cosmos

Ειδήσεις, νέα για Όλα... για το Παιδί

Η προσωπικότητα του μικρού μας παιδιού

από την Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου

Η προσωπικότητα του μικρού μας παιδιού
10.03.2020 | 09:37
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

 

Τι διαμορφώνει την προσωπικότητα του μικρού μας παιδιού;

Η αλήθεια είναι ότι καθώς γινόμαστε γονείς μπαίνουμε σε έναν νέο μαγευτικό κόσμο που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε μέσα από την εμπειρία μας αυτή,  τις ανάγκες του παιδιού μας, που είναι μία μοναδική ξεχωριστή προσωπικότητα με τα δικά της θέλω από την πρώτη ώρα που γεννιέται.

Είναι τρομερή εμπειρία  το να μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθούμε ώστε να διαμορφώσουμε μία συμπεριφορά που θα γίνει πρότυπο για το σωστό μεγάλωμα του παιδιού μας. Οι ειδικοί συχνά αναφέρουν ότι το να γίνεις γονιός είναι το μεγαλύτερο σχολείο που μπορεί να περάσει ένα άτομο στη ζωή του.

 

Η προσωπικότητα του μικρού μας παιδιού

 

Ο Jen Meyers και οι συνεργάτες του στο  Raising Your Child μελετούν το πώς τα γονίδια επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού από τη βρεφική του ηλικία. Γνωρίζουν ότι σίγουρα το περιβάλλον διαμορφώνει την προσωπικότητα του βρέφους καθώς και το ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος των ενηλίκων που το μεγαλώνουν Κάποια παιδιά από βρέφη τους ηλικία,  γονιδιακά είναι πιο εσωστρεφή και άλλο περισσότερο εξωστρεφή. Ποιος είναι όμως ο τρόπος για να είμαστε καλοί γονείς και να βοηθήσουμε , είτε τον κλειστό χαρακτήρα,  είτε τον πολύ εξωστρεφή χαρακτήρα του παιδιού μας να διαμορφωθεί σωστά;

Οι ειδικοί μας λένε ότι ένα παιδί το οποίο εισπράττει συνέχεια αγάπη και ενθάρρυνση, δημιουργεί ένα υγιές υπόβαθρο, που θα το κάνει έναν  ισορροπημένο ενήλικα  στο μέλλον Κάποια παιδιά στρεσάρονται με τα πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα και θέλουν το χρόνο τους ώστε να αποδεχτούν τις έντονες  χωροχρονικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Από τη βρεφική ηλικία, το παιδί έχει έντονη την ανάγκη να του μιλάμε, να αναφερόμαστε σε αυτό λέγοντας του όλα αυτά που μας κάνουν εντύπωση,  τα όσα μας αρέσουν,  τα πράγματα που θα θέλαμε και αυτά που ονειρευόμαστε να κάνουμε μαζί του. Όταν είναι μωράκι και το αλλάζουμε λένε οι ειδικοί καλό είναι να το κοιτάμε στα μάτια, όταν του κάνουμε μπάνιο να του μιλάμε γλυκά, γιατί αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές για να συνδεθούμε αυθεντικά  μαζί του. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τα συναισθήματα του παιδιού, να είμαστε κοντά του και όταν είναι ευτυχισμένο και ήρεμο  αλλά και όταν κλαίει γοερά. Τη στιγμή  που το μικρό μας παιδί μας έχει ανάγκη, από φόβο, λύπη ή ανασφάλεια  θα πρέπει να αφήσουμε για  λίγο τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας,  όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα του σπιτιού και να αφιερωθούμε σε αυτό για τον λίγο πολύτιμο χρόνο που μας χρειάζεται για να γαληνέψει.

Έτσι θα  αντιληφθούμε σιγά σιγά τόσο τις ατομικές  όσο και   τις κοινωνικές του προτιμήσεις. Το παιδί μας απολαμβάνει τα παιχνίδια με μας,  του αρέσει πάρα πολύ να το πειράζουμε στα δαχτυλάκια των ποδιών, να κάνουμε αστείους μορφασμούς,  να βάζουμε τα ρουχαλάκια του στο κεφάλι μας  και να του δημιουργούμε ένα διασκεδαστικό κλίμα που θα το κάνει να γελάσει μαζί με μας. άλλωστε το γέλιο ενός μικρού παιδιού είναι ο πιο ευτυχισμένος ήχος σε ολόκληρη τη γη.

 

 

 

* Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου, με εξειδίκευση στην Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή. Είναι ´Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «ΛΗΤΩ», παλαιό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η Λητώ είναι μητέρα δυο αγοριών, αγαπά πολύ τα παιδιά, έμμετρα, κείμενα και θεατρικά της, κυκλοφορούν σε περιοδικά όλης της χώρας και στην ιστοσελίδα της στο youtube. Είναι μέλος της IBBY (International Board on Books for Young People), της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς & του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων. Οι ιστορίες της ξεκλειδώνουν τα παιδικά συναισθήματα και προτείνουν δράσεις που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη γονέων & παιδιών. . Επικοινωνήστε μαζί της στο https://www.facebook.com/litotsakiri , instagram: litotsakiri Τηλ:6972271968

 Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Όλα... για το Παιδί

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^