cosmos

Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

COVID-19 ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ

Του Σταμ. Σεκλιζιώτη

COVID-19 ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ
17.10.2020 | 13:21
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
ΑΝΑΣΑ - Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΓια περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
( www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,
  www.aedep.gr, www.espa.gr )
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

COVID-19 ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ
Η Παγκόσμια Γεωργία και η τροφοδοσία της αγοράς σε τρόφιμα φαίνεται να άντεξε, παρά τις αρχικές προβλέψεις για το αντίθετο.... Η Γεωργική δραστηριότητα και ο κλάδος των τροφίμων (παραγωγή-εμπόριο-διανομή...) δεν κατέρρευσαν ενώ αποδεικνύονται να είναι οι ισχυροί πυλώνες στήριξης των πληθυσμών να ξεπεράσουν την πανδημία..., με την προϋπόθεση βέβαια ότι η διάρκεια της πανδημίας δεν θα κρατήσει ακόμη για πολύ.... Αυτή είναι η γενική εικόνα, η οποία όμως κατά περιοχές του πλανήτη δεν είναι και τόσο χαρμόσυνη όσο σε άλλες....
Το ξέσπασμα του COVID-19 και η ταχεία του εξάπλωση ξάφνιασαν πολλές κυβερνήσεις και παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, προκαλώντας άμεσες πολιτικές ενέργειες από τα μέλη του ΠΟΕ (Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου).
Πολλά από τα αρχικά μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αναμενόταν να επηρεάσουν αρνητικά τον γεωργικό τομέα. Όμως, η γεωργία στην πραγματικότητα έχει δείξει ανθεκτικότητα, με τις εμπορικές επιδόσεις να έχουν καλύτερη πορεία από άλλους τομείς, στους μήνες που ακολούθησαν...
Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων ήταν πιο ανθεκτικό από το συνολικό εμπόριο.
Η συνολική εικόνα αποκρύπτει εν μέρει το γεγονός ότι η ζήτηση για ορισμένα γεωργικά προϊόντα (π.χ. μη διατροφικά γεωργικά προϊόντα, όπως ακατέργαστα δέρματα, γούνες, μαλλί και για τα ανθοκομικά) μειώθηκε δραματικά, ενώ αυξανόταν για άλλα πρώτης ανάγκης (π.χ. βασικά τρόφιμα, μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά) αντανακλώντας τον αρχικό πανικό για αγορά και αυξημένη οικιακή κατανάλωση.
Τον Απρίλιο του 2020, οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά για πολλά προϊόντα διατροφής, ιδίως για προϊόντα υψηλότερης αξίας, όπως φρέσκα προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, τα οποία γενικά εξαρτώνται περισσότερο από τις πωλήσεις σε εστιατόρια, σε ιδρύματα και στον τουρισμό, παρά στα νοικοκυριά. Επιπλέον, τα ευπαθή προϊόντα υψηλής αξίας που μεταφέρονται αεροπορικώς επλήγησαν περισσότερο από την ξαφνική κατάρρευση της εναέριας κυκλοφορίας επιβατών, γεγονός που μείωσε την ικανότητα μεταφοράς εμπορευμάτων και αύξησε το κόστος.
Ενώ τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων και τα επίπεδα παραγωγής για τα είδη που καταναλώνονται ευρέως - ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτος - βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν όλων των εποχών και οι χαμηλότερες τιμές καθιστούν κατ -αρχήν τα τρόφιμα πιο προσιτά, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα έχει αύξησε τον αριθμό των πεινασμένων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, 270 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν απόλυτα επισφαλείς διατροφικά έως το τέλος του 2020, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 82% από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Για όσους ενδιαφέρονται η πλήρης έκθεση του ΠΟΕ δημοσιεύεται στον σύνδεσμο:
https://www.wto.org/.../trat.../covid19_e/agric_report_e.pdf
Σ. ΣεκλιζιώτηςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος - 100% φυσικοί χυμοί
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^