Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Προκλητική η ομολογία πως θα συνεχίσουμε να χύνουμε το αίμα μας για τα αμερικάνικα συμφέροντα

Ομιλία του Ελισσίου Βαγενά στη Λάρισα

Προκλητική η ομολογία πως θα συνεχίσουμε να χύνουμε το αίμα μας για τα αμερικάνικα συμφέροντα
14.02.2020 | 20:02
Animus Benefits
alphawood
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Προκλητική η ομολογία πως θα συνεχίσουμε να χύνουμε
το αίμα μας για τα αμερικάνικα συμφέροντα και μάλιστα αυτό
να λέγεται την 70η επέτειο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Κορέα

Σε εκδήλωση με θέμα «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην κινούμενη άμμο των αμερικανό-νατοϊκών σχεδιασμών», που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής 14/2 η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «όπως «γυρνά ο τέντζερης και βρίσκει το καπάκι», έτσι και στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις δεξιές, κεντρώες, συνεργασίας, «αριστερές, «ταίριαξαν» διαβεβαιώνοντας το λαό μας πως «δεν κινδυνεύουμε», «έχουμε ισχυρούς συμμάχους», «τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά», «το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας», «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας», «η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ μας προφυλάσσει» κοκ. Διαμορφώθηκε ένα πολιτικό «τόξο»: ΝΔ, ΚΙΝΑΛ–ΠΑΣΟΚ, ως και τον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ, που επί διακυβέρνησής του φρόντισε να διευρύνει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, φέρνοντας τα drones εδώ στη Λάρισα, τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, προετοιμάζοντας τη νέα «Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ», δηλαδή τη συμφωνία με τη οποία η Ελλάδα και κάθε στρατιωτική υποδομή της μετατρέπεται σε «αιχμή του δόρατος» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

 

 


Όλα αυτά - μας λένε – παλιοί και νέοι κυβερνώντες γίνονται «για το καλό μας», για την «ασφάλειά μας», «την ειρήνη και σταθερότητα» σε μια ταραγμένη περιοχή. Και πράγματι, βλέπουμε πολέμους να ξεσπούν σε μικρή απόσταση: Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία, Ανατολική Ουκρανία, Περσικός Κόλπος κι από κοντά έχουμε την όξυνση στα ελληνοτουρκικά.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις εμφανίζονται καθησυχαστικές: “Βαθαίνουμε τη συνεργασία με τους ισχυρούς συμμάχους μας».
Λένε πως η στρουθοκάμηλος, όταν διαισθανθεί τον κίνδυνο, χώνει το κεφάλι της στην άμμο.
Κάπως έτσι δείχνουν κι οι ελληνικές κυβερνήσεις, χώνοντας βαθύτερα το κεφάλι τους στην «κινούμενη άμμο» των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών. Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως αυτή η «εθελοτυφλία» δεν προκύπτει από τον φόβο, ούτε από ενδοτισμό της αστικής τάξης, από κάποια δηλαδή “δουλικότητα” προς τους αμερικάνο-ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, αλλά από τα συμφέροντα της. Η αστική τάξη της Ελλάδας έχει ταχθεί ανοιχτά με τα συμφέροντα του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού, έχει χαράξει τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, γιατί εκτιμά πως έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα δικά της συμφέροντα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, που πήρε τη «σκυτάλη» της διαχείρισης αυτών των συμφερόντων, δεν διστάζει να ομολογεί, όπως έκανε πριν λίγο καιρό ο υπουργός Άμυνας, πως και στο μέλλον ο λαός μας θα συνεχίσει να χύνει αίμα στους πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Προκλητική


Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου περίπου 2 εκατοντάδες Ελλήνων έχασαν τη ζωή τους. Σ’ έναν πόλεμο, που συνολικά «θέρισε» τις ζωές μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, τραυματίζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο άλλους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα “χνάρια” προηγούμενων αντιδραστικών κυβερνήσεων, που “φρέσκαρε” νωρίτερα κι η “πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση” του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διστάζει πλέον να συμφωνήσει στην αποστολή συστοιχίας «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία και πολεμικού πλοίου στα στενά του Ορμόζ, μπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν».
Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στο ρόλο και στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και στα ευρύτερα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Περσικού, των Βαλκανίων, που διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» κι επικίνδυνο «τοπίο» για τους λαούς και την ειρήνη. Σημείωσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα οι αστοί αναλυτές στήνουν «χαρές και πανηγύρια»! «Εκδώσαμε 15ετές ομόλογο», «ο τάδε οίκος αναβάθμισε την ελληνική οικονομία»! «Πέφτουν τα επιτόκια στα νέα ομόλογα»! «Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές»! «Έρχονται επενδύσεις»! «Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό»!
Κι όλα αυτά παρουσιάζονται σε αντιπαράθεση με την τουρκική επιθετικότητα, για να πείσουν το λαό πώς «να δεν κινδυνεύουμε», «οι αγορές δεν λαθεύουν», «μας εμπιστεύονται, αν και η περιοχή μας βράζει», «αν ήταν να γίνει κάτι, οι αγορές θα το διαισθάνονταν»…
Οι ισχυρισμοί αυτοί ξεχνούν πως ακόμη και στις παραμονές των Παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών πολέμων οι καπιταλιστές αύξαναν τις οικονομικές δοσοληψίες τους, πάντα προσδοκώντας το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Αυτό καθόλου δεν απέτρεψε δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που προκάλεσαν δεκάδες εκατομμύρια θυμάτων και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Αυτά είναι ανάγκη να τα γνωρίζουμε και να τα θυμόμαστε όταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι σαν τους “καλικάντζαρους” πανηγυρίζουν για τα διάφορα οικονομικά μεγέθη, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό πως είτε “θα μας σώσουν οι ισχυροί σύμμαχοι”, είτε “θα πάμε στη Χάγη και θα τα λύσουμε”.

Προκλητική

Η Ελλάδα συμμετέχει εδώ και χρόνια σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων Κόσοβο, Αφγανιστάν, Βόρεια Μακεδονία, Περσικός, Βοσνία, έως το Μάλι και τη Σομαλία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον ξέπλυνε τις ΗΠΑ και την ηγεσία τους, με εκφράσεις του τύπου «ο διαβολικά καλός Τραμπ», αλλά «θεμελίωσε» τη συμφωνία για τις βάσεις, που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση – εφαλτήριο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, φορώντας την αντιπολιτευτική «στολή» του (ξεκινά, βλέπετε, το καρναβάλι) ψήφισε «λευκό» στη σχετική ψηφοφορία για τις βάσεις στη βουλή. Ήθελε – λέει – περισσότερα «ανταλλάγματα» από τις ΗΠΑ. Εκείνο, που ξέχασε να μας διευκρινίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αν αυτά τα «ανταλλάγματα» θα έπρεπε οι ΗΠΑ να μας τα δώσουν σε πολύχρωμες χάντρες ή σε καθρεφτάκια, όπως στους ιθαγενείς. Είναι κοροϊδία να διαβεβαιώνεις το λαό πως μπορεί να πιαστεί φίλος ο λύκος!
Στα πλαίσια της λεγόμενης «Έξυπνης Άμυνας» του ΝΑΤΟ, η χώρας μας έχει προθυμοποιηθεί να παρέχει τζάμπα στις γειτονικές ΝΑΤΟικές χώρες τη «φύλαξη» του εναέριου χώρου τους. Κι αυτό την ώρα που οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται πως δεν έχουν τα κονδύλια για να προσλάβουν γιατρούς και εκπαιδευτικούς, να αποκαταστήσουν τις απώλειες του εισοδήματος και των κοινωνικών παροχών, που έχασαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα τελευταία 10 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, να κάνουν την ίδια ώρα «χουβαρνταλίκια» για χατίρι του ΝΑΤΟ…


Εδώ που τα λέμε δεν είναι τα μόνα, αλλά συνολικά κάθε χρόνο ξεπερνάν τα 4 δις ευρώ.
Το κυριότερο, τι κινδύνους περικλείει για το λαό μας αυτή η «προστασία» του εναέριου χώρου των γειτονικών νατοϊκών χωρών; Είναι προφανές πως αυτή η υπηρεσία, όπως κι ο πολλαπλασιασμός και η διόγκωση των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα εντάσσεται στο νατοϊκό σχεδιασμό αντιμετώπισης της Ρωσίας.
Διαδικασία που το ΝΑΤΟ διεξάγει από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα, με τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσικά σύνορα, την εγκατάσταση νέων όπλων, νέων βάσεων, τη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων και τη νατοϊκή ομολογία πως δεν αποκλείεται ούτε το πρώτο πυρηνικό πλήγμα σε βάρος της Ρωσίας».
Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «στην «κινούμενη άμμο» των ανταγωνισμών ανάμεσα σε αστικές τάξεις, ιμπεριαλιστικές ενώσεις κανένας λαός δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής! Το εργατικό, λαϊκό κίνημα καλείται να δυναμώσει την πάλη του για να βγει η χώρα μας από τις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και οργανώσεων, με το λαό αφέντη στο τόπο μας»!

 
Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Νέος Αγών
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^