Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Η αέρια ρύπανση «χτυπάει» την καρδιά!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Παν. Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνη

Η αέρια ρύπανση «χτυπάει» την καρδιά!
11.09.2019 | 11:32
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
alphawood
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Όποιος θέλει να επιλύσει το πρόβλημα της ρύπανσης έχει ήδη δεδομένα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Γιώργο Καρεκλίδη. Μάλιστα, ο καθηγητής σημείωσε πως στοιχεία, από τις έρευνες που έχουν ήδη διεξαχθεί, δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όταν καταγράφεται τρεις ημέρες συνεχόμενης ρύπανσης και συμπλήρωσε πως το ζήτημα της αέριας ρύπανσης, είναι πολύ σοβαρό και δεν δόθηκε ποτέ λύση. Ως σύνθετο φαινόμενο χαρακτήρισε ο πρώην Πρύτανης και Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τη ρύπανση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι εντοπίζεται στον Βόλο, παράγεται από τις βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα, παράγεται στους κλειστούς χώρους, παράγεται από την αιθαλομίχλη, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη το ποσοστό που συμμετέχει κάθε παράγοντας στη διόγκωση του προβλήματος.
Παράλληλα, η ρύπανση σχετίζεται με τη θερμοκρασία, τους ανέμους, τις εποχές του χρόνου και μία μελέτη με παρακολούθηση του φαινομένου για ένα έτος, πιθανότατα να μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα που αναδεικνύονται γύρω από το θέμα.
Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ερευνητική του ομάδα GreenYourAir ξεκίνησε μελέτη, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθαρό περιβάλλον και τοποθετήθηκαν ήδη 12 σταθμοί μέτρησης αέριας ρύπανσης. Έγινε μεγάλη μελέτη για το που θα τοποθετηθούν οι σταθμοί, καθώς έχουν σχέση με τον πληθυσμό της πόλης και πρέπει να τοποθετηθούν αναλογικά με την κατανομή της πόλης. Αυτή η υπόθεση-της ρύπανσης- είναι πάρα πολύ σοβαρή για να αντιμετωπίζεται με φωνές ή να βάζουμε το θέμα κάτω από το χαλί», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

 

Αύξηση των καρδιαγγειακών
με τρεις ημέρες ρύπανσης

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε πως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν γίνει πολλές μελέτες για την αέρια ρύπανση και μάλιστα στο πλαίσιο μίας διδακτορικής διατριβής , αναδείχθηκε το στοιχείο, πως εάν έχουμε τρεις ημέρες συνεχούς ρύπανσης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται ραγδαία.
«Από την εποχή μου που ήμουν πρύτανης γινόταν κουβέντα για τη ρύπανση. Είχαν εγκατασταθεί και σταθμοί μέτρησης. Είναι μία ιστορία όμως που δυστυχώς δεν δόθηκε λύση ποτέ και βλέπω το θέμα να μεγεθύνεται. Αυτός που πρέπει να λύσει το πρόβλημα, έχει ήδη δεδομένα. Θυμάμαι τις μελέτες του κ. Πρώια από το ΠΘ, μπορεί να τις αξιοποιήσει κάποιος. Απλώς είναι ένα θέμα που χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα», σχολίασε ο πρώην Πρύτανης.
Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως δεν μπορούν οι ερευνητές να λύσουν το πρόβλημα, καθώς η στάση τους και η δουλειά τους είναι συμβουλευτική. «Δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε το πρόβλημα. Εμείς το βλέπουμε συμβουλευτικά προς την πολιτική ηγεσία. Δεν ξέρω ποιος πρέπει να λύσει το πρόβλημα κι εγώ έχω χαθεί μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της περιφέρειας», είπε ο ίδιος.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία
όταν ολοκληρωθεί η έρευνα

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020 και τα στοιχεία της θα δημοσιοποιηθούν, καθώς ταυτόχρονα προχωρά και η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται. Μεταξύ των δεδομένων, εκτός από τα αποτελέσματα των σταθμών μέτρησης αέριας ρύπανσης καταγράφονται και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο.
«Ο στόχος του επιστήμονα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών του, να τα δημοσιεύει σε ξένα περιοδικά, να τα συγκρίνει με άλλες πόλεις, να δει τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις. Θυμίζω ότι το 1954 το Λονδίνο είχε ένα νέφος που όμως το αντιμετώπισε. Βρήκε την αιτία και αντιμετωπίστηκε. Θα υπάρχουν ασφαλή δεδομένα από τη μελέτη όταν ολοκληρωθεί».

Καμία απάντηση από τους φορείς

Ερωτηθείς αν η Περιφέρεια ή ο Δήμος Βόλου ενδιαφέρθηκε για τη μελέτη, ο κ. Γουργουλιάνης απάντησε χαρακτηριστικά «Δεν είχαμε κάποια απάντηση. Εγώ είδα το ενδιαφέρον της περιφέρειας για την ανάθεση της μελέτης στο Αριστοτέλειο. Είναι ένα βήμα κι αυτό. Το Αριστοτέλειο θα κάνει τη δικιά του μελέτη, μπήκα και διάβασα είναι ένα εξαιρετικό εργαστήριο αυτό που διευθύνει η κ. Σαμαρά. Απλώς, με τη ιδιότητα του επί δεκαετίας αντιπρύτανη και πρύτανη στο Πανεπιστήμιο και γνωρίζοντας τις ερευνητικές ομάδες, δεν μπορούσα να μην πω την άποψή μου ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι πολύτιμος σύμβουλος της πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια και τώρα κάνει την ίδια δουλειά. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η γνώμη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, γι’ αυτό και είπαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε και σ’ αυτή.

magnesianews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Agronuts
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Νέος Αγών
  ^