ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Γιατί το τέλος της πανδημίας είναι ορατό – Τι πολύ θετικό διαπιστώνουν οι επιστήμονες
Αισιοδοξία από το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία

Τα πρώτα εμβόλια για την COVID-19 που εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση έφτασαν σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη του νέου κορονοϊού. Πολλές εκστρατείες εμβολιασμού είναι ήδη σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, με την Ευρώπη να ακολουθεί σύντομα.
Για να εξαλειφθεί ο κορονοϊός από την κοινότητα, θα πρέπει να ανοσοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία αγέλης. Οι ειδικοί εξηγούν συχνά ότι η προστασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Η ανοσία αγέλης θα μειώσει σημαντικά την εξάπλωση της νόσου COVID-19, επειδή ο κορονοϊός που την προκαλεί θα δυσκολεύεται πλέον πολύ να βρει έναν ξενιστή που θα μπορεί να μολύνει.
Κορονοϊός: Αισιοδοξία από το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία
Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού, πέρα από τον απόλυτο αριθμό πολιτών που εμβολιάζονται σε μια κοινότητα. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανοσία μετά την ανάρρωση, ή μετά τον εμβολιασμό. Όσο περισσότερο διαρκεί η ανοσία έναντι της COVID-19, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει η ανοσία της αγέλης.
Τώρα, μια νέα μελέτη ανοσίας COVID-19 μας δίνει έναν καλό λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει την πανδημία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, τους οποίους προσβάλλει ο κορονοϊός, αναπτύσσουν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση που φαίνεται να διαρκεί πολύ.
Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL) ανακάλυψε ότι το 91% των 867 δειγμάτων που εξέτασε είχε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων εξουδετέρωσης της COVID-19 έξι μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 18 ετών και τους προσέβαλε ο κορονοϊός τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης. Και οι 129 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν με COVID-19, είχαν αντισώματα έξι μήνες αργότερα.
“Το γεγονός ότι τα αντισώματα επιβιώνουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τόσο υψηλό ποσοστό ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφήνει υποσχέσεις. Ειδικά η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων τόσους μήνες μετά σημαίνει μακροπρόθεσμη προστασία από την COVID-19”, δήλωσε η Merit Merlin της THL.
Οι ερευνητές είχαν βρει παλιότερα ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα τέσσερις μήνες μετά την ασθένεια. Η έρευνα συνεχίζεται.
Κορονοϊός: Πώς δημιουργούνται αντισώματα
Τα αντισώματα δημιουργούνται μετά από μόλυνση με τον ιό ή μετά από εμβόλιο. Αυτές οι πρωτεΐνες κυκλοφορούν στο αίμα και συνδέονται με την πρωτεϊνική ακίδα του ιού, εμποδίζοντας τον να συνδεθεί και να μολύνει υγιή κύτταρα, εάν το άτομο εκτεθεί ξανά σε αυτόν. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζουν τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία.
Εκτός από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύει επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια -που ονομάζονται Β και Τ κύτταρα- να αναγνωρίζουν τον ιό, αν και όταν αυτός ξαναπροσβάλλει τον οργανισμό. Ακόμα κι αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα εξαφανιστούν (κάτι που αναμενόμενα συμβαίνει μετά από μερικούς μήνες), αυτά τα κύτταρα Β και Τ εξακολουθούν να υπάρχουν, έτοιμα να δημιουργήσουν νέα αντισώματα και να σκοτώσουν τον ιό. Μια άλλη έρευνα έδειξε πρόσφατα ότι οι επιζώντες της COVID-19 εμφάνισαν ισχυρή απόκριση Β και Τ κυττάρων περίπου οκτώ μήνες μετά την έκθεση στον κορονοϊό.
Η μελέτη του φινλανδικού THL επικεντρώθηκε μόνο στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά τα ευρήματα της ομάδας είναι πολλά υποσχόμενα. “Η ανακάλυψή μας ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα επιβιώνουν στους περισσότερους ανθρώπους για έξι μήνες μετά την μόλυνση αυξάνει την αισιοδοξία και για την μακροπρόθεσμη προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια”, δήλωσε ένας εκ των ερευνητών του THL, ο Arto Palmu.
Κορονοϊός: Πώς συγκρίνεται η ανοσία από τα εμβόλια σε σχέση με την ανοσία από το να περάσει κανείς την COVID-19
Μερικές από τις άλλες παρόμοιες μελέτες αντισωμάτων έχουν δείξει ότι τα αντισώματα ενάντια στην COVID-19 ενδέχεται να μειώνονται μετά από τρεις μήνες. Εάν τα περισσότερα άτομα που είχαν την ασθένεια εμφανίσουν αντισώματα μακράς διαρκείας, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα εμβολιασμένα άτομα. Μελέτες εμβολίων έδειξαν ότι οι εθελοντές σε κλινικές δοκιμές ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων συγκρίσιμα ή καλύτερα από τα άτομα που επέζησαν από την COVID-19. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα υπάρχουν για πολλούς μήνες μετά την αρχική έκθεση στον ιό.
Τα αντισώματα ενδέχεται να μην μπλοκάρουν την επαναμόλυνση ή την μόλυνση μετά τον εμβολιασμό, αλλά θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επίθεση του ιού στους πνεύμονες. Αυτό με την σειρά του θα αποτρέψει τα σοβαρά συμπτώματα και τις σοβαρές επιπλοκές της COVID-19.
Η φινλανδική έκθεση σημειώνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποια ποσότητα αντισωμάτων είναι επαρκής για να προστατευτεί το άτομο από την επανεμφάνιση ή την σοβαρή COVID-19. Θα απαιτηθούν περισσότερες μελέτες για την μέτρηση της ποιότητας της ανοσίας, τόσο στους επιζώντες της COVID-19 όσο και στους εμβολιασμένους. Το THL θα βελτιώνει περαιτέρω τις εκτιμήσεις αυτές καθώς περνάει ο χρόνος.
Η Κίνα βρίσκεται σε μια μοναδική θέση όπου θα μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Οι πρώτοι άνθρωποι στην επαρχία Wuhan, που επέζησαν από την ασθένεια, μολύνθηκαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και οι δικές τους εξετάσεις αίματος θα ήταν αρκετές για να ανιχνεύσουμε τα επίπεδα αντισωμάτων, καθώς και τα κύτταρα Τ και Β.
Πηγή: https://bgr.com
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.02.2026 | 23:10
Συνέντευξη Μητσοτάκη: Η συνάντηση με Ερντογάν, ο εκλογικός νόμος και το δίλημμα της κάλπης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.02.2026 | 22:01
Κουρέτας: Τι έφταιξε για τις πλημμύρες στον Αγιόκαμπο-πως στένεψε η κοίτη από τα 125 στα 20 μέτρα (Χάρτης) - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 21:51
Βόλος: Έπιασε από τον λαιμό την μητέρα του, την πέταξε στο έδαφος και απειλούσε να την σκοτώσει - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:40
ΕΟΔΑΣΑΜ για Τέμπη: «Τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.02.2026 | 21:37
Πέντε συλλήψεις για 16 κιλά κάνναβης από το Τμήμα Δίωξης Καρδίτσας της ΕΛΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:32
Στις Βρυξέλλες οι Daughters of Penelope Aglaoniki Λάρισας για το 6ο συνέδριο European - Australian D.O.P Conference (ΦΩΤΟ +v) - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 21:12
Αχιλλέας Μπέος στην κοπή της πίτας της παράταξης: O Βόλος δύο χρόνια μετά τις θεομηνίες στέκεται όρθιος (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 15:16
Μετρούν τις πληγές τους στον Αγιόκαμπο μετά την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 08:41
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 11:50
Ίμια, 30 χρόνια μετά – Πιλότος F4 αποκαλύπτει: Απογειωθήκαμε από την Λάρισα για να χτυπήσουμε Σμύρνη, Ίμια, Τουρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 15:16
Μετρούν τις πληγές τους στον Αγιόκαμπο μετά την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 12:15
Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα στα παράλια του Δήμου Τεμπών από τη χθεσινή καταιγίδα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 09:36
Αγιόκαμπος: Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν σπίτια, αυλές και δρόμοι, έφραξε ρέμα από τα φερτά υλικά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.02.2026 | 09:42
Η απάντηση Κουρέτα για το επενδυτικό πρόγραμμα της Βιολάντα: Τρέχει από το 2021 - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 08:47
Βγήκε η θάλασσα σε Μηλίνα και Πλατανιά (φωτογραφίες-βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:32
Στις Βρυξέλλες οι Daughters of Penelope Aglaoniki Λάρισας για το 6ο συνέδριο European - Australian D.O.P Conference (ΦΩΤΟ +v)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed