cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Το νέο έπος της Καρδίτσας είναι να στήσει ξανά τη διαλυμένη τοπική οικονομία

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το νέο έπος της Καρδίτσας είναι να στήσει ξανά τη διαλυμένη τοπική οικονομία
27.10.2020 | 20:01
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Deree Roadshow 2020 Online
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

Το νέο έπος της Καρδίτσας είναι να στήσει ξανά τη διαλυμένη τοπική οικονομία
Στις 28 Οκτωβρίου 1994, πριν από 26 χρόνια είχε προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο η παρέλαση των μαθητών του δημοτικού σχολείου της Μεταμόρφωσης, με τη λασπωμένη σημαία, καθώς το χωριό παρέμενε κάτω από τα λασπόνερα, το ίδιο και το σχολικό κτίριο.
Φέτος δεν θα έχει παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω covid-19. Για τη Καρδίτσα όμως που πριν από 40 περίπου μέρες δέχτηκε ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από εκείνο του 1994, στις 18 Σεπτεμβρίου, η παρέλαση θα ήταν το τελευταίο που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί,
Ωστόσο η απότιση φόρου τιμής στο ευζωνικό θεσσαλικό σύνταγμα που υπό το Δαβάκη απέκρουσε αρχικά τις επιθέσεις των Ιταλών τον Οκτώβρη του ’40 και στη συνέχεια στην εαρινή επίθεση του Μουσολίνι το Μάρτη του ’41, υπερασπίστηκε το ύψωμα 731 με δεκάδες Καρδιτσιώτες οπλίτες νεκρούς, αποτελεί χρέος και για τις νεώτερες γενιές.
Για τη σύγχρονη γενιά που παλεύει μέσα από τις λάσπες να ξαναστήσει σπίτια, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καταστήματα, χωράφια, το δικό της έπος εν καιρώ ειρήνης είναι εξίσου δυσβάσταχτο…
Στις 28 Οκτωβρίου 1994, ακόμη η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στην Καρδίτσα, αλλά αυτό δεν κατάφερε να δώσει την ώθηση στον τόπο, ώστε να θωρακιστεί οριστικά από τις πλημμύρες. Το περιβόητο «πακέτο Λαλιώτη» ξεχάστηκε στην πορεία του χρόνου, ενώ σήμερα η κοινωνία έχει τα δικά της προβλήματα επιβίωσης με την πανδημία και τη δεκαετή λιτότητα των μνημονίων. Χρέος μας όμως είναι να διεκδικούμε και να παλεύουμε για όσα δεν έγιναν και πρέπει τώρα να γίνουν.
Η Καρδίτσα μετά την καταστροφική πλημμύρα της 18ης Σεπτέμβρη, είναι σα να βγήκε από πόλεμο, το μέγεθος της ζημιάς για την τοπική οικονομία είναι ασύλληπτο και ως εκ τούτου θα πρέπει η πολιτεία να τη συνδράμει πέρα από τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που και αυτά μόνο άμεσα δεν είναι. 40 ημέρες μετά και δεν έχουν πάρει όλοι οι δικαιούχοι το «600άρι» που υποτίθεται πως θα ερχόταν να καλύψει τις άμεσες τρέχουσες ανάγκες και έξοδα. Πολλές οικογένειες ακόμη παραμένουν άστεγες και φιλοξενούμενες σε συγγενείς. Στην πόλη εξακολουθούν τα κοινωνικά συσσίτια.
Θαρρεί κανείς πως βρισκόμαστε σε μέρες κατοχής. Αυτό τον τόπο των ηρώων όμως που όποτε χρειάστηκε έδωσε το αίμα του για την πατρίδα δεν πρέπει να λησμονεί η πολιτεία. Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ακόμη να εξαγγελθεί και υπάρχουν φόβοι, ότι σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί οριστικά η Καρδίτσα. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας για τον τόπο μας και οι όποιες αποζημιώσεις ανακοινωθούν τη Δευτέρα από τον ΕΛΓΑ -καλοδεχούμενες μεν- αλλά …μόνο μέρος της φετινής οικονομικής δραστηριότητας θα καλύψουν.
Απαιτείται να μην ξεχαστεί ο τόπο μας. Χρειάζεται μία γενναία ένεση ρευστότητας, χρειάζεται στοχευμένο πρόγραμμα τόνωσης κάθε τομέα της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και του πρωτογενή και τα μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Αυτό που συνέβη στην Καρδίτσα είναι πρωτοφανές στα χρονικά των φυσικών καταστροφών, καθώς είχαμε ολοσχερή καταστροφή και όσο κι αν η προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε πίσω στις διεκδικήσεις μας.
Με όλες μας τις δυνάμεις από τη πλευρά μας θα ενοχλούμε και θα υπενθυμίζουμε το χρέος των αρμοδίων.
Για να δοθούν μόνιμες λύσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, που θα αντιμετωπίσει δυσκολίες πρωτόγνωρες να καλλιεργήσει ξανά τα χωράφια του. Α ανακτηθεί και πάλι το χαμένο ζωικό κεφάλαιο. Να στηθούν ξανά οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά, να αρχίσει και πάλι να κινείται η τοπική οικονομία, ώστε να μην έχουμε ένα νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης που θα «τραυματίσει» πληθυσμιακά τον τόπο και θα τον ερημώσει.
Αναμένουμε ανακοινώσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της τοπικής οικονομίας από κυβερνητικούς παράγοντες πριν από τα Χριστούγεννα Τέλειωσαν οι εποχές της επικοινωνίας, οι πολίτες πλέον κρίνουν από τις πράξεις, όχι από τις καλές προθέσεις και τα λόγια Με λεζάντες συμπάθειας των πολιτικών παραγόντων δίπλα στους πληγέντες, ούτε μαγαζιά στήνονται ξανά, ούτε γεμίζει το μεσημέρι το πιάτο στα νοικοκυριά στους Καμινάδες , ούτε χτίζονται τα γκρεμισμένα σπίτια και οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις.
Το νέο έπος λοιπόν της Καρδίτσας είναι να βγάλει κάρο από τη λάσπη και να ξεκινήσει και πάλι την προσπάθεια πρώτα για οικονομική επιβίωση και μετά για ανάπτυξη…

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^