cosmos

Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Θ. Κάλλα: Η Οικονόμιος Σχολή στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Της Τσαριτσάνης

Θ. Κάλλα: Η Οικονόμιος Σχολή στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
25.06.2019 | 20:23
Φυτικά Επιδόρπια ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΡΙΖΟΥΛΗΣ
Fashion City Outlet
ICBS

Η ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 Θ.

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα που κάθε σπιθαμή του εδάφους τηςμαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία.Εκτός από τους ιστορικούς τόπους με παγκόσμιαακτινοβολία -Αθήνα, Δελφοί, Ολυμπία-μνημεία υπάρχουν παντού όπως αρχαία ιεράκι εξωκλήσια σε σχεδόν απάτητες βουνοκορφές, και στο βυθό των θαλασσών μας,καταποντισμένα λιμάνια, πλοία, έργα τέχνης, απλοί αμφορείς και τόσα άλλα σεμεγάλο πλήθος.Η ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ που βρίσκεται στην Τσαριτσάνη είναι η μοναδικήσχολή στη Θεσσαλομακεδονία την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Θ.

 Σ’ αυτό λοιπόν το πνευματικό κέντρο, όπως χαρακτηρίσθηκε εκείνη την εποχή, δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ν. Πεταλιάς, οι πατριώτες μας Χρυσάνθος Κουλούρης και Αθανάσιος Θεμελής καθώς και οΣεβαστός Λεοντιάδης. Αργότερα δίδαξαν ο Ευγένιος Βούλγαρης, μέγας διδάσκαλοςτου γένους, ο Κων/νος Μοναχός και ο διάσημος Τυρναβίτης Ιωάννης ΔημητριάδηςΠέζαρος, θεμελιωτής της ελληνικής παιδείας.

 Θ.

 Όμως τη δόξα και τη φήμη, τη μεγάλη ακμή της την γνώρισε κατά τη διάρκεια τηςΣχολαρχίας του Πατριώτη μας Κων/νου Οικονόμου Εξ Οικονόμων στις αρχές του19ου αιώνα και του Λαρισαίου Λόγιου Κ. Κούμα, ο οποίος κατέβαλλε φιλότιμεςπροσπάθειες για να πείσει τους αγράμματους χειρώνακτες γονείς να στείλουν ταπαιδιά τους στο σχολείο. Το γυμνάσιο αυτό, προς τιμή του μεγάλου Ευεργέτη μαςονομάστηκε από τότε Οικονόμειος Σχολή και εμπλουτίστηκε με αξιόλογα βιβλία καιπολλά όργανα φυσικής και χημείας.

Θ.

 Μετά την απελευθέρωση του ΄12 εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχίαΕλασσόνας.Σήμερα επισκεφθήκαμε την Οικονόμειο Σχολή,η Πρόεδρος του Τοπικού Ομίλου γιατην UNESCO N Λάρισας, Θεοδώρα Κάλλα, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου,ο Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος UNESCO Ολύμπου Αθανάσιος Μπίντας, η Γεωργία Κουτσιάη, Διευθύντρια του Γυμνασίου & Λυκείου Τσαριτσάνης ,ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαριτσάνης, Αχιλλέας Μητσιμπόνας, οιΔημοτικοί Συμβουλοι, Κώστας Καραγιάννης, Δίτκου Μαρία καθώς και ο Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ευάγγελος Σαπουνάς.Αποφασίσθηκε να μπεί στην Αύλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, τα αξιόλογα χειρογράφα και πολύτιμα συγγράμματα του Κ. Οικονόμου καθώς και τοπλήθος εκθεμάτων τα οποία μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Βόλου.
Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, ουρανός, φυτό, σπίτι και υπαίθριες δραστηριότητες


Θ.


Θ.Θ.
Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Μαουσίδης-Νάνος

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΝΤΙΖΕΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
karatzios music services
Δήμος Τεμπών - go Tempi
Μικρές Αγγελίες
thesnea.gr
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^