cosmos
Σχολή Καραβάνα

Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Αναφορά του Κ. Μαραβέγια στους αρμόδιους υπουργούς για τη στήριξη των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας

στους αρμόδιους υπουργούς

Αναφορά του Κ. Μαραβέγια στους αρμόδιους υπουργούς για τη στήριξη των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας
04.04.2020 | 21:12
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Αναφορά του Κ. Μαραβέγια στους αρμόδιους υπουργούς
για τη στήριξη των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας


Το αίτημα στήριξης των ελληνικών βιομηχανιών αναδυόμενων τεχνολογιών, που αποτελούν τον πλέον υποσχόμενο και εξαιρετικά δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, προώθησε με αναφορά του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Η αναφορά του κ. Μαραβέγια απευθύνεται συγκεκριμένα στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη και Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και στηρίζεται σε επιστολή της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤΙΑ) η οποία αριθμεί σήμερα 50 βιομηχανικά μέλη και τα κυριότερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας. Πρόκειται για φορείς, οι οποίοι απασχολούν πάνω από 3000 μηχανικούς/ερευνητές υψηλής εξειδίκευσης, παράγουν υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα και ταυτόχρονα έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ωστόσο, στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την πανδημία του COVID-19, δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του τεχνολογικού χώρου (π.χ. ανάπτυξη λογισμικού, μικροηλεκτρονική, έρευνα στην επιστήμη της πληροφορικής κ.ά.), παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες.

Επισημαίνεται ότι το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει με προτεραιότητα και για τις καινοτόμες αυτές δραστηριότητες, διότι ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας είναι άμεσος. Από αυτές τις επιχειρήσεις και τα εξειδικευμένα στελέχη τους, που μέχρι τώρα αποτελούσαν ανάχωμα για το brain drain και πόλο έλξης ξένου επενδυτικού κεφαλαίου, αναμένει κανείς να γίνει η ανάκαμψη της οικονομίας, την επόμενη ημέρα του COVID-19.

Για το σκοπό αυτό, η Ένωση ζητεί: 1. την ταχεία πιστοποίηση δαπανών και εκταμίευση δόσεων σε ενεργά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), 2. τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής ύψους 50% για την υλοποίηση εγκεκριμένων ερευνητικών έργων, με εγγυοδοσία από το κράτος και διακριτά για κάθε δικαιούχο εταιρία, ανεξάρτητα από τη συνολική πρόοδο του έργου, 3. την ταχεία αξιολόγηση των προς ένταξη έργων αλλά και των προτάσεων σε δράσεις του ΕΣΠΑ για τα οποία έχει ήδη υλοποιηθεί σημαντικό ποσοστό των δαπανών.

Επίσης, οι βιομηχανίες αναδυόμενων τεχνολογιών προτείνουν: 1. να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων καινοτομίας στους πληττόμενους από τον COVID-19, 2. να επεκταθούν μέτρα όπως της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και στις επιχειρήσεις τεχνολογίας και καινοτομίας, 3. να επιταχυνθούν με ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης, οι διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας.

Αναγνωρίζοντας την καθοριστική θέση και συμβολή των επιχειρήσεων τεχνολογίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Κ. Μαραβέγιας ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν θετικά τα αιτήματά τους.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος -Κεφίρ
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^