cosmos
Μένουμε Ασφαλείς 970x250
Σχολή Καραβάνα

Ειδήσεις, νέα για Υγεία

Επιτέλους μερικά “καλά” νέα: Ο κορωνοϊός έχει αργή μετάλλαξη και αυτό βοηθάει για το εμβόλιο

Όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί, ο ιός μεταλλάσσεται με πολύ αργό ρυθμό, σε σχέση με άλλους ιούς

Επιτέλους μερικά “καλά” νέα: Ο κορωνοϊός έχει αργή μετάλλαξη και αυτό βοηθάει για το εμβόλιο
29.03.2020 | 19:36
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Animus Benefits
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Όσο οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για την εύρεση θεραπείας ή προφύλαξης για τον κορωνοϊό, μερικά από τα ευρήματα τους προκαλούν έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί, ο ιός μεταλλάσσεται με πολύ αργό ρυθμό, σε σχέση με άλλους ιούς που “επιτίθενται” στην αναπνευστική οδό, όπως κάνει δηλαδή η γρίπη.

 

Αυτός ο ρυθμός βραδείας μετάλλαξης έχει δύο σημαντικές συνέπειες – και οι δύο είναι ευτυχώς ενθαρρυντικές γα την πορεία της θεραπείας. Η μία είναι ότι ο ιός Covid-19 (ή SARS-CoV-2 οπως είναι επίσημα η ονομασία του) έχει μείνει σταθερός στην μορφή με την οποία ξεκίνησε το φονικό του ταξίδι σε όλο τον πλανήτη και επομένως είναι πιθανόν να μην γίνει πιο επικίνδυνος καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται. Η άλλη είναι ότι η βραδεία αυτή μετάλλαξη θα μπορούσε να σημαίνει πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
Δηλαδή, θα λειτουργούσε πιο πολύ σαν ένα εμβόλιο ιλαράς
ή ανεμοβλογιάς και όχι σαν αυτό της εποχικής γρίπης

Όπως δήλωσε ο Peter Thielen, μοριακός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στην The Washington Post, η ανάλυση 1.000 διαφορετικών δειγμάτων του νέου κορωνοϊού αποκάλυψε μόνο τέσσερις έως δέκα γενετικές διαφορές μεταξύ των στελεχών που έχουν μολύνει τους ανθρώπους στις ΗΠΑ και του αρχικού ιού που εξαπλώθηκε Wuhan.

“Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού θα έδειχνε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε για το SARS-CoV-2 θα ήταν ένα και μόνο εμβόλιο και όχι ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο όπως το εμβόλιο της γρίπης”, δήλωσε ο Thielen.
Ο κορωνοϊός είναι πιο σταθερός από τη γρίπη

 

Επιτέλους μερικά “καλά” νέα: Ο κορωνοϊός έχει αργή μετάλλαξη και αυτό βοηθάει για το εμβόλιο

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς αναπαράγονται, συμβαίνουν μικρά “σφάλματα” στον γενετικό τους κώδικα, τα οποία σιγά σιγά (ή πιο γρήγορα) περνάνε στα νέα στελέχη που δημιουργούνται. Τέτοιες μεταλλάξεις “διαλύουν” έναν ιό σε διαφορετικά στελέχη, αλλά τείνουν να μην επηρεάζουν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός ή πώς εξαπλώνεται. Ωστόσο, τα γενετικά σφάλματα βοηθούν τους επιστήμονες να εντοπίζουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται ένας ιός μέσω του ανθρώπινου πληθυσμού – είναι κάτι σαν τη γενετική διασταύρωση.

«Είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές πιο αργός από τη γρίπη», είπε.

Το SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μεταλλάσσεται πολύ. Οι λεπτές αλλαγές στο γονιδίωμα του εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο ιός συνεχίζει εμφανίζεται ο ίδιος παντού, όπου έχει εμφανιστεί. Κάθε στέλεχος είναι σχεδόν το ίδιο.

 

Επιτέλους μερικά “καλά” νέα: Ο κορωνοϊός έχει αργή μετάλλαξη και αυτό βοηθάει για το εμβόλιο

Ο Andrew Rambaut, ένας μοριακός εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στο Science ότι το SARS-CoV-2 συσσωρεύει κατά μέσο όρο περίπου μία έως δύο μεταλλάξεις το μήνα. «Είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές πιο αργός από τη γρίπη», είπε.

Ο Trevor Bedford, επιστήμονας του Κέντρου Ερευνών Καρκίνου του Fred Hutchinson, με ανάρτηση του αναφέρει ότι ο ιός της γρίπης, αντίθετα, “μεταλλάσσεται περίπου μία φορά κάθε 10 ημέρες σε όλο το γονιδίωμα του”. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι ασήμαντες, έγραψε στο Twitter, αλλά περιστασιακά θα εμφανιστεί κάτι που υπονομεύει την υπάρχουσα ανοσία των ανθρώπων στη γρίπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε νέο εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο, και επίσης γιατί τα εμβόλια γρίπης δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικά.

Ωστόσο, οι κορωνοϊοί, συνολικά, είναι “κάπως λιγότερο επιρρεπείς στη μετάλλαξη από τη γρίπη“, όπως δήλωσεστο Business Insider ο Stephen Morse, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia . Ο νέος κορωνοϊός είναι απίθανο να μεταλλάσσεται κάθε εποχή, πρόσθεσε ο Morse.

Ο Benjamin Neuman, ένας ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Texas A & M της Texarkana, εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό.«Η γρίπη χρησιμοποιεί ένα “τρικ” που οι κορωνοϊοί δεν το ακολουθούν- το γονιδίωμα του ιού της γρίπης διασπάται σε διάφορα τμήματα, καθένα από τα οποία κωδικοποιεί ένα γονίδιο.Όταν δύο ιοί γρίπης βρίσκονται στο ίδιο κελί, μπορούν να ανταλλάξουν μερικά τμήματα, δυνητικά δημιουργώντας έναν νέο συνδυασμό αμέσως – έτσι ξεκίνησε και η γρίπη H1N1 “, ανέφερε ο Neuman.
Η σταθερότητα του κορωνοϊού σημαίνει ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι μακροχρόνιο

Επιτέλους μερικά “καλά” νέα: Ο κορωνοϊός έχει αργή μετάλλαξη και αυτό βοηθάει για το εμβόλιο

 

Ο Bedford, ο οποίος μελετά τον κορωνοϊό στο Σιάτλ, με ανάρτηση του τη Δευτέρα προέβλεψε ότι «θα πάρει στον ιό λίγα χρόνια για να μεταλλαχθεί αρκετά ώστε να εμποδίσει σημαντικά το εμβόλιο».

Πάνω από 70 πιθανά εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει να δοκιμάζονται, με κάποια από αυτά να έχουν ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζονται και σε ανθρώπους, όμως όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, η πιο πιθανή εμφάνιση του εμβολίου δεν θα γίνει πριν από τον Μάρτιο του 2021.

Τουλάχιστον, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το εμβόλιο αυτό θα είναι αποτελεσματικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμα και χρόνια.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Bedford, θα δούμε μέσα στην πορεία κάποιες περιστασιακές μεταλλάξεις του ιού, που θα του επιτρέπουν να “ξεφύγει από την δράση των εμβολίων σε μερικούς ανθρώπους, όμως δεν πρόκειται να το καταφέρει για μερικά χρόνια, όχι μήνες όπως κάνει τώρα η γρίπη”.

Οι περισσότερες ιογενείς μεταλλάξεις είναι αβλαβείς. Όμως μερικές, όπως αυτές που βοηθούν τον ιό να εξαπλωθεί γρηγορότερα ή να μολύνει περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει την σοβαρότητα ενός “ξεσπάσματος” του. Πολύ πιθανό, να είναι μια μετάλλαξη αυτή που έχει επιτρέψει στον Covid19 που αντιμετωπίζουμε τώρα,να μεταπήδησε από το ξενιστή σε κάποιο σώο και από εκεί να μόλυνε τους ανθρώπους.
Ο SARS-CoV-2 δε έχει μεταλλαχθεί σε κάτι που να απειλεί την δημόσια υγεία

Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής καμιά είδους αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ο ιός, όμως εξακολουθούμε να τον παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, ανέφερε ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και συνέχισε: “Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται”.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Υγεία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^