Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

Οι Τούρκοι ψαράδες κέρδισαν τη μάχη της τσιπούρας

αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Έλληνες ψαράδες

Οι Τούρκοι ψαράδες κέρδισαν τη μάχη της τσιπούρας
13.11.2019 | 21:46
Animus Benefits
alphawood
AXON
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα

Κάτι λιγότερο από μία δεκαετία χρειάσθηκαν οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές για να πάρουν κεφάλι στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Έλληνες ψαράδες οι οποίοι συνεχίζουν να παλεύουν με τα κύματα εντός των εγχώριων υδάτων και να πιέζονται στο εξωτερικό από τον διεθνή ανταγωνισμό.

Όπως σημειώνεται και στην έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος λόγω της αλματώδους αύξησης της παραγωγής τρίτων χωρών, κυρίως της Τουρκίας. Η Τουρκία μέσα σε μια δεκαετία αύξησε την παραγωγή της κατά 240% και το 2018 κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ φτάνοντας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Turkstat, τους 193.595 τόνους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι στις βασικές αγορές προορισμού του προϊόντος, όπως στην Ισπανία και στη Γαλλία, οι τουρκικές εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου σημείωσαν αύξηση πάνω από 70%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά στην τιμή μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών ψαριών να ξεπεράσει το 1 ευρώ/ κιλό.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι η σημαντική αύξηση της εμπορίας τουρκικών ψαριών στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας. Πέρυσι οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών αυξήθηκαν κατά 119% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εισήχθησαν 11.713 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (4.100 τόνοι τσιπούρας, 6.313 τόνοι λαβρακιού και 1.300 τόνοι λοιπών νωπών ψαριών) όπου σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Δηλαδή αφού εκτελωνίστηκε το τούρκικο ψάρι στην Ελλάδα, τέθηκε σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια εστάλη (ως τούρκικο όπως σημειώνει ο ΣΕΘ) σε άλλες χώρες τις Ε.Ε.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Νέος Αγών
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^