ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουλάχιστον 7,9 δισ. ευρώ η «τρύπα» στα έσοδα το 2020
Tα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν υστέρηση τουλάχιστον 3,27 δισ. ευρώ

Σημαντική υστέρηση ύψους 7,9 δισ. ευρώ θα καταγράψουν τα φορολογικά έσοδα το 2020 σε σχέση με τον αρχικό στόχο, γεγονός που οφείλεται αφενός στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου στην επίπτωση από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή της. Είναι εξαιρετικά πιθανό η «τρύπα» να διευρυνθεί, καθώς είναι άγνωστο εάν θα ανοίξει η χριστουγεννιάτικη αγορά. Στην περίπτωση που η αγορά ανοίξει για μικρό χρονικό διάστημα, το πλήγμα θα είναι μεγάλο και οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης οι απώλειες εσόδων υπολογίζονται στα 4,6 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη πληγή για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Εντύπωση προκαλεί πως η εκτίμηση αυτή είχε καταγραφεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου αρκετά πριν ληφθεί η απόφαση από την κυβέρνηση για το γενικευμένο lockdown. Είναι πολύ πιθανό οι απώλειες από τους φόρους στην κατανάλωση να είναι μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι τα έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν υστέρηση τουλάχιστον 3,27 δισ. ευρώ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης κατά 752 εκατ. ευρώ.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών). Συγκεκριμένα, αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα ύψους 13,676 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,987 δισ. ευρώ ή 17,9%, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η μείωση αυτή προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1,385 δισ. ευρώ όπου περιλαμβάνονται τα μειωμένα έσοδα από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, από τη μείωση προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών και από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.
Από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η υστέρηση ανέρχεται στο 1,431 δισ. ευρώ (μείωση προκαταβολής φόρου) και από τον φόρο εισοδήματος λοιπών κατηγοριών κατά 171 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση, η μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως 100% οδήγησε στη συρρίκνωση των εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ, οι αναστολές πληρωμών ΦΠΑ 744 εκατ. ευρώ, οι αναστολές δόσεων ρυθμίσεων 251 εκατ. ευρώ, ο συμψηφισμός ΦΠΑ με μελλοντικές υποχρεώσεις 154 εκατ. και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ 171 εκατ.
Το 2021
Την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2021 υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, μακριά από τις εισπράξεις του 2019 που είχαν εισέλθει στον κρατικό κορβανά 51,18 δισ. ευρώ. Με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζουν ότι το επόμενο έτος τα έσοδα από φόρους θα φθάσουν στα 47,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τους φόρους στην κατανάλωση θα αυξηθούν κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κατά 1,065 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
• Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 10,193 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 163 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
• Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 830 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020 και να διαμορφωθεί στα 3,416 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ενδεχομένως να είναι μικρότερο, καθώς δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και το επόμενο έτος στη μείωση της προκαταβολής φόρου.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.04.2026 | 22:34
Μακρόν σε Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά - Η Γαλλία θα είναι εδώ αν η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 20:29
Αύριο στις 20:30 ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ – ΟΦΗ στο Πανθεσσαλικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2026 | 20:02
Στρατηγικές συνεργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Κρήτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2026 | 19:52
Διεύθυνση κτηνιατρικής περιφέρειας Θεσσαλίας προς κτηνοτρόφους: τηρήστε τα μέτρα βιοασφάλειας κατά την κουρά - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.04.2026 | 19:44
Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν – Live η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 19:39
Συνάντηση του Κων. Μαραβέγια με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Αθανάσιο Κοντογεώργη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 14:29
Αντιπλημμυρικά έργα Βόλου στο επίκεντρο της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:43
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα χωριό της Ελασσόνας - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2026 | 11:09
Τσερνόμπιλ, 40 χρόνια μετά: H Καρδίτσα, η Νάουσα και η Αθήνα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το ραδιενεργό νέφος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.04.2026 | 09:00
«Βιολάντα»: «Μπλόκο» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο αίτημα επαναλειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου - ΔΙΕΘΝΗ | 24.04.2026 | 01:13
Φανταστική η Ελλάδα, μας έχει βοηθήσει σε πολλά, λέει ο Τραμπ - Τρομερός τύπος ο Μητσοτάκης, δείτε βίντεο - ΕΛΛΑΔΑ | 24.04.2026 | 12:09
Τέμπη – Δίκη για τη σύμβαση 717: Nα παύσει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου του κατηγορουμένου ζήτησε ο πάρεδρος









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed