cosmos
ICBS

Ειδήσεις, νέα για Διεθνή

Θύελλα στη Μ. Βρετανία για το κλείσιμο της Βουλής -Βουτιά έκανε η λίρα

KATAIΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Θύελλα στη Μ. Βρετανία για το κλείσιμο της Βουλής -Βουτιά έκανε η λίρα
28.08.2019 | 17:58
Όλυμπος - Αρωνία
Ηρακλής - Expo
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το Brexit στη Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να ζητά από τη βασίλισσα Ελισάβετ αναστολή της λειτουργίας της Βουλής λίγες μέρες αφότου επιστρέψουν στα έδρανά τους οι βουλευτές τον Σεπτέμβριο και μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προθεσμία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής από την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή της βασίλισσας ήταν αναμενόμενη, σημειώνει το Associated Press, καθώς η Ελισάβετ είναι πολιτικά ουδέτερη και ουσιαστικά εγκρίνει τα αιτήματα της κυβέρνησης.
«Κλειδώνει» για τις 31 Οκτωβρίου το Brexit

Στόχος του Τζόνσον, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, είναι να εμποδίσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και τους λοιπούς πολιτικούς αντιπάλους και βουλευτές να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συνάψει μια νέα συμφωνία με την Ένωση.
Κόμματα της αντιπολίτευσης ήλπιζαν σε μια υποστήριξη από Συντηρητικούς βουλευτές που αντιτίθενται σε μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αλλά με την κίνηση του Τζόνσον δεν απομένει επαρκής χρόνος για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας της Βουλής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Brexit θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Με το αίτημα για αναστολής λειτουργίας της Βουλής, ο Μπόρις Τζόνσον πηγαίνει ολοταχώς για εκλογές, εκτιμά ο Τζον Ρέντουλ, επικεφαλής πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Independent. Αν ο Τζόνσον ολοκληρώσει το Βrexit, με ή χωρίς συμφωνία, θα έχει ακόμη στη θεωρία την πλειοψηφία, σημειώνει. Οπότε, δεν υπάρχει προοπτική αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Για αυτό πρέπει να πάει γρήγορα σε εκλογές, σημειώνει ο αρθρογράφος.


Βουτιά έκανε η στερλίνα - «Πραξικόπημα» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Η στερλίνα πήρε την κάτω βόλτα μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για την κίνηση του Τζόνσον, που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και καταγγελίες για «πραξικόπημα» από την αντιπολίτευση. «Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.«Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας. Σφοδρή η αντίδραση και των Φιλελευθέρων με τον Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπο για το Brexit του κόμματος να σχολιάζει : «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».
Επιστολή Κόρμπιν στη βασίλισσα μετά την κίνηση Τζόνσον

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε επιστολή στη βασίλισσα Ελισάβετ, με την οποία εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Στην ίδια επιστολή, ο Κόρμπιν ζητά συνάντηση με την βασίλισσα. Επιστολή στην Ελισάβετ έστειλε και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες.


Πηγή: iefimerida.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Διεθνή

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Thema - Scavolini
Μικρές Αγγελίες
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^