cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Αποτελεί προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας για την κυβέρνηση;

Θα επενδύσει κάποια από τα 33 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής βοήθειας στον πρωτογενή τομέα;

Αποτελεί προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας για την κυβέρνηση;
31.05.2020 | 10:02
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Comfort Suites and Rooms
Ευθυμίου Red Inn
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες


Toυ Γιάννη Κολλάτου


Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για δύο πράγματα στη Θεσσαλία. Για την εκτροπή του Αχελώου και για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Και τα δύο σχετίζονται με τη μείωση του κόστους παραγωγής και είναι ζητούμενα για να παραμείνει ανταγωνιστική η ελληνική γεωργία και κατ’ επέκταση η εθνική οικονομία. Κανένα από τα δύο δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά, ένα περίπου χρόνο από τη νέα διακυβερνηση.


Χωρίς διάθεση λαϊκισμού ή τοπικισμού θα θέλαμε να θέσουμε ένα κομβικό ερώτημα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας:
Αποτελεί πράγματι προτεραιότητα ο αγροτικός τομέας και η πραγματική οικονομία για το «κράτος των Αθηνών»;
Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν εκείνη που κατάργησε την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο με το τρίτο μνημόνιο.
Η τωρινή δεν το έχει στις προτεραιότητες. Η επεξεργασία ενός μόνιμου μέτρου που θα κοστίζει ετησίως στον προϋπολογισμό περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ δεν έχει γίνει ακόμη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα 32 δις ευρώ που έρχονται από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΕ, είναι ευκαιρία να αποτελέσουν το έναυσμα για να χτίσει μία νέα ανταγωνιστικότητα ο πρωτογενής τομέας. Η αλήθεια είναι πως σε αυτό που ονομάζουμε πραγματική οικονομία, όλες οι κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων, προκειμένου να μη θίξουν μισθούς του δημοσίου και συντάξεις και αδυνατώντας να νοικοκυρέψουν σε βάθος το δημόσιο, επέβαλαν φόρους στην πραγματική παραγωγή, δηλαδή τη μεταποίηση και τον αγροτικό τομέα, που τους έφεραν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.


Η Ελλάδα είναι η χώρα της ευρωζώνης με το μεγαλύτερο ειδικό φόρο κατανάλωσης για ενέργεια, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα και επί της ουσίας ο επιχειρηματικός κόσμος στερείται χρηματοδοτικών εργαλείων , δηλαδή τραπεζικό δανεισμό για επενδύσεις, εδώ και μία δεκαετία. Επίσης είναι η χώρα με τις πιο δυσβάστακτες εργοδοτικές εισφορές, θέμα τα οποίο επιχειρεί το υπουργείο εργασίας να «αμβλύνει» στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.


Στον αγροτικό τομέα τα στοιχεία είναι εξίσου δραματικά εις βάρος της Ελλάδας, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Στην Ευρώπη του στενού πυρήνα του ευρώ, οι αγρότες της χώρας μας έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση στο εισόδημά τους μαζί με εκείνους της Πορτογαλίας από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Πάνω από το 50% του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο προέρχεται από επιδοτήσεις, ένα 45% από την αγορά και μόλις ένα ποσοστό 5% συμβάλλει το κράτος στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος.


Αντίθετα σε χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία, στο εισόδημα του αγρότη οι επιδοτήσεις συμμετέχουν με μόλις 20%, ενώ σε ένα μεγάλο μέρος πάνω από το 60% υπάρχει κρατική ενίσχυση, χωρίς να νοθεύει ωστόσο τον ανταγωνισμό, όπως είναι συλλογικά αρδευτικά δίκτυα επιδότηση αγροτικού πετρελαίου και ρεύματος, αγροτική πίστη με χαμηλό επιτόκιο, αγροτική ασφάλιση, αγροτική έρευνα κ.α.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα 32 δις ευρώ αυτά που στην ουσία αποτελούν ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» δεν θα τα διαχειριστούμε ως νεόπλουτοι».
Η έμφαση προφανώς πρέπει να δοθεί στο να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας


Κάτι τέτοιο ωστόσο απαιτεί σχέδιο, εμβάθυνση έτσι ώστε κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί να πιάσει τόπο, να έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση τον έχει η προβατοτροφία και είναι 15, ενώ τα διατροφικά φυτά (σιτάρι, καλαμπόκι, φρούτα , λαχανικά) είναι στο 7 με 8 και τα βιομηχανικά φυτά (βαμβάκι, ηλίανθος , ελαιοκράμβη) στο 3.


Συμπερασματικά η απασχόληση μετά το δίμηνο lock down λόγω της πανδημίας δεν θα έπρεπε να στηρίζεται μόνο στην επιδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και στην επιδότηση ακόμη και με αποθεματοποίηση και των αγροτικών προϊόντων που αποτελούν την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία μας. Αν διασώσουμε τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, αλλά χάσουμε τα αγροτικά προϊόντα που τα τροφοδοτούν, τότε θα έχουμε κάνει μία «τρύπα στο νερό», γιατί το συγκριτικό πλεονέκτημα και ο λόγος ύπαρξης αυτών των εργοστασίων είναι η πρώτη ύλη που μεταποιούν.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα στη Βουλή ανέφερε πως δεν έχουν πληγεί όλοι οι παραγωγοί από την πανδημία και ανέφερε τα παραδείγματα των σιτηρών που το τελευταίο διάστημα είχαν άνοδο εμπορικών τιμών σε όλο τον κόσμο. Προφανώς δεν γνωρίζει ότι τα περσινά σιτηρά δόθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές στους εμπόρους προς 18 και 20 λεπτά και τα φετινά δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί. Όσο για τους κτηνοτρόφους η αποζημίωση κατά 4 ευρώ το κεφάλι, καλύπτει μόλις το ένα τέταρτο της ζημιάς που υπέστησαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα.


Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να ανασυντάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η κατασκευή για παράδειγμα συλλογικών αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων στη Θεσσαλία, ώστε να μειωθεί το υπέρογκο κόστος άρδευσης για το ανατολικό τμήμα της Θεσσαλικής πεδιάδας, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Εν γένει ο αγροτικός τομέας, οφείλει στην πράξη και όχι στα λόγια να στηριχτεί γιατί σε αυτόν και πάλι θα πατήσει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας…
Χρηματοδοτικά εργαλεία πλέον υπάρχουν. Ας μη φανούμε νεόπλουτοι, λοιπόν. Όχι άλλα ξενοδοχεία, όταν τα μισά έχουν χρεοκοπήσει και είναι έτοιμα για εξαγορά., Πρέπει εκτός από γκαρσόνια να γίνουμε και «μπακάληδες» της Ευρώπης…Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Γάλα Ζωής Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^