cosmos

Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

Οι δανειστές άφησαν λίστα εκκρεμοτήτων και… έδωσαν ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Πως ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών στην Αθήνα και ποιά θέματα καινει Αθήνα και δανειστές.

Οι δανειστές άφησαν λίστα εκκρεμοτήτων και… έδωσαν ραντεβού τον Σεπτέμβρη
19.07.2019 | 11:57
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
Victoria Cinemas
Πάρκο των Ευχών
ICBS

Από τις 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου και των άλλων υπουργών με τους τεχνοκράτες και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Πηγές και από τις δύο πλευρές κάνουν λόγο για έναν πρώτο γύρο επαφών με θετικό πρόσημο που ολοκληρώθηκε, ενώ τα φώτα πλέον στρέφονται στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης που ξεκινούν το Σάββατο.

Μέσα από τις τοποθετήσεις αυτές άλλωστε, αναμένεται να αποκαλυφθεί το σύνολο του σχεδίου της κυβέρνησης για την οικονομία και όχι μόνο. Χθες, κυβερνητική πηγή στο περιθώριο των επαφών που λαμβάνουν χώρο πλέον στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγε χαρακτηριστικά για το φορολογικό πεδίο ότι ο γρίφος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες θα λυθεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο το απόγευμα κατά την έναρξη των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δίδεται προτεραιότητα στη μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων, στον ΕΝΦΙΑ και στις 120 δόσεις, οι οποίες σχεδιάζεται να περιλαμβάνονται στο πρώτο φορονομοσχέδιο, του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου. Παράλληλα, ετοιμάζεται και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων το οποίο προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Έμφαση δίδεται και στην προσπάθεια να αναστραφούν μία σειρά από αγκάθια που παραμένουν. Προτεραιότητα δίδεται στο πεδίο της ΔΕΗ και της επένδυσης του Ελληνικού, αλλά εκκρεμότητες υπάρχουν σε πολλά ακόμη μέτωπα όπως για παράδειγμα στις τράπεζες και στην μείωση των οφειλών προς ιδιώτες.

Ουσιαστικά, το βασικό αντικείμενο στις (σύντομες χρονικά) συναντήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών ήταν να γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν αναλυτικές λίστες με τις εκκρεμότητες της μετά - προγραμματικής παρακολούθησης ανά πεδίο. Πλέον περιμένουν από την ελληνική πλευρά έργο μέχρι τον επόμενο γύρο επαφών τους, ενώ θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων όλο το επόμενο διάστημα και οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις.

Τα νέα πολιτικά ραντεβού έχουν οριστεί για την 5η Σεπτεμβρίου (Euroworking Group) και την 13η Σεπτεμβρίου (Eurogroup). Για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο νέος ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας (ήταν το κεντρικό πρόσωπο στις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών). Ακολούθως αναμένεται η επίσημη κάθοδος στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση.

Έως τότε η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, να δείξει την πρόθεσή της και να ενισχύσει το αναπτυξιακό αντιστάθμισμα που ζητούν οι δανειστές ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί σταδιακά και η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ίδιο άλλωστε αναπτυξιακό αντιστάθμισμα ζητούν και οι επενδυτές, αλλά και οι αγορές ούτως ώστε να συνεχιστεί με ανάλογη επιτυχία η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές. Σημειώνεται ότι ναι μεν έχει συμπληρωθεί ήδη το ποσό που επιθυμούσε φέτος να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ στον οποίο ο κ. Τσάκωνας αναβαθμίστηκε ως επικεφαλής, αλλά το αν θα υπάρξει νέα κίνηση έκδοσης ομολόγου του το δεύτερο μισό του έτους εξαρτάται από τις συνθήκες, όπως αυτές θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Capital.gr, real.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
karatzios music services
Κισσός Πηλίου
Αστικό Βόλου
Δήμος Τεμπών - go Tempi
thesnea.gr
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Μικρές Αγγελίες
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^