ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καιρός - Μαρουσάκης: Τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες και χιονιάς όπως το 2002
Ο καιρός αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες

Χιόνια και πολικό ψύχος επιφυλάσσει ο καιρός της χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open TV Κλέαρχο Μαρουσάκη. Συγκεκριμένα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του Facebook σημειώνει ότι ο χιονιάς που θα πλήξει ακόμα και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη μέσα στις επόμενες ημέρες ίσως είναι ανάλογος με εκείνον που χτύπησε τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2002. Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:
Κύμα ψύχους αναμένεται όπως έχουμε ήδη ενημερώσει να σαρώσει τη χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Από την μελέτη των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων υπάρχει πιθανότητα αυτό το κύμα ψύχους να θυμίσει τον ισχυρό χιονιά που έπληξε τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2002 όπου γύρω στα Θεοφάνεια στην Αττική χιόνιζε για τρεις συνεχόμενες ημέρες ενώ ο υδράργυρος κατρακύλησε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν στη βόρεια Ελλάδα βάζοντας στην κυριολεξία πολλές περιοχές στην «κατάψυξη» και για αρκετές ημέρες.
Τριπλό «χτύπημα» του πολικού ψύχους
Από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται να σχηματίζονται τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες που ανάλογα τη θέση και την τροχιά που θα ακολουθήσουν θα καθοριστεί και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια.
Αιτία γι- αυτή την εξέλιξη αποτελεί η κίνηση πολικής αέριας μάζας από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας κίνηση η οποία προέκυψε από το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο με τα πολλά χιόνια και το ψύχος στις εκεί περιοχές.
Καθώς αυτή η πολική αέρια μάζα θα αλληλεπιδράσει αφενός με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που μας ήρθαν από τη βόρεια Αφρική και εκτόξευσαν τον υδράργυρο στους 28 βαθμούς κελσίου στη βόρεια Κρήτη και αφετέρου με θαλάσσιες εκτάσεις που θα συναντήσει στην πορεία της, θα σχηματίσει βαρομετρικά χαμηλά που θα φέρουν διαδοχικές κακοκαιρίες στην χώρα μας.
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί προς τη νότια Αδριατική και το βόρειο Ιόνιο και θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη αλλά και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να «χτυπήσουν» την πόρτα της Θεσσαλονίκης και να φτάσουν μέχρι και σε χαμηλά υψόμετρα του νομού Αττικής.
Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στο Ιόνιο προς τα νότια τμήματά το διάστημα Σάββατο - Κυριακή δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία από Θεσσαλία και πιο κάτω. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και πολύ χαμηλά στο νομό Αττικής.
Το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό το αναμένουμε να σχηματιστεί το διάστημα Δευτέρα - Τρίτη προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία με αυτή του πρώτου βαρομετρικού χαμηλού σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω.
Ισχυρός και ολικός παγετός
Καθώς ο καιρός αναμένεται να ξαστερώσει στη βόρεια Ελλάδα από Σάββατο και μετά, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Δεν θα ήταν έκπληξη να συναντήσουμε θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου και αυτό όχι σε ορεινές περιοχές αλλά σε πεδινές! Αυτό θα οδηγήσει σε σχηματισμό ισχυρού παγετού που ίσως να κρατά όλη την ημέρα δηλαδή να είναι ολικός.
Στους επισυναπτόμενους χάρτες αποτυπώνονται όσα αναλύθηκαν παραπάνω. Η κατάσταση απαιτεί συνεχόμενη μελέτη των νεότερων και διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων οπότε και καλό είναι να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού και κάθε νέα ενημέρωση. Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την κακοκαιρία που αναμένουμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές καθώς θα πλησιάζουμε στις ημερομηνίες εκδήλωσης των κυμάτων κακοκαιρίας.
Μείνετε ενημερωμένοι και προετοιμαστείτε κατάλληλα! Να έχουμε μια υπέροχη ημέρα και προσοχή στις καταιγίδες και τις βροχές σήμερα!
Πηγή ethnos.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 18:41
Σοβαρό τροχαίο στη Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε ανήλικο κορίτσι - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - ΒΟΛΟΣ | 12.01.2026 | 18:34
Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα - Στο εδώλιο ο γιατρός - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 14:27
Ανατροπή: Το «σκληρό μπλόκο» της Νίκαιας δεν πάει στον διάλογο με Μητσοτάκη -Μαρινάκης: Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 12:54
Δήμος Λαρισαίων: Ξεκινούν νέες εργασίες σε Παλαιστίνης και Ηπείρου – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα των οδών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.01.2026 | 12:04
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει τα αποστάγματά της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.01.2026 | 11:56
Βουτιά του υδράργυρου και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά του Ν. Καρδίτσας (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 12.01.2026 | 11:40
Metlen: Εξαγόρασε την NK Trailers – Εκτο εργοστάσιο στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 11:09
Παγωμένη η... αγορά στην πρεμιέρα των εκπτώσεων στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 14:03
Στις 13:00 η συνάντηση των αγροτών με τον Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου -ποιοι θα πάνε από τα μπλόκα της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 09:53
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 17:57
Ντελίριο στην Καρδίτσα, στην κορυφή της super league 2 η Αναγέννηση - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 10:08
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:12
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έντονο κύμα ψύχους από το απόγευμα, οι περιοχές που θα χιονίσει - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 10:25
Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τα τρακτέρ: Μειώνονται σε αριθμό, «γκριζάρουν» σε ηλικία οι Έλληνες αγρότες

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed