Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία


Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

SOS από τις βροχές για το βαμβάκι στον κάμπο - 80 χιλιοστά βροχής στην Καρδίτσα

Κίνδυνος καρπόπτωσης στις βαμβακοφυτείες από θερμοκρασιακή διαφορά και βροχές

SOS από τις βροχές για το βαμβάκι στον κάμπο - 80 χιλιοστά βροχής στην Καρδίτσα
16.07.2019 | 21:42

Φθινοπωρινό σκηνικό εν μέσω θέρους έφερε ο Αντίνοος στη Θεσσαλία, με το δυτικό της τμήμα να δέχεται το μεγαλύτερο όγκο βροχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η προσοχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τετάρτη εστιάζεται κυρίως στο Νότιο τμήμα της Καρδίτσας και των Φαρσάλων αλλά και τις Σποράδες.


  Είναι ενδεικτικό ότι στην Καρδίτσα σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, μέχρι τις 8.00 το βράδυ της Τρίτης είχαν πέσει 80 χιλιοστά βροχής που ισοδυναμούν με το σύνολο των βροχοπτώσεων της φετινής άνοιξης (Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος). Στα Τρίκαλα αντίστοιχα έπεσαν 34 χιλιοστά, στην καλαμπάκα 41  και στη Λάρισα 31 χιλιοστά. Αποτέλεσμα των έντονων αυτών βροχοπτώσεων ήταν να έχουμε τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ αρκετές χιλιάδες στρέμματα κυρίως βαμβακοκαλλιέργειας βρέθηκαν σε συνθήκες λίμνης, γεγονός που προβληματίζει τους παραγωγούς. Ένα χιλοστό βροχής ισοδυναμεί με ένα κυβικό μέτρο νερού σε ένα τετραγωνικό εδάφους.


  Όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος ο κίνδυνος πλέον λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας (από τους 40 βαθμούς της προηγούμενης εβδομάδας, πέσαμε στους 21) είναι η καρπόπτωση για τα βαμβακόφυτα, η απώλεια δηλαδή χτενιών. Φυσικά οι συνθήκες αυτές ευνοούν και προσβολή από πράσινο σκουλήκι και σηψηριζίες.

 

SOS

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ οι βροχές θα συνεχιστούν στο θεσσαλικό κάμπο καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα, γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος της βροχής στην Καρδίτσα θα υπερβεί τα 100 χιλιοστά (όπου και η μεγαλύετρη καλλιεργουμενη με βαμβάκι έκταση στη χώρα) και στη Λάρισα τα 50 χιλιοστά.

Δείτε τους χάρτες με τα ύψη του υετού που δείχνουν τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τις περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας, ότι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα:

 SOS

 

SOS

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
FotopoulosAgro
Όλυμπος - Τσάι
Horizon
Δήμος Τεμπών - go Tempi

ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Μικρές Αγγελίες
  ^