cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά και Σχόλια

Αναμένουν εξαγγελία στη ΔΕΘ για το πετρέλαιο οι αγρότες κύριε Μητσοτάκη

Με βάση την περσινή δέσμευση σε ερώτηση της «Θεσσαλίας τηλεόρασης»

Αναμένουν εξαγγελία στη ΔΕΘ για το πετρέλαιο οι αγρότες κύριε  Μητσοτάκη
01.09.2019 | 14:57
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
Victoria Cinemas
Πάρκο των Ευχών
ICBS

Πέρυσι τέτοια εποχή αρχέςΣεπτέμβρη είχαμε ρωτήσει στη ΔΕΘ στο πλάισιοτης καθιερωμένης συνεντευξης τύπου τον τότε αρχηγό  της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το συσβάσταχτο κόστος τπου αγροτιοκού ετρελίου, αναφέροντας παραδείγματα άλλων ευρωπαΊκών χωρών και είχε παραδεχθeί (βλέπε video) ότι πργματι αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής γεωργίας και μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο λέγοντας, πως θα το εξετάσει ώστε να δει αν υποάρχουν περιθώρια για τη μείωση ή την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προύπολογισμού.

Του Γιάννη Κολλάτου

Ένα χρόνο μετά και αφού από τις αρχές Ιουλίου, έγινε πρωθυπουργός είναι λογικό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, τούτη τη φορά στη ΔΕΘ να αναμένουν κάποια σχετική εξαγγελία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε κάτι σχετικό στη διάρκεια της προκλογικής περιόδου στις ρχές καλοκαιριού. Αρκέστηκε να πει από τη Λάρισα, ότι το επιτελείο του επεξεργαζεται το θέμα, ανγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα.

 Tα στοιχεία για το κόστος πετρελαίου στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της αναγκαιότητα, αποκλιμάκωσης του EΦΚ πετρελαίου:

Διπλάσιος ο φόρος πετρελαίου για τους ελληνες αγρότες

Για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληναςπληρώνει για πετρέλαιο 9,7 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος μόνο 3,3 ευρώ

Ο συντελεστής ΕΦΚ πετρελαίου για γεωργική χρήση στη χώρα µας είναι διπλάσιος από εκείνον στην Ευρώπη των 28, ενώ ο ΦΠΑ είναι κατά 4 µονάδες µεγαλύτερος από τον µέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Συντονισµού του Κυβερνητικού Έργου για τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για αγροτική χρήση το έτος 2019 στην Ελλάδα, τα οποία καταδεικνύουν ότι επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος της παραγωγής στη χώρα µας. Πιο αναλυτικά και βάσει των στοιχείων της Eurostat κατά την περίοδο 2008-2017 η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτέλεσε στην Ελλάδα το 14,9 % των συνολικών δαπανών παραγωγής (ή το 19,8% των εισροών), ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% των συνολικών δαπανών παραγωγής (ή το 5,6 % των εισροών).

Να σηµειωθεί ότι για την παραγωγή γεωργικού προϊόντος αξίας 100 ευρώ ο Έλληνας γεωργός πληρώνει για πετρέλαιο 9,7 ευρώ, ενώ ο Ευρωπαίος γεωργός πληρώνει µόνο 3,3 ευρώ.

Όπως αναφέρεται, ο λόγος φυσικά για τον οποίο το αγροτικό πετρέλαιο είναι ακριβό στη χώρα µας, σε σύγκριση µε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι η υψηλή φορολογία του. Το θέµα του φθηνού αγροτικού πετρελαίου άλλωστε είναι ένα ζήτηµα που καίει τους παραγωγούς, µε τους κτηνοτρόφους να το επαναφέρουν στην πρόσφατη συνάντησή τους µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία ο ίδιος τους ενηµέρωσε ότι έχει περάσει πλέον στα χέρια Μητσοτάκη-Σταϊκούρα. Οι ίδιοι οι αγρότες τονίζουν ότι «η µείωση της φορολογίας και του κόστους παραγωγής, µέσω και της επιστροφής στο καθεστώς φθηνού αγροτικού πετρελαίου είναι ζήτηµα επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους». Στη χώρα µας στην τιµή του πετρελαίου επιβάλλονται οι εξής φόροι:

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαίου, που ανέρχεται σήµερα στα 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε µε την Οδηγία 2003/96/ΕΚ που αφορά στο πλαίσιο φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζει σαν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή τα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα για πετρέλαιο κίνησης (άρθρο 8, παρ. 2) και θέρµανσης (άρθρο 9, παρ.1.)

Το Ειδικό Τέλος ∆ικαιωµάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών, που ανέρχεται στα 0,5% και επιβάλλεται επί του αθροίσµατος της τιµής διυλιστηρίου και του ΕΦΚ. Θεσπίστηκε µε τον νόµο 2093/92 (άρθρο 9) ως κίνητρο για την πάταξη του λαθρεµπορίου και της φοροδιαφυγής.

Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας που ορίζεται ετησίως µε απόφαση της ΡΑΕ και σήµερα ανέρχεται στα 0,20 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου.

Η εισφορά Ειδικού Λογαριασµού Πετρελαιοειδών, που ανέρχεται στο 1,2% της τιµής διυλιστηρίου και σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών σε προβληµατικές περιοχές και για κοινωφελείς σκοπούς.

 Mε πληροφορίες από agronews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά και Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
karatzios music services
Κισσός Πηλίου
Αστικό Βόλου
Δήμος Τεμπών - go Tempi
thesnea.gr
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Μικρές Αγγελίες
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^