ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σενάριο για μικρό διάλειμμα από το lockdown
Μικρή άρση του lockdown 14-21 Δεκεμβρίου - «Χριστούγεννα... μεταξύ μας στο σπίτι»

Με το βλέμμα στραμμένο στη λήξη του συναγερμού στο σύστημα υγείας βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων προκειμένου να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος «αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία».
Προσδιόρισε μάλιστα μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για «μικρή άρση των μέτρων και μεγάλη προσοχή και Χριστούγεννα μεταξύ μας».
Όπως εξήγησαν ο κ. Γώγος και η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, «χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας».
«Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες» ανέφερε ο κ. Γώγος και τόνισε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.
Πάντως, οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένονται προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας κι αφού ληφθούν υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (κρούσματα, διασωληνώσεις, κλπ).
Η κυβέρνηση διαμηνύει συνεχώς ότι «προτεραιότητά του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ όλα παραμένουν ανοικτά αναφορικά με την εστίαση. Στο «τραπέζι» επίσης έχει πέσει και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις. Δηλαδή, να ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν –όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί– οι υπόλοιπες. Από την άλλη πλευρά ωστόσο προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.
Πάντως, το πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός και πόσο εύκολα μπορεί να φέρει στα όριά του οποιοδήποτε σύστημα υγείας καταδεικνύει η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στη χώρα μας που παρατηρείται εντός του Νοεμβρίου.
Μόλις μέσα σε 16 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 13 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που χρειάστηκαν διασωλήνωση διπλασιάστηκε από 310 σε 607. Kαι αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, ο αριθμός των διασωληνωμένων στην πλέον «δύσκολη ημέρα» σχετικά με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, ήταν 93. Αντίστοιχα, πολύ δύσκολες ήταν οι τελευταίες δύο εβδομάδες και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που κατέληξαν λόγω της νόσου. Από τις 14 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 27 δηλώθηκαν 1.105 θάνατοι ασθενών με COVID-19, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα.
Ειδικά την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος των ατόμων που έχαναν τη μάχη για τη ζωή τους ήταν 97, αριθμός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η COVID-19 είναι σαν μία απλή γρίπη.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 09:36
Πάμε για εξόφληση βασικής ενίσχυσης για όλους τους αγρότες μέσα στον Δεκέμβριο - ΛΑΡΙΣΑ | 26.09.2026 | 09:24
Πέντε Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.09.2026 | 09:16
Υπόλοιπα επιδοτήσεων 2025 86 εκατ. ευρώ, εκκαθάριση από Σχέδια Βελτίωσης και Β’ δόση Νέων Αγροτών μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.09.2026 | 09:13
Η Θεσσαλία «θωρακίζεται» με την άσκηση «Αντίοχος–26» – Στο επίκεντρο η επιχειρησιακή ετοιμότητα - ΒΟΛΟΣ | 26.09.2026 | 09:04
Σκέπασε τον ουρανό του Βόλου η φωτιά σε μάντρα ελαστικών στην Αγία Παρασκευή- μήνυση Μπέου στον ιδιοκτήτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.09.2026 | 08:43
Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – καταιγίδες και «βουτιά» θερμοκρασίας-Τακούδης προσοχή τις επόμενες ώρες στην Ανατολική Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 26.09.2026 | 08:29
Έκρηξη στην Πλάκα: Ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα - Αγωνία για τους πέντε αγνοούμενους - ΒΟΛΟΣ | 25.09.2026 | 21:59
Γιάννης Μάγγος: Νέα ερωτήματα μετά την κατάθεση αστυνομικού στη δίκη για την υπόθεση Βασίλειου Μάγγου
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.09.2026 | 10:00
Τακούδης: Έρχονται δυνατές βροχές από το Σάββατο στη Θεσσαλία – «Στο επίκεντρο» η Νότια Θεσσαλία, Β. Εύβοια (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.09.2026 | 11:30
Σιτάρι ή βαμβάκι; Το κομπιουτεράκι θα αποφασίσει στον θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.09.2026 | 08:46
“Έφυγε” στα 49 του ο Θέμης Ζάχος, κτηνίατρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πύλης - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 10:26
Οι αγρότες της Λάρισας απαντούν με κινητοποιήσεις στις κλήσεις σε αγροτοδικεία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.09.2026 | 09:30
Τροχαίο έξω από τη Νίκαια – Πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 25.09.2026 | 14:16
Μύκονος: Καταστράφηκε το οχηματαγωγό που πήρε φωτιά εν πλω – Σώοι οι 29 επιβάτες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.09.2026 | 08:57
Με το ντίζελ 44% πάνω αγριεύει το κόστος για τους αγρότες λίγο πριν τις σπορές, δεν αρκεί η επιστροφή στην αντλία

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed