Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Έντονες αντιδράσεις των αγροτών για τον διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς

Καλύτερο και όχι νέο ασφαλιστικό απαιτεί ο αγροτικός κόσμος

Έντονες αντιδράσεις των αγροτών για τον διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς
19.11.2019 | 11:41
Agronuts
Δαλαβίκας Bikes
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Καλύτερο και όχι νέο ασφαλιστικό απαιτεί ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος υποδέχεται με προβληματισμό τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο υφιστάμενο σύστημα. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την ενασχόληση εφόσον θεσπιστεί το ασφαλιστικό σύστημα επιλογής κλάσεων, αφού αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση 440 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι αγροτών.
Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει ότι η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά από τα 114 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 220 ευρώ στην περίπτωση επιλογής της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Έτσι, από την μια διπλασιάζεται το κόστος ασφάλισης, ενώ από την άλλη η νέα επιβάρυνση του ασφαλισμένου σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζει λιγότερες παροχές από την αντίστοιχη σημερινή. Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, ο οποίος προανήγγειλε το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμοστεί στις αρχές του 2020. Σύμφωνα με αυτό, οι 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι πόσα θα πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές. Το ελάχιστο όριο θα είναι τα 220 ευρώ τον μήνα και οι εισφορές θα μπορούν να φτάσουν και στα 522 ευρώ τον μήνα ενώ όσο μεγαλύτερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Έντονες αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο

«Αυτό αν περάσει είναι καθαρός πόλεμος εναντίον τού μικρού αγρότη. Πρέπει ο λαός να ξαναβγεί στο πεζοδρόμιο. Πού είναι η Αντιπολίτευση σε αυτή την χώρα... Υπάρχει;» αναφέρει παραγωγός στο agronews.gr με άλλον αγρότη να συμπληρώνει: «Αν ισχύσει το κατώτατο 220 ευρώ, καταστραφήκαμε. Θα έχουν όφελος μόνο οι μεγαλοαγρότες που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα .Εγώ και η γυναίκα μου θα πληρώνουμε 440 ευρώ το μήνα. Πού να τα βρούμε ..δεν πάνε καλά» αναφέρουν.

Ελαιοπαραγωγός σχολιάζει ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεταβίβαση δικαιωμάτων μόλις ανοίξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ταυτόχρονη διακοπή στην εφορία και διαγραφή από τον ΟΓΑ. «Ήδη τα 114 ευρώ μηνιαίως είναι ασήκωτο φορτίο αντικειμενικά για μικρομεσαίους αγρότες», σχολιάζει. «Βάζει στο ίδιο τσουβάλι γιατρούς, δικηγόρους κλπ με αγρότες. Αν είναι δυνατόν!» υποστηρίζει άλλος αναγνώστης.

Ένα ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει 5.280 ευρώ το χρόνο

Αντιδρώντας σε αυτό το σχέδιο, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Μάλλον ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας και όχι της Ελλάδας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Ανακοίνωσε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις επτά νέες κατηγορίες ασφάλισης με την πρώτη να ξεκινά από τα 220 ευρώ, ήτοι 2.640 ευρώ το χρόνο και για ένα ζευγάρι αγροτών 5.280 ευρώ το χρόνο. Επειδή η κυβέρνηση ξεχνά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το ασφαλιστικό, να ξέρει ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ούτε μισό ευrώ παραπάνω. Αν επιμείνει σε αυτά που λέει ο Υπουργός θα μας βρει απέναντί του στους δρόμους.»

Οι κλάσεις

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές κατηγορίες των εισφορών θα διαμορφώνονται, σε γενικές γραμμές ως εξής:

– 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ

– 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ

– 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ

– 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ

– 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ

– 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ και

H έβδομη, θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

agronews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^