cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Βαμβακι -στάρι ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια αλλά δεν εισπραττουν την υπεραξία οι αγρότες

Πληγή οι ανοιχτές τιμές στον κάμπο

Βαμβακι -στάρι ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια αλλά δεν εισπραττουν την υπεραξία οι αγρότες
22.10.2019 | 19:30
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
Fashion City Outlet
ICBS

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία στα διεθνή χρηματιστήρια το εκκοκκισμένο βαμβάκι με το δείκτη του Λίβερπουλ να «φλερτάρει» πλέον με τα 76 σεντς τη λίμπρα, γεγονός που σημαίνει πως με αναγωγή στο σύσπορο με βάση τις αναρτήσεις του ΟΠΚΕΠΕ, ακουμπάμε πλέον το κατώφλι των 50 λεπτών το κιλό (49 λεπτά για την ακρίβεια).


Και όλα αυτά ενώ βοηθούντος του καιρού ολοκληρώνεται η συγκομιδή στο θεσσαλικό κάμπο, αλλά στα εκκοκκιστήρια όπου πλάον στους αύλειους χώρους παρατηρείται το αιδαχώρητο από φορτηγά και πλατφόρμες, δεν λέει η τιμή να ξεκολλήσει από τα 43,5 λεπτά το κιλό στην πύλη, καθώς οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όπου επίσης ωστόσο έχουμε ανοδικές τάσεις το τελευταίο διάστημα.


Εκτίμηση των ελάχιστων παραγωγών που έχουν αποθηκεύσει το βαμβάκι τους κάτω από τα νάιλον είναι πως από Δεκέμβρη θα υπάρξουν ανοδικές τάσεις και ίσως τα Χριστούγεννα να φτάσουμε και στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ έχουν σύμμαχο και το ισχυρό φέτος δολάριο σε σχέση με το ευρώ.


Πληγή οι ανοιχτές τιμές…


Το θέμα βέβαια είναι πως οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη ρευστότητα να αποθηκεύσουν και να διαπραγματευτούν το προϊόν και περιμένουν απλά με τις ανοιχτές τιμές που ξεκινούν από τα 38 λεπτά στο χωράφι μήπως οι εκκοκκιστές τους δώσουν στο τέλος κάποια δύο με τρία λεπτά στο κιλό επιπλέον, όπως έγινε και με το σιτάρι το οποίο παρεμπιπτόντως έχει και αυτό πλέον ένα μίνι ανοδικό ράλι, φτάνοντας στα 250 ευρώ ο τόνος στο λιμάνι της Μπολόνια. Οι παραγωγοί βέβαια δεν πήραν πάνω από 20 λεπτά στο κιλό, γεγονός που σημαίνει πως βρίσκονται σε αδυναμία διαπραγμάτευσης.


Όσοι πάντως το αποθήκευσαν το σιτάρι και αντέχουν ακόμη, καθώς από αύριο το απόγευμα αναμένεται και η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, δεν αποκλείεται επίσης προς τα Χριστούγεννα να πάρουν τιμές κοντά στα 25 λεπτά το κιλό, καθώς σήμερα τα καλά σιτάρια βγαίνουν από τις αποθήκες με πάνω από 23 λεπτά.


Το σύστημα των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι και το στάρι, αλλά και στα άλλα προϊόντα, ακόμη και στο πρόβειο γάλα, φαίνεται πως είναι «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα» εμπόρων και βιομηχάνων , που εκμεταλλεύονται την αδυναμία δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων από τους αγρότες και κτηνοτρό0φους, αλλά και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας που έφερε η δεκαετής οικονομική κρίση...

Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Μαουσίδης-Νάνος

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
karatzios music services
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^