cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας
apical bridget

Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

Συνεχίζεται το δούλεμα: Αγνοούνται τα φράγματα Ενιπέα (Σκοπιάς) και Πάμισου (Μουζακίου) παρά τις εξαγγελίες...

Πέντε μήνες μετά τη θεομηνία Ιανός καμία εξέλιξη

Συνεχίζεται το δούλεμα: Αγνοούνται τα φράγματα Ενιπέα (Σκοπιάς) και Πάμισου (Μουζακίου) παρά τις εξαγγελίες...
21.01.2021 | 20:12
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μία εύλογη απορία εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος, την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή «Θεσσαλών ΓΗ»:

Πως ενώ έχουν παρέλθει πέντε μήνες από την καταστροφική θεομηνία «Ιανός» δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια να ξεκινήσει εκπόνηση μελέτης για τους ταμιευτήρες Σκοπιάς και Μουζακίου, που αποδείχτηκε ότι θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο αν είχαν κατασκευαστεί προστασίας από τις πλημμύρες της 18ης Σεπτέμβρη.

 Του Γιάννη Κολλάτου

Ο χρόνος τρέχει εις βάρος αυτών των έργων, αφού το άμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το ταμείο ανάκαμψης, όπου όμως μπορούν να ενταχθούν μόνο «ώριμα έργα» από πλευράς μελετών. Και το σημαντικότερο είναι πως το νέο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί μελέτες έργων.

 Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα είχε δεσμευτεί για την κατασκευή του φράγματος Μουζακίου που θα παραλάμβανε τα νερά του Πάμισου και θα σωζόταν ανθρώπινες ζωές στον «Ιανό», ενώ ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Ενέργεια ςκαι Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επισκεπτόμενος τα Φάρσαλα είχε δηλώσει «εγώ θα το κάνω το έργο της Σκοπιάς» γιατί αποδείχτηκε πως αν είχε κατασκευαστεί θα γλιτώναμε τις πλημμύρες από τον Ενιπέα, όχι μόνο στα Φάρσαλα, αλλά και στους Σοφάδες, τον Παλαμά και τη Φαρκαδόνα (σε τρεις νομούς).. Πέρασαν 5 μήνες και οι δεσμεύσεις ξεχάστηκαν από τους πολιτικούς, όχι όμως και από τους Θεσσαλούς αγρότες και πολίτες.

 Είναι απορίας άξιο που βλέπουμε έργα οδικά να συνεχίζονται να προκρίνονται μελέτες και να δημοπρατούνται έργα, απαραίτητα μεν , χρήσιμα, αλλά σε κλίμακα αξιολόγησης κατώτερα από έργα πολιτικής προστασίας με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα μας επιφυλάσσει και άλλες συμφορές στο μέλλον

 Ρωτήσαμε στην ίδια εκπομπή τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη ποια έργα από το ΠΑΑ (το αποκαλούμενο και Μπαλτατζής) προχώρησε με δεδομένο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε εκτός πλάνου τον Αχελώο, σε αντικατάσταση του και αναφέρθηκες σε κάποιες λιμνοδαξεμενές στα Αμπελάκια, στο Νεοχωρίτη και την υπογειοποίηση στο Ληθαίο που ολοκλήρωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Καμιά αναφορά για το φράγμα της Σκοπιάς, για φράγματα σε Μουζάκι και Πύλη. Ο ίδιος «πέταξε το μπαλάκι» στην περιφέρεια για την ωρίμανση αυτών των έργων, η περιφέρεια το πετά στο ΥΠΑΑΤ και στο Υποδομών γιατί τα μεσαία φράγματα είναι έργα που δεν μπορεί να «σηκώσει» ένα περιφερειακό πρόγραμμα (πα΄νω από 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ το καθένα), και ..το «δούλεμα» διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις για τους πολίτες της Θεσσαλίας συνεχίζεται.

 Οι αρδευόμενες εκτάσεις μειώνονται στη Θεσσαλία, μαζί και το τοπικό εισόδημα (πολύ μικρότερος ο τζίρος από τις ξερικές καλλιέργειες) και άντε τώρα να περιμένεις από Αιτωλοακαρνάνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει τον Αχελώο…

 Πάντως μία πρόταση του Φάνη Γέμτου φαίνεται απόλυτα ορθή: Μαζί με τον πολιτικό παράγοντα που εγκαινιάζει ένα έργο και κόβει την κορδέλα, να αναγράφεται και ποιος το συνέλαβε και ξεκίνησε τη μελέτη του σε κάποια επιγραφή. Αυτό  ίσως δώσει μία λύση στο θέμα, γιατί τα αρδευτικά είναι έργα μακροχρόνια, εν αντιθέσει με τα οδικά και δεν φέρνουν άμεσες ψήφους στους επόμενες εκλογές…

 Για να σταματήσει λοιπόν η κακοδαιμονία με τα μακράς πνοής έργα, αντί αυτού που το ολοκλήρωσε θα πρέπει να καλείται αυτός που το σχεδίασε για να κόβει την κορδέλα!

 Γιατί μη μου πείτε ότι με τόσο πακέτο, τα τελευταία χρόνια δεν παίζει ρόλο η κορδέλα...Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Γάλα Ζωής ΟΛΥΜΠΟΣ
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^