ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Αγγελέτος: Τραγικές καταστάσεις με τους νεκρούς από κορονοϊό- Τα ψυγεία δεν επαρκούν και στο νοσοκομείο Βόλου
Παραμένουν σε σακούλες σε αποθήκες των νοσοκομείων

Με την Ελλάδα να μετρά καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και τους νεκρούς να είναι ήδη 1.288, πολλά θύματα του κορονοϊού μένουν εκτός ψυκτικών θαλάμων. Ήδη από το Μάρτιο ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, Σωτήρης Αγγελέτος εξέφραζε στο grtimes.gr τους φόβους του να μην «αγγίξουμε το φαινόμενο του Μπέργκαμο». Αξίζει να τονιστεί ότι εκρηκτική είνι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Βολου, όπου δεν επαρκούν οι νεκρικοί θάλαμοι, καθώς τα τελευταία 3 24ωρα έχουμε περίπου 16 νεκρούς εν΄ω η χωρητικότητα δεν υπερβαίνει τους 8...
«Όσον αφορά την κρατική υποδομή που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άξια συγχαρητηρίων. Θέτουν πάνω απ’ όλα το ύψιστο καθήκον τους και σε δεύτερο επίπεδο τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία των σωρών από COVID-19, όσον αφορά στους ψυκτικούς θαλάμους» λέει.
Ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε βουλευτές, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Και παρόλο που τους είχαμε αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας των ψυκτικών θαλάμων θα ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας, δεν απάντησαν, όπως όφειλαν. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή έχουν δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κηδεία».

Η συζήτηση όμως, για τον κ. Αγγελέτο, δεν σταματά απλά στην αξιοπρέπεια απέναντι στους νεκρούς.
«Μια σωρός μολυσμένη από κορoνοϊό αποτελεί κίνδυνο. Είναι άμεσα μεταδιδόμενο το νόσημα στο οποίο εκτιθόμαστε ως λειτουργοί. Με το κράτος, παράλληλα, να μην θέλει να μεριμνήσει. Οι κανόνες που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένοι και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που προμηθευόμαστε μόνοι μας. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου όπου δεν υπάρχει επάρκεια ψυκτικών θαλάμων για νεκρά σώματα» τονίζει.

Κατά μέσο όρο κάθε νοσοκομείο διαθέτει οκτώ με εννέα ψυγεία για τη τοποθέτηση των νεκρών σωμάτων. Τα θύματα στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, με τη λίστα «αναμονής» για τους θαλάμους να μακραίνει.
«Όταν έχουμε πάνω από 10-12 περιστατικά θανάτων καθημερινά, που θα μπορέσουμε να τα τοποθετήσουμε όλα; Και δεν είναι μόνο οι θάνατοι που καταγράφονται στα νοσοκομεία. Οικογένειες μάς ενημερώνουν ότι απεβίωσε δικός τους άνθρωπος από κορoνοϊό. Πού να το μεταφέρω εγώ αυτό το σώμα, όταν τα νοσοκομεία είναι πλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε ακόμα και τα δικά τους περιστατικά; Αναγκαστικά, η σωρός μένει εκτός ψυγείου».
Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελέτος αναφέρει πως αν άμεσα δεν υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του κράτους, ενδεχομένως να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ειδικός χώρος για τα περιστατικά COVID
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη έχουν ταφεί σε απομακρυσμένο χώρο στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, μέχρι στιγμής 83 νεκροί, που απεβίωσαν λόγω κορoνοϊού.
Από τα τέλη Μαρτίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε δώσει εντολή να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για τα περιστατικά COVID-19, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.
Κατά μέσο όρο, καθημερινά θάβονται έξι νεκροί. Ξεκινώντας τον Μάρτιο, είχαν δημιουργηθεί 50 ταφόνες, ένας προγραμματισμός που αποδείχθηκε «σωτήριος», όπως λέει ο κ. Αβαρλής.

«Στο πρώτο κύμα, ευτυχώς, δεν είχαμε πολλά κρούσματα, ωστόσο τώρα βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση. Αν δεν είχε γίνει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Σκοπεύουμε να φτάσουμε τους 150. Από τη στιγμή που έχεις βρει τον εργολάβο και έχεις και τον χώρο, είναι εύκολο να ανοίξει ένας ταφόνας, μέσα σε μισή ώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 83 νεκρούς από τη περίοδο του Μαρτίου, προχωράμε σε άνοιγμα καινούργιων ταφόνων. Υπολογίζουμε να δημιουργηθούν συνολικά 250».
Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης και του δημάρχου, αυτή τη στιγμή το κοιμητήριο δέχεται περιστατικά COVID-19 και από άλλες πόλεις.
«Ελπίζουμε να σταματήσει αυτή η έξαρση του κορoνοϊού. Αν καλυφθούν τελικά και οι 250 ταφόνες, τότε θα αναζητήσουμε άλλον χώρο. Μακάρι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ζήτημα να είχαμε θάψει δέκα άτομα. Τώρα είναι η ιστορία» λέει καταλήγοντας ο κ. Αβαρλής.
Πηγή πληροφοριών: grtimes.gr


- ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 17:21
Κορωπί: 22χρονος κατάπιε ολόκληρο μπέργκερ κάνοντας challenge -Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, δίνει μάχη για τη ζωή του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.11.2025 | 16:55
Ευρωβουλευτές σε Ράνια Αλεξίου και Θεσσαλία TV: Σε δυσμένεια η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 15:46
Το Ταξίδι της Τροφής: Λαρισαίοι μαθητές στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης για καλό σκοπό (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 15:42
Κώστας Τσιάρας: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και το Μέτρο 23 - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:44
Δ. Λαρισαίων: Ανοίγει επίσημα στο κοινό ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Πάρκο Αλκαζάρ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:33
Κόκκαλης: Κίνδυνος αποκλεισμού αγροτεμαχίων από την προκαταβολή βασικής - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 12:28
Καιρός: Δημιουργήθηκε ατμοσφαιρικό βουνό - Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» επιμένει για βαρυχειμωνιά - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:24
Παγκόσμια ημέρα διαβήτη η 14η Νοέμβρη συνέντευξή τύπου του συλλόγου Λάρισας (ΦΩΤΟ
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 17:50
Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Λάρισα: Νεκρός 26χρονος φοιτητής μετά από πτώση από πεζογέφυρα - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:35
Θλίψη στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:41
Λάρισα: Σύζυγος εργαζόμενης χειροδίκησε σε βάρος του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.11.2025 | 07:57
Τακούδης για τελευταίο κύμα: Πολλά χιλιοστά βροχής στη Δυτική Θεσσαλία, ήπιες βροχές στη Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 09:22
Αύξηση μπάτζετ στο πριμ άνθρακα, χαμηλή στήριξη το 2026 για το βαμβάκι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.11.2025 | 09:46
Τρίκαλα: 55χρονος παγιδεύτηκε σε έρημο ορεινό χωριό – «Εγκλωβισμένος για 7η ημέρα» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.11.2025 | 15:31
Στο κέντρο της Αθήνας αγρότες και κτηνοτρόφοι - Διαμαρτυρία σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed