ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Συνταγή για άπαιχτους λαχανοντολμάδες -Τα μυστικά της παράδοσης για σίγουρη επιτυχία
Τaste
Μια συνταγή-όνειρο απευθείας από την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ένα πιάτο «παντός καιρού», το οποίο καταναλώνεται χειμώνα-καλοκαίρι.
Οι λαχανοντολμάδες είναι ίσως ο «βασιλιάς» του ντολμά, των τυλιχτών δηλαδή δημιουργιών με διάφορα φύλλα (αμπελόφυλλα, λάχανο, μαρούλι κ.α.), που συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα. Η μόνη… ταλαιπωρία της συνταγής είναι να διαχωρίσετε τα φύλλα του λάχανου. Από κει και έπειτα, ο δρόμος για το επιτυχημένο πιάτο είναι πανεύκολος και ευωδιαστός.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Είναι σημαντικό το λάχανο που θα διαλέξετε να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορέσετε να πάρετε φύλλα πλατιά και καθαρά για να τυλίξετε τους ντολμάδες. Από την άλλη, υπολογίστε πως θα πρέπει το λαχανικό που θα επιλέξετε να χωράει άνετα σε κάποιο σκεύος, ώστε να το ζεματίσετε και να πάρετε τα φύλλα.
Καλό είναι να κάνετε το αυγολέμονο αφαιρώντας σε διαφορετικό σκεύος ικανή ποσότητα ζωμού, γιατί δεν θέλετε να διαλύσετε τα ντολμαδάκια με την κουτάλα στην κατσαρόλα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπληρώνετε το νερό, όσο βράζουν οι ντολμάδες, διότι με αυτό θα φτιάξετε τη σάλτσα.
Υλικά
1 μεγάλο λευκό λάχανο
Αλάτι & πιπέρι
½ κουταλάκι κύμινο
μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ. ρύζι γλασέ
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο/σάλτσα: 2 αυγά
Το χυμό από δύο λεμόνια
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
Μισό λίτρο νερό από τον βρασμό των ντολμάδων
½ λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και αλατίζουμε. Κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Αφαιρούμε με ένα πιρούνι τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και μεταφέρουμε σε πιατέλα ώστε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε σε μπολ το ρύζι με τον κιμά και προσθέτουμε άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, ραντίζουμε με 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τα χαλασμένα φύλλα του λάχανου και τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και κόβουμε το νεύρο. Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλη τη γέμιση.
Στοιβάζουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα στριμωχτά, για να μην ανοίξουν όσο βράζουν. Καλύπτουμε με μερικά φύλλα λάχανου και σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Γεμίζουμε την κατσαρόλα νερό ως το ύψος του πιάτου και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα. Αν χρειαστεί, ανανεώνουμε με ζεστό νερό, για να κρατάμε τη στάθμη πάντοτε στο ύψος του πιάτου.
Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και το κορν φλάουρ για το αυγολέμονο και παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζεστό ζωμό της κατσαρόλας, για να πάρει θερμοκρασία. Γυρίζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινούμε ώστε να πάει παντού.
Σε άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι, καβουρδίζοντας για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε για να δέσει η κρέμα. Στύβουμε και το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε τους ντολμάδες, περιχύνοντας με τη σάλτσα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 05.05.2024 | 10:19
Πάσχα: Η «Εορτών εορτή» με οβελία, γλέντι και έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2024 | 10:11
Πάσχα: Με καλό καιρό το σούβλισμα του οβελία στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.05.2024 | 09:55
Φτάνει τα 463 εκατ. ευρώ το κόστος αποκατάστασης του Σιδηροδρομικού Δικτύου στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.05.2024 | 09:49
Γιόρτασαν την Ανάσταση στους Ιερούς Ναούς της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.05.2024 | 09:27
Στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης για την Ανάσταση ο Ιερώνυμος μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 04.05.2024 | 19:23
Η Θεσσαλία περιμένει το Θαύμα της Ανάστασης - ΕΛΛΑΔΑ | 04.05.2024 | 19:18
Φρίκη στη Λιβαδειά – Έφηβη βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 18:47
Τσουρέκια και λαμπάδες από αντιπροσωπεία του Δήμου Τυρνάβου στους σεισμόπληκτους του Δαμασίου
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.05.2024 | 11:01
Τακούδης: Χωρίς ομπρέλα η Ανάσταση και το ψήσιμο του οβελία στη Θεσσαλία- έρχονται δυνατές βροχές από Τετάρτη - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 10:01
Λάρισα: Αιματηρή συμπλοκή σε διαμέρισμα πολυκατοικίας – Στο νοσοκομείο δύο άτομα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2024 | 15:12
Η ανιδιοτελής πρσφορά των προσκόπων της Λάρισας στην περιφορά των επιταφίων (εικόνες) - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2024 | 18:42
Βόλος: Πέθανε στα 61 της χρόνια η Κωνσταντία Χειμωνίδου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2024 | 10:08
Εφτά Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2024 | 16:27
Μπάζει νερά το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.05.2024 | 18:07
Τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψη γυναίκας έξω από τον Πρόδρομο στο δρόμο Καρδίτσα - Δέλτα - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2024 | 18:21
Στο Πήλιο Θοδωρής Αθερίδης και Σμαράγδα Καρύδη