ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα πρόταση από δανειστές - Δύο συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση ΕΚΑΣ
Ελάχιστα διαφορετικό το νέο κείμενο από την 5σέλιδη πρόταση των θεσμών

24.06.2015 | 16:20
Απολύτως απορριπτέα η πρόταση, λέει Ελληνας αξιωματούχος - Χθες το βραδυ το ΔΝΤ απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση - Στο 23% μεταφέρονται βασικά αγαθά για να συγκεντρωθούν 1,8 δισ.ευρώ
Δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους» λένε κυβερνητικές πηγές συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Προφανώς, το γεγονός ότι οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές.
Οι δανειστές επιμένουν στην λογική της δημιουργίας δύο συντελεστών ΦΠΑ: Ένα χαμηλό στο 6% και έναν υψηλό στο 23% όπου ζητούν να γίνει μετάταξη των περισσότερων προϊόντων. Σκοπός των πιστωτών η συγκέντρωση συνολικά 1,8 δισ.ευρώ επιπλέον από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.
Εις ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ζητούν την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018.
Μικρή είναι η απόκλιση μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Αθήνα πρότεινε ο συντελεστής φορολόγησης να αυξηθεί στο 29% (από 26% σήμερα), οι δανειστές -κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- ζητούν ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 28%.
Η απόφαση των «Θεσμών» να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων την τελευταία ελληνική πρόταση ήταν που προκάλεσε την οργή της ελληνικής πλευράς και οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να επιτεθεί στους δανειστές λίγο πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.
Με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων Θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του -σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση- ο κ. Τσίπρας είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο των προτάσεων σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο επισήμανε: «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς». Επίσης Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η νέα πρόταση των θεσμών είναι «απολύτως απορριπτέα».
protothema.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:14
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Λάρισα στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Ακούμε την Ελλάδα» - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.05.2026 | 10:33
Κεράσια από... χρυσάφι: Απαγορευτική πλέον η τιμή τους - Πόσο κοστίζει το κιλό - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 10:16
Ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι στα Χανιά – Τραυματίστηκαν δύο 15χρονοι - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 09:53
Ξάνθη: Βρέφος εντοπίστηκε νεκρό σε εγκαταλελειμμένο σπίτι-συνελήφθη η μητέρα - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:49
UFO στη Λάρισα;-Τι δείχνει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 09:39
Καρολάιν Κράουτς: 5 χρόνια από τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 09:38
Πρωταθλήτρια Ελλάδας η ΑΕΚ, 2-1 τον Παναθηναϊκό εκμεταλλευόμενη το 1-1 στο Φάληρο
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 10:09
Οι «κυνηγοί χαλκού» «καίνε» τις φυτείες στον κάμπο-κλάπηκαν 100 μετασχηματιστές το τελευταίο διάστημα (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 18:03
Σκληρό σιτάρι 2026: Η ψευδαίσθηση του πολεμικού premium και η σιωπηρή παγίδα της Άγκυρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.05.2026 | 09:11
ΑΚΚΕΛ: Θα περάσει η ελληνική αγροτική γη στα χέρια των Αραβικών Εμιράτων; - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:14
Γέμισε χαμόγελα το πάρκο Αλκαζάρ -Μαμάκος: «Τιμούμε την πιο φωτεινή παρουσία στις ζωές μας, τη μητέρα!» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 15:41
Έρχεται ήπια θερμή εισβολή με 32 βαθμούς την Τρίτη στη Λάρισα, σύμφωνα με την πρόγνωση Καλλιάνου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2026 | 12:47
Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Μαγνησία που έχασαν τα κοπάδια από ευλογιά, περιμένουν αποζημιώσεις για ζωοτροφές - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2026 | 13:36
Φωτογραφία με την σύζυγο του και την μητέρα του ανέβασε ο Δήμαρχος Θ. Μαμάκος (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed