ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Αλλάζει η Δημοτική Αστυνομία: Ερχονται προσλήψεις και καθολική επάνδρωση 223 δήμων -Το σχέδιο του ΥΠΕΣ
Τι δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου

Ενα μεγάλο σχέδιο για την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας βάζει μπροστά το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ. Ο κ. Θεδωρικάκος, ενώπιον των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, των Γραμματέων και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, υποστήριξε αρχικά ότι η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου έχει καταργηθεί, και η ενίσχυσή της στους δήμους που έχει διατηρηθεί βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες του ΥΠΕΣ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, το «κεφάλαιο» της Δημοτικής Αστυνομίας συγκαταλέγεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το συγκεκριμένο υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, τα χρήματα που διεκδικεί γι’ αυτό το σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών εκπαίδευσης των δημοτικών αστυνόμων.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε πως στις ημέρες της καραντίνας ο θεσμός της Δημοτικής Αστυνομίας συνέβαλε, καθοριστικά, στη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του COVID-19.
Το ΥΠΕΣ, μάλιστα, για να διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, σε συνεννόηση με τους Δήμους, έχει προκρίνει τη δυνατότητα -στην παρούσα φάση της υγειονομικής κρίσης- να αξιοποιούν και διοικητικό προσωπικό για κάποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να είναι πιο ελεύθεροι για την άσκηση του ελεγκτικού τους έργου.
Παπαστεργίου: Δημοτική αστυνομία και στον πιο μικρό και νησιωτικό δήμο
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, υποστήριξε, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι «σήμερα δημοτική αστυνομία έχουν μόνο 100 από τους 332 δήμους της χώρας. Ουσιαστικά 232 δήμοι δεν έχουν δημοτική αστυνομία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Καλαμαριάς, των 100.000 κατοίκων, που δεν έχει αυτή την υπηρεσία».
Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «όταν επανιδρύθηκε η δημοτική αστυνομία ζήτησαν να επιστρέψουν στους οργανισμούς πολύ λίγα άτομα. Κάποιοι δήμαρχοι, τότε, όταν είδαν ότι έχουν για παράδειγμα μόνο 4 άτομα στη διάθεσή τους, είπαν ότι δεν είναι δυνατό να “τρέξει” η δημοτική αστυνομία με τόσο λίγο προσωπικό».

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου
Το σχέδιο του ΥΠΕΣ, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου, «είναι σε θετική κατεύθυνση. Είχαμε πιέσει κι εμείς, όμως με το ΥΠΕΣ έχουμε την ίδια θέση. Είναι αδιανότητο να υπάρχει δήμος, ακόμα και ο πιο μικρός και ο πιο νησιωτικός, χωρίς δημοτική αστυνομία. Δεν μπορείς να επιβάλεις πολιτικές, να ελέγξεις τον δήμο σου χωρίς αυτή την υπηρεσία».
Δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις μέχρι σήμερα
Μέχρι σήμερα, είχαν «παγώσει» οι προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία και εκτιμάται πως με το νέο σχέδιο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή η διαδικασία θα ξεμπλοκαριστεί. «Η δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντική. Στο παρελθόν, μετά την πρόσληψη, οι δημοτικοί αστυνομικοί πήγαιναν στην Κοζάνη για 7μηνη εκπαίδευση, μετά για πρακτική στην ΕΛ.ΑΣ και μετά σε εμάς, στους δήμους» επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η σχολή έκλεισε με συνέπεια να μη μπορούν να διοριστούν νέοι δημοτικοί αστυνομικοί. Είναι καίριας σημασίας να προβλέπεται στο νέο σχέδιο τόσο ο τρόπος εκπαίδευσης όσο και οι διαδικασίες προσλήψεων» λέει, καταλήγοντας, στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Η τηλεδιάσκεψη Θεοδωρικάκου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιακή συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, διήρκησε περίπου δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να αποτιμούν με θετικό πρόσημο το έργο της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών τους 17 μήνες που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, ο Βουλευτής της ΝΔ στο Νότιο Τομέα και Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης Διονύσης Χατζηδάκης, ο Γενικός Διευθυντής ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 10:43
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 10:39
Δ. Κουρέτας για συμφωνία Mercosur: Πώς προστατεύεται η ελληνική γεωργία;… Ετοιμάζουμε μεγάλη εκδήλωση ενημέρωση - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 10:31
Επείγουσα κρατική παρέμβαση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλία ζητά ο Κόκκαλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 10:25
Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τα έργα ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 09:49
Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:39
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια από Σάββατο και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 17:09
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Ιωάννης Μαρούδας σε ηλικία 54 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 10:00
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 20:02
Τακούδης: Προσοχή και στις πλημμύρες στα ορεινά Τρικάλων- χιόνια και στα πεδινά την Κυριακή προς Δευτέρα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 14:13
Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα Τέμπη οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας-ξενύχτησαν ανάβοντας φωτιές για το κρύο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 11:20
Καμπανάκι από Κουρέτα για σημαντικές υπερβάσεις ατμόσφαιρικής ρύπανσης στις 4 θεσσαλικές πόλεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 19:22
Συμφωνία Mercosur: Προστασία ελληνικών προϊόντων, ευκαιρίες για νέες εξαγωγές, δικλείδες υπέρ των παραγωγών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 14:22
Mercosur: Εγκρίθηκε η εμπορική συμφωνία της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας



















![Βίντεο: Βούτηξε για τον Σταυρό με... στρώμα θαλάσσης -Γέλια και ενθουσιασμός στα Τρίκαλα [βίντεο]](include/docs/00500185132_1ac.jpg)













Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed