cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

«Χαράτσι» 650 ευρώ σε περισσότερους από 150.000 αγρότες -Θα ανασταλεί λέει ο Κελλας

Ανάστατοι οι αγρότες στη Θεσσαλία

«Χαράτσι» 650 ευρώ σε περισσότερους από 150.000 αγρότες -Θα ανασταλεί λέει ο Κελλας
25.06.2020 | 12:19
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Εν μέσω πανδημίας και στεγνοί από ρευστότητα πολλοι αγρότες της Θεσσαλίας καλούνται φέτος να πληρώσουν το χράτσι του φόρου επιτηδεύματος των 650 ευρώ, γεγονός που προκαλεί γκρίνια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η βουλευτής Καρδίτσαςτης ΝΔ  Ασημίνα Σκόνδρα επισκέφθηκε πρόσφατα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και του έθεσε το ζήτημα το ίδιο και οι αγρότες μέλη της ΕΟΑΣΝΛ τη Δευτερα τον ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη. Ο τελευταίος τους παρέπεμψε σε ανακοίνωση από το ΥΠΟΟΙΚ.

Η αλήθεια είναι πως τα έσοδα αυτά είχαν καταχωρηθεί στονφετινό προϋπολογισμό. Πρόκειται για 160.000 αγρότες που φέτος για πρώτη φορά θα κληθούν να καταβάλλουν αυτό το χαράτσι. Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της αν θα αναστείλει το μέτρο για φέτος λόγω πανδημίας και αυτό προκαλεί εκνευρισμό και αγανάχτηση στις τάξεις των αγροτώ. Το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, ένα έσοδο της τάξης περίπου των 160 εκατομμυρίων ευρώ που από ότι φαίνεται πρά την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού πέρυσι το Μάίο από τη Λάρισα, μάλλον πάει για το 2021.

Χρ. Κέλλας : Θετική η κυβέρνηση για αναστολή

 

«Χαράτσι» 650 ευρώ σε περισσότερους από 150.000 αγρότες -Θα ανασταλεί λέει ο Κελλας;

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής Λάριισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας αναφέρει για το θεμα:

Θετική η κυβέρνηση στην αναστολή του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Οι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ.Χρήστος Σταικούρας και Μάκης Βορίδης,μετά από επικοινωνία που είχαμε,αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματος και άμεσα θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις και θετικές ανακοινώσεις.
Είμαστε εδώ για να ακούσουμε,να συζητήσουμε και να λύσουμε προβλήματα,ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Ποιοί καλουνται να το πληρώσουν

Πάνω από 150.000 αγρότες, ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καλούνται φέτος, για πρώτη φορά, να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Πρόκειται για αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν την 1η-1-2014στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, που συνεπάγεται τήρηση φορολογικών βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος στις 31-12-2018. Δηλαδή μέχρι το φορολογικό έτος (μέχρι τη χρήση) 2018 απαλλάσσονταν από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση.

Για το φορολογικό έτος (χρήση) 2019 και τα επόμενα φορολογικά έτη, οφείλουν πλέον να πληρώνουν και τέλος επιτηδεύματος! Οι μόνοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι γλιτώνουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος είναι όσοι έχουν την έδρα των αγροτικών τους δραστηριοτήτων σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όσοι ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και πωλούν μέσω αυτών τα προϊόντα τους καθώς και όσοι έχουν συμπληρώσει ήδη από το 2019 το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Το τέλος επιτηδεύματος καταλογίζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα που εκτυπώνεται αμέσως μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του κάθε αγρότη ο οποίος εντάχθηκε στο κανονικό καθεστώς την 1η-1-2014, εμφανίζεται στα προς πληρωμή ποσά και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος προκύπτει από νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν στα τέλη του 2013, από την τότε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ.

Οι ρυθμίσεις αυτές προέβλεπαν την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η-1-2014 όλων των αγροτών οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια του 2013, πωλήσεις παραχθέντων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων συνολικού ύψους άνω των 15.000 ευρώ ή είχαν λάβει κατά τη διάρκεια του 2013 επιδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ. Η ένταξη των αγροτών αυτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την 1η-1-2014 εξομοιώθηκε με δήλωση έναρξης άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας για όλους τους συγκεκριμένους αγρότες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμόν ΠΟΛ. 1053/2014 εγκύκλιο της τότε Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διευκρινίστηκε ότι για τους αγρότες οι οποίοι έως το 2013 υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά από το 2014 υποχρεώθηκαν να τηρήσουν βιβλία και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, αυτή η ημερομηνία μεταβολής (η 1η-1-2014) θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Τα 5 έτη συμπληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Συνεπώς, το 2019 είναι το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο έπαψε να ισχύει πλέον η απαλλαγή των αγροτών αυτών από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια κατά την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν φέτος οι συγκεκριμένοι αγρότες για το φορολογικό έτος 2019 να χρεώνονται και με τέλος επιτηδεύματος για το έτος αυτό.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^