Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Τα γεωργικά προϊόντα καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εμπορευμάτων

Του Ole Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Τα γεωργικά προϊόντα καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εμπορευμάτων
10.05.2020 | 22:32
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Deree Roadshow 2020 Online
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

 

Η αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά την περασμένη εβδομάδα, με τους φόβους για μια πιθανή παρέμβαση να επηρεάζουν τουλάχιστον βραχυχρόνια, εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, καθώς και τα Σιτηρά.

Προς το τέλος της εβδομάδας, η αγορά ενέργειας υποχώρησε λόγω χαμηλής ζήτησης και αυξημένης προσφοράς από τις ΗΠΑ, ενώ ο αγροτικός τομέας επικράτησε έναντι άλλων κατηγοριών όσον αφορά τις επιδόσεις.
Ο γεωργικός τομέας δέχεται την μεγαλύτερη άνοδο, η τιμή όμως των γεωργικών εμπορευμάτων βρίσκεται στα όρια του κορεσμού. Απ την αρχή του τριμήνου ο τομέας στο σύνολό του έχει καταγράψει άνοδο πάνω από 17%, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιος καταλύτης που θα αναγκάσει τις τιμές να υποχωρήσουν

Μεταξύ άλλων και για την ίδια περίοδο, ξεχώρισαν οι αποδόσεις του καφέ ποιότητας «Arabica» κατά 76%, των βοοειδών κατά 32% και του καλαμποκιού κατά 17%.

 

Τα γεωργικά προϊόντα καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εμπορευμάτων

Οι αυξημένες εξαγωγές στα Σιτηρά βοηθούν στη μείωση των αποθεμάτων

Οι τιμές των τριών βασικών σιτηρών που καλλιεργούν οι ΗΠΑ, το Καλαμπόκι, το σιτάρι και η σόγια, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ευνοημένα από την αυξημένη ζήτηση που βοήθησε και στη μείωση των αποθεμάτων της προηγούμενης σοδειάς.

 

Τα γεωργικά προϊόντα καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εμπορευμάτων

Το σιτάρι ευνοήθηκε από τις ανησυχίες για τη μελλοντική παραγωγή της περιοχής της Μαύρης θάλασσας, αλλά και από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ και θα επηρεάσουν την ποιότητα της σοδειάς στο μέλλον.

Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των τιμών ήταν και η μείωση των θέσεων που διακρατούν οι κερδοσκόποι, σύμφωνα με πληροφορίες του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων του Σικάγο.
Οι υψηλοί τεχνικοί δείκτες καταδεικνύουν πιθανό περιορισμό της ανόδου στα γεωργικά προϊόντα Καθώς οι τιμές των γεωργικών προϊόντων ενισχύονται

Oι τεχνικοί δείκτες δείχνουν ότι έχουν φτάσει σε επίπεδα κορεσμού. Ο δείκτης σχετικής δύναμης (RSI) αποτελεί έναν τεχνικό δείκτη που εμφανίζει εάν η αγορά είναι υπέρ-αγορασμένη ή υπέρ-πουλημένη. Θωρείται υπέρ-αγορασμένη όταν είναι πάνω από το επίπεδο 70 και υπέρ-πουλημένη όταν είναι κάτω από το επίπεδο 30, όμως οι επενδυτές μπορεί να ακολουθούν προσαρμοσμένα επίπεδα στα δικά τους κριτήρια.

Όσον αφορά τον αριθμό περιόδων του δείκτη, η πιο διαδομένη διάρκεια είναι οι 14 ημέρες. Όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, η πλειονότητα των γεωργικών εμπορευμάτων βρίσκεται στα επίπεδα υπέρ-αγορασμένης αγοράς, σύμφωνα πάντα με το δείκτη σχετικής δύναμης, αποτελώντας κατ’ επέκταση περιορισμό για την περεταίρω άνοδο των τιμών.

 

Τα γεωργικά προϊόντα καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εμπορευμάτων

Αυξημένη μεταβλητότητα για το αργό πετρέλαιο

οι δύο ποιότητες αργού πετρελαίου, WTI και Brent, παρουσίασαν αυξημένη μεταβλητότητα σημειώνοντας άνοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όταν η ένταση στην Ουκρανία κορυφώθηκε, ενώ στο τέλος της εβδομάδας έκλεισαν με απώλειες όταν η ένταση είχε αποκλιμακωθεί.

Ενώ ακούστηκαν πολλά για επικείμενες κυρώσεις, η αγορά ενέργειας αποφάσισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός οποιαδήποτε διακοπή στην απρόσκοπτη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Δύση χρειάζεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ενώ η Ρωσία χρειάζεται τα χρήματα της Δύσης για να χρηματοδοτήσει μια προβληματική οικονομία. Η άνοδος της τιμής διεκόπη από την είδηση ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση από τα διυλιστήρια παραμένει μειωμένη. Μέχρι σήμερα, τα διυλιστήρια διατήρησαν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα.

Όμως τώρα που οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες, η κατάσταση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^