cosmos

Ειδήσεις, νέα για Καρδίτσα

Ομόφωνο ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, από το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας

Το Ψήφισμα

Ομόφωνο ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες  στα Άγραφα, από το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας
23.01.2020 | 21:15
Animus Benefits
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Ένα βροντερό «όχι» στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είπε ομόφωνα το απόγευμα της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.
Στη συνεδρίαση που έγινε παρουσία φορέων και δημοτών, το σώμα δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή των Αγράφων. Παράλληλα καταδίκασε τις διώξεις όσων διαδηλώνουν και κινητοποιούνται ειρηνικά.
Με πρωτοβουλία της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στηνΠράσινη Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα» και παρουσία του «Δικτύου Φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων», εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, αναλογικοτήτων και δημοτών, το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης προς συζήτηση στο σώμα.
Εκπρόσωποι των φορέων στάθηκαν θετικά στο γεγονός ότι η συζήτηση του θέματος έγινε χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ζήτησαν από τη δημοτική αρχή και το σώμα να αποφασίσει ενάντια στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα και στις διώξεις που ακολούθησαν μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού και την παρουσία ΜΑΤ στη συνεδρίαση της τότε οικονομικής επιτροπής.
Το σώμα ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας, αφού πρώτα έγιναν τροποποιήσεις σε ορισμένες διατυπώσεις για τις οποίες διαφωνούσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Παράλληλα οι επικεφαλής των παρατάξεων σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία θα προχωρήσουν στην έκδοση και δεύτερου ψηφίσματος ενάντια στις διώξεις.
Το εγκριθέν ψήφισμα

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
ΣΤ’ ΑΓΡΑΦΑ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε εδώ και καιρό τις αντιδράσεις και την αγωνιώδη προσπάθεια σύσσωμης της τοπικής μας κοινωνίας και των φορέων της για την αποτροπή του εγχειρήματος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις απάτητες και ιστορικές βουνοκορφές των Αγράφων, που απειλεί να διαταράξει το σπάνιο και προστατευόμενο ως δίκτυο natura οικοσύστημά της.

Βλέπουμε την τοπική κοινωνία να ανησυχεί, διαπιστώνοντας ότι τεράστια αιολικά «πάρκα» αναμένεται να καταλάβουν μεγάλο τμήμα των βουνοκορφών των Αγράφων.

Βλέπουμε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της ν’ ανησυχούν για τη φυσική ακεραιότητα των Αγράφων, που πάντα αποτελούσε και εξακολουθεί ν’ αποτελεί αέναη πηγή πλούτου, με τα ποιοτικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και βιοτεχνικά προϊόντα να κατακτούν τις αγορές δηλώνοντας ως προέλευση την περιοχή των Αγράφων, αλλά και με την ήπια ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια εδραιώνεται στην περιοχή, ν’ ανοίγουν νέες προοπτικές για την επιβίωση και την πρόοδό της. Προοπτικές που, αναμφίβολα, πλήττονται ανεπανόρθωτα από τα προς υλοποίηση σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία.

Αφουγκραζόμαστε τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της να μην εξοβελίσουν καμία προοπτική αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων και να υποστηρίξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν αυτές μπορούν πραγματικά, με σεβασμό στους νόμους και στο περιβάλλον, να εξασφαλίσουν καθαρή ενέργεια και ασφαλή ηλεκτροδότηση στο εθνικό μας δίκτυο.

Και για όλους αυτούς τους λόγους δε μπορούμε παρά να σταθούμε στο πλευρό τους, δηλώνοντας κι εμείς κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των αιολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή των Αγράφων. Είμαστε σίγουροι πως τα Άγραφα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και, κυρίως, μακροπρόθεσμα, μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία μέσα από παραδοσιακές και απόλυτα δοκιμασμένες για την περιοχή ήπιες μορφές ανάπτυξης αλλά και τις νέες προοπτικές του εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια εδραιώνεται όλο και περισσότερο.

Λέμε, λοιπόν, κι εμείς όχι στα αιολικά στ’ ΆΓΡΑΦΑ και ζητούμε την ακύρωση της επικείμενης καταστροφής, εκφράζοντας την πεποίθησή μας ότι μέσα από δημοκρατικό με την τοπική κοινωνία διάλογο θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Καρδίτσα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Agronuts
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Όλυμπος
AXON
Νέος Αγών
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^