλά όπως επεσήμαναν στο protothema.gr, ο σεισμός της Τετάρτης ενεργοποίησε έναν άγνωστο κλάδο του ρήγματος.
Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης είναι βορειότερα σε σχέση με το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού. Συγκεκριμένα, εντοπίζεται 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.
Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της Λάρισας, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στο χωριό Μεσοχώρι και τις γύρω περιοχές ενώ η ΕΜΑΚ προέβη σε προληπτικές επεμβάσεις στο Δαμάσι για τυχόν εγκλωβισμένους. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.



Στο Θάλαμο επιχειρήσεων ο Χαρδαλιάς
Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ σήμερα στην Ελασσόνα. Ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) , ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Παράλληλα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Σημειώνεται επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 20:38, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Γκανάς: Σπάνιο φαινόμενο -Παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2014
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία.
Ο κ. Γκανάς ανέφερε και αυτός με τη σειρά του ότι ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο, αν αυτό συμβεί, «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».
Στην Ελασσόνα μεταβαίνει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου
Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σήμερα στην Ελασσόνα.
Ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), ενώ, με εντολή του, στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Παράλληλα, ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 20:38, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εκκληση από την Πολιτική Προστασία: Να είστε προσεκτικοί, μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν ζημιές
Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, για την αποφυγή τραυματισμών, και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α- και Β- Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
«Χορός» Ρίχτερ στη Θεσσαλία -Στους δρόμους οι κάτοικοι για ένα ακόμη βράδυ

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Λάρισας εξαιτίας των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι, που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στην περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.


Χωρίς ρεύμα χωριά του Δήμου Ελασσόνας μετά τον σεισμό
Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του Δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό.
Αρκετοί κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους των χωριών και υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των περιοχών.
Επεσε βράχος στα Μετέωρα
Ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων στα Μετέωρα, αλλά, ευτυχώς, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, που αναμεταδίδει το trikalaola, ο δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων, Θεόδωρος Γ. Αλέκος.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Τα Μετέωρα», ο βράχος έπεσε σε απόσταση λίγων μέτρων από σπίτια και από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο βράχος αποκολλήθηκε από τη Μικρή Αϊά, ενώ το ευτύχημα είναι ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές ούτε κινδύνεψε κάποιος κάτοικος.
Κλειστά τα σχολεία στα Τρίκαλα
Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε απόψε στην περιοχή.
Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.12.2025 | 19:28
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η νίκη της Ελλάδας στο Eurogroup δικαιώνει την πολιτική μας απέναντι σε μια μίζερη αντιπολίτευση - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 19:17
Κ. Χατζηδάκης: 160 εκατ. ευρώ πρόσθετη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές βαμβακιού, σιτηρών - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 19:05
Στο κέντρο της Λάρισας πάλι τα τρακτερ στην απεργιακή συγκέντρωση για τον προϋπολογισμό (ΦΩΤΟ video) - ΒΟΛΟΣ | 16.12.2025 | 18:42
Με τρακτέρ η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:53
Τι λένε οι αγρότες για αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:27
Μέσα στη μέρα βασική 208 εκατ. ευρώ, 143 της αναδιανεμητικής, 121,5 προκαταβολή ΕΛΓΑ και τα 15 εκατ. για νεαρούς - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.12.2025 | 12:20
Κατρίνης: Ο μικρός μου γιος ήταν που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, παράνομη η πράξη του, ως πατέρας αισθάνομαι συντριβή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 12:06
Ξεκίνησε η διανομή του χριστουγεννιάτικου πακέτου του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)
- ΕΛΛΑΔΑ | 16.12.2025 | 09:11
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Από πορτιέρης στη Συγγρού, βαρώνος της κοκαΐνης - Η σκοτεινή διαδρομή του «Έλληνα Εσκομπάρ» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 10:12
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 19:17
Κ. Χατζηδάκης: 160 εκατ. ευρώ πρόσθετη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές βαμβακιού, σιτηρών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:27
Μέσα στη μέρα βασική 208 εκατ. ευρώ, 143 της αναδιανεμητικής, 121,5 προκαταβολή ΕΛΓΑ και τα 15 εκατ. για νεαρούς - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 09:42
Πιστώνονται σήμερα 121 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για παγετό 2025- 20 εκατ. ευρώ για Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 09:42
Κρίσιμη ημέρα για τους αγρότες: Σήμερα θα δώσουν την απάντησή τους στην κυβέρνηση μετά το νέο κάλεσμα για διάλογο - ΒΟΛΟΣ | 16.12.2025 | 09:45
Αχιλλέας Μπέος και Σοφία Μουτίδου σε άγριο καυγά – «Φασίστες και ρατσιστές δεν γουστάρω», «Η πρώτη ξεφτίλα είστε εσείς» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 10:25
Το αδιέξοδο με τις αροτραίες καλλιέργειες οδήγησε στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις- τι πρέπει να γίνει









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed