cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά και Σχόλια

Σαράφης στο Παρίσι, Σαράφης στο Βερολίνο, Σαράφης και.. στην Καρδίτσα!

του Γιάννη Κολλάτου

Σαράφης στο Παρίσι, Σαράφης στο Βερολίνο, Σαράφης και.. στην Καρδίτσα!
02.12.2019 | 20:51
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
Victoria Cinemas
Πάρκο των Ευχών
ICBS

Οι αγρότες της Θεσσαλίας βγάζουν πάλι τα τρακτέρ τους την Τετάρτη σε τρία σημεία: Στον Ε-65, στην Καρδίτσα, στον κόμβο της Γαλήνης στον Πλατύκαμπο και στα Φάρσαλα. Οι τιμές στο βαμβάκι, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που εχει εκτοξευθεί , είναι ο λόγος που  βγάζουν και πάλι τα τρακτέρ στους δρόμους. Πριν βιαστεί κάποιος αστός να βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτό γίνεται εθιμικώ δικαίω, κάθε χειμώνα, θυμίζουμε ότι ανάλογες είναι το τελευταίο διάστημα οι διεκδικήσεις και των Γάλλων και Γερμανών αγροτών που πολιορκούν με χιλιάδες τρακτέρ το Παρίσι και το Βερολίνο. Κοινή επωδός, οι τιμές των προϊόντων είναι καθηλωμένες στα προς 20-ετίας και 30-ετίας επίπεδα, ενώ το κόστος παραγωγης υπερδεκαπλασιάστηκε!

Σαράφης στο Παρίσι, Σαράφης στο Βερολίνο, Σαράφης και στα Τρίκαλα, που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Τα προβλήματα κοινά και τα όσα φέρνει η νέα ΚΑΠ, προβληματίζουν τους Ευρωπαίους αγρότες

 Αρκεί να δει κανείς, που είναι σήμερα οι τιμές σε δύο βασικά προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου, το βαμβάκι και το στάρι. Όσο ήταν περίπου και στη δεκαετία του 80. Έκτοτε όμως ρεύμα, πετρέλαιο, ενοίκια, πολλαπλασιάστηκαν.

Για τους Έλληνες αγρότες όμως υπάρχουν και άλλα δυσμενή στοιχεία:

Είναι γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο επιφύλαξε σημαντικές επιβαρύνσεις στον κόσμο της υπαίθρου. Τα βήματα που πρέπει σταδιακά να γίνουν για να αποκτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα η αγροτική οικονομία εστιάζονται:


l Στην αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που εκτοξεύθηκε στα χρόνια των μνημονίων στο 24%, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ευρωζώνης είναι κάτω από 10%.

l Στην ενίσχυση της αγροτικής πίστης ώστε να μη δανείζονται οι έλληνες αγρότες με τετραπλάσιο κόστος χρήματος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.


l Απαιτείται επίσης γενναία ενίσχυση με σχέδιο των εξαγωγών τροφίμων, αφού ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι ανελέητος και το έλλειμμα εμπορικής διπλωματίας της χώρας η βιομηχανία το μετακυλίει ως κόστος στους αγρότες.


l Στην αποκλιμάκωση του ΕΦΚ πετρελαίου για αγροτική χρήση. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη των 27 που δεν έχει φθηνό αγροτικό πετρέλαιο.


l Με δεδομένο ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η φορολόγηση των επιδοτήσεων καθιστά την Ελλάδα τη μοναδική στην ευρωζώνη που το υιοθετεί, δημιουργώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα.


l Τα σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής στα χρόνια των μνημονίων είχαν ως αποτέλεσμα την αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών υποβοήθησης του αγροτικού τομέα, με το πάγωμα των προσλήψεων. Ιδιαίτερα σε οργανισμούς που λειτουργούν ανταποδοτικά και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως ο ΕΛΓΑ (έχουμε λειψανδρία στους ελεγκτές-εκτιμητές) ή ο ΕΛΟΓΑΚ για τους ελέγχους και τα ισοζύγια σε γάλα και κρέας, οι προσλήψεις έπρεπε να έχουν γίνει «χθες»!
Και αυτό γιατί η ζημιά με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ιδίως γάλακτος έχει ήδη επέλθει για την ελληνική κτηνοτροφία.


l Τέλος, η φορολογική ελάφρυνση των αγροτών που συγκροτούν ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς επιβάλλεται για την ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο πρωτογενής τομέας στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Στις ευρωπαϊκές χώρες οι συνεταιρισμοί είναι ο κανόνας και οι μοναχικοί αγρότες η εξαίρεση, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα καθώς λόγω της υπερφορολόγησης ευνοείται η «μαύρη διακίνηση» αγροτικών προϊόντων, χωρίς παραστατικά, άρα αποδυναμώνεται η συνεταιριστική ιδέα…


Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά και Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
Κισσός Πηλίου
Αστικό Βόλου
Δήμος Τεμπών - go Tempi
thesnea.gr
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Μικρές Αγγελίες
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^