cosmos

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Τι είπε ο Βορίδης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών από την Καρδίτσα

Η κυβέρνηση ακολουθεί και υλοποιεί με συστηματικό τρόπο το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει

Τι είπε ο Βορίδης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών από την Καρδίτσα
12.01.2020 | 18:35
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Στη μεγάλη σημασία που δίδεται στη συζήτηση που «άνοιξε» για τους συνεταιρισμούς και το νέο νομοσχέδιο, αλλά και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από την Καρδίτσα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ.Βορίδης, ενώ άφησε ιχμές ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις υποκινούντι από το ΚΚΕ.

 Μίλησε παράλληλα για την αναγκαιότητα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, έκανε έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ ερωτηθείς για το αγροτικό πετρέλαιο επεσήμανε ότι πρόκειται για μέτρο που θα υλοποιηθεί όταν θα υπάρξει δημοσιονομική δυνατότητα.

Ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, ακολουθεί με έναν πολύ συστηματικό και οργανωμένο τρόπο ένα πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγείλει, αναλυτικά, λεπτομερειακά προ των εκλογών.Η ανάλυση του προγράμματος, το γεγονός ότι όλα αυτά είχαν διατυπωθεί στους πολίτες με έναν απολύτως σαφή και ειλικρινή τρόπο, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών και το γεγονός ότι αυτό το πρόγραμμα είχε εγκριθεί από τους πολίτες, αυτό είναι που διαμορφώνει ένα πρώτο πεδίο άσκησης πολιτικής. Η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι βήμα – βήμα, σημείο – σημείο, τομέα – τομέα της κυβερνητικής πολιτικής να υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. «Ο,τι είπαμε για τους φόρους ακριβώς υλοποιούμαι. Μειώσαμε τους φόρους με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο πολύ πιο γρήγορα απ’ότι προγραμματίζαμε να το κάνουμε. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ είχαμε πει ότι θα τον μειώσουμε μέσα στη διετία, τον μειώσαμε κατά 22% τον πρώτο χρόνο και προχωράμε σε νέα μείωση μέσα στο 2020. Το ίδιο ισχύει για σειρά ζητημάτων, Για τα θέματα δημόσιας τάξης. Είχαμε πει ότι θα αναμετρηθούμε με το παρακράτος της άκρας αριστεράς, μ αυτήν την έκνομη κατάσταση που διαμορφώνεται και είναι προσβλητική για κάθε κράτος δικαιου. Το κάνουμε με συστηματικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο απολογισμού επεσήμανε ότι έχει υλοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της ΝΔ. «Εμβληματικά στοιχεία αυτού του κομματιού ήταν η αξιοποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί είναι και το βασικό εργαλείο στήριξης συγκεκριμένων πολιτικών που ‘εχουμε για τους παραγωγούς, καταφέραμε να απεμπλακούν τα σχέδια βελτίωσης που αποτελούν βασικό πυλώνα εκμηχάνισης της γεωργίας. Το μέτρο ήταν σταματημένο εδώ και 1,5 χρόνο και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους παραγωγούς. Ανοίξαμε τη συζήτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έχουμε πολύ χαμηλά συμμετοχής σαν χώρα μέσα στους συνεταιρισμούς, κάτι που έχει τεράστιες επιπτώσεις, Ο αγρότης για να διεκδικήσει εισόδημα πρέπει να είναι οργανωμένος, να έχει ισχυρή διαπραγματευτική φωνή. Κατανοούμε την επιφύλαξη που έχουν πολλοί παραγωγοί για ένα συνεταιριστικό κίνημα που έχει παθογένειες από το παρελθόν. Με το νέο νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να επιλέξουν αν αυτοί το θέλουν, να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό κεφαλαιακά, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οικονομικές πραγματικότητες που διαμορφώνονται σήμερα στον πρωτογενή τομέα και που επιτρέπουν τη δραστηριότητα μεγάλων εταιρικών σχημάτων και ουσιαστικά παίρνουν και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής.
Πιστεύουμε πολύ στις διεπαγγελματικές οργανώσεις, νομοθετήσαμε, εκδοθηκε η υπουργική απόφαση και προχωράμε στη διαδικασία της οργάνωσης της αγοράς.
Θα ολοκληρώσουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που στόχο έχουν και να ισχυροποιήσουν θεσμικά την εκπροσώπηση των αγροτών αλλά και την οργάνωση της αγοράς αλλά και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν από το κράτος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στις παρεμβάσεις στη φορολογία και στο ζήτημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση, ναι μεν επιβραβεύεται πολιτικά αλλά και ταυτόχρονα διευρύνει τις προσδοκίες και θα πρέπει να ανταποκριθούμε».


width=960

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Υπάρχουν θέματα με το διεθνές περιβάλλον, είναι εξαιρετικά ασταθές, η Τουρκία εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή και για την σταθερότητα και ενδεχομένως για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Έχει υπάρξει μια διπλωματική κινητικότητα εξαιρετικά σημαντική που έχει ξαναβάλει την χώρα στο κέντρο της περιοχής ως μια δύναμη σταθερότητας, μια δύναμη ειρήνης, έναν αξιόπιστο σύμμαχο

Αγροτικές κινητοποιήσεις

Ερωτηθείς σχετικά με τα αιτήματα της ΕΟΑΣΚ, τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που τίθενται ο κ. Βορίδης μιλώντας για τις ελάχιστες κατώτατες εγγυημένες τιμές, θέση την οποία απέδωσε στο ΚΚΕ, τη χαρακτήρισε εσφαλμένη. «Αυτό σημαίνει ότι πάντοτε θα πηγαίνουμε στις κατώτατες τιμές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε ανοιχτές κοινωνίες, είμαστε σε μια ενιαία αγορά, την ΕΕ, και βρισκόμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Κατώτατες εγγυημένες τιμές σημαίνει ή ότι θα είναι χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να πάρουν οι αγρότες ή θα είναι υψηλότερες και μη συμφέρουσες και επομένως θα άφηναν το προϊόν αδιάθετο. Είναι μια καταστροφική πολιτική σε μια ανοιχτή οικονομία για τους παραγωγούς,
Για το αγροτικό πετρέλαιο ανέφερε ότι εξετάζεται, και ότι η κυβέρνηση κατανοεί ότι πρέπει να γίνει. Το αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε το 2015 και εφαρμόστηκε το 2016. Μας ενδιαφέρει να ξαναφέρουμε το αγροτικό πετρέλαιο, έχουμε όμως πει ότι αυτό θα γίνει όταν θα υπάρξει συνολική δυνατότητα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κόστους. Μόλις δοθεί δημοσιονομικός χώρος μόνιμος, κάτι που σημαίνει συνολική βελτίωση, γιατί και το μέτρο θα είναι μόνιμο, δε θα έχει χαρακτήρα επιδοματικής πολιτικής, θα το υλοποιήσουμε. Αλλά για να υλοποιηθεί πρέπει να συνοδευτεί από μια συνολική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Είναι θέμα που έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό, κατανοεί την αναγκαιότητα και μόλις δοθεί η δημοσιονομική δυνατότητα θα υλοποιηθεί.
Μίλησε για την ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι αυτή φέρνει τις ενισχύσεις και είναι αυτή που έχει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις ανέφερε ότι δε θα υποδείξει σε οποιαδήποτε τάξη, κοινωνική ομάδα, παραγωγική ομάδα το πώς θα επιλέξει να διεκδικήσει τα θέματα που την αφορούν. Ο καθένας όμως παίρνει τις ευθύνες του. Δεν έχω μαγικό ραβδί. Πρέπει να χτίσουμε συνθήκες ανταγωνιστικής γεωργίας, που σημαίνει καλύτερο προϊόν, υψηλής ποιότητας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Για να αποκτήσουν αξία τα προϊόντα της Ελλάδας θέλουν υψηλή ποιότητα. Με καλές καλλιεργητικές πρακτικές και περιορίζοντας το παραγωγικό κόστος να δημιουργήσουμε χώρο ώστε να υπάρξει εισόδημα για τους αγρότες. Πρόκειται για μια στρατηγική που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το κράτος, οι παραγωγοι, οι συνεταιρισμοί».

Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Βορίδης είχε διαδοχικές κλειστές συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^