cosmos

Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

Το διπλό χτύπημα της ξηρασίας και του κορωνοϊού φέρνουν την Γεωργία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής

Γκούμας Κωνστανσταντίνος

Το διπλό χτύπημα της ξηρασίας και του κορωνοϊού φέρνουν την Γεωργία στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής
25.05.2020 | 17:51
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

 Γκούμας Κωνσταν

Εύστοχο το συμπέρασμα του δημοσιεύματος του «agrocapital» (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο, με αφορμή τα προβλήματα ξηρασίας, η οποία όπως φαίνεται δεν αποτελεί «προνόμιο» των χωρών του νότου.

Όλοι πλέον οφείλουν να αξιολογήσουν προσεκτικά και εξειδικευμένα τα προβλήματα της διατροφής και της Γεωργίας στις νέες συνθήκες, πέρα από τις γενικότητες περί «κλιματικής αλλαγής», που από μόνες τους δεν απαντούν στις αγωνίες των πολιτών, των αγροτών καιπλήθους άλλων επαγγελμάτων που συνδέονται με την δραστηριότητά τους.

Η Θεσσαλία, αποτελεί προφανώς τυπική περίπτωση περιοχής που η απειλή της ξηρασίας καθορίζει κυριολεκτικά το μέλλον της. Μάλιστα για το ειδικό θέμα της ασφάλειας από ξηρασία - λειψυδρία του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας έχει υποβληθεί στην πολιτεία η τεκμηριωμένη πρόταση για ολοκλήρωση του ημιτελούς φράγματος Συκιάς επί του άνω Αχελώου και της αντίστοιχης σήραγγας μεταφοράς νερού, ώστε να θωρακιστεί οριστικά η Θεσσαλία από αυτές τις απειλές !

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, πολλοί αναλυτές της εξέλιξης της Ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για τον τομέα με τις λιγότερες αβεβαιότητες, δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία (όπως π.χ. τουρισμός) και προσφέρεται προνομιακά, στη βάση φυσικά ενός νέου σχεδιασμού με μέτρα στήριξης των αγροτών, για πρόσθετες επενδύσεις και παραγωγή πλούτου για την ανάπτυξη της χώρας. Η Θεσσαλία, αυτονόητα, θα αποτελούσε πρώτη επιλογή για κάτι τέτοιο.

Συνεπώς σήμερα έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον τα παρακάτω ερωτήματα, που «απευθύνονται» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα πρέπει να τύχουν πειστικών απαντήσεων :

Έχει ασχοληθεί ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας κ. Βορίδης με αυτές τις προοπτικές ; Γιατί δεν είδαμε κάποια διαβούλευση ή συνεργασία με επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλία ; Πως σκέπτεται να χειρισθεί το μεγάλο θέμα των αρδεύσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα στηρίζονται τόσο στην συνεχιζόμενη καταστροφική υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των υδατικών οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, όσο και στην ανοχή των αρχών στην κατάφωρη (κάθε χρόνο) υπέρβαση του υδατικού της ισοζυγίου ; Τι μέτρα προτείνει το Υπουργείο Γεωργίας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των εδαφών που αποτελούν (μαζί με το υδατικό) θεμελιώδεις παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αειφορική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ; Τι πιέσεις ασκεί και πως συνεργάζεται με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να αντιμετωπίσουν σφαιρικά τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας ;

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^