Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά


Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS

Πώς τα δασωμένα χωράφια θα γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις - Ένταξη νέων δικαιούχων στις αγροτικές επιχορηγήσεις

Υπουργείο

Πώς τα δασωμένα χωράφια θα γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις - Ένταξη νέων δικαιούχων στις αγροτικές επιχορηγήσεις
11.06.2019 | 11:33
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Τον δρόμο για την ένταξη νέων δικαιούχων στο σύστημα αγροτικών ενισχύσεων, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ανοίγει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασωμένους αγρούς
Πηγή: Έθνος

Παράλληλα εκτός κινδύνου τίθενται και οι ενισχύσεις, τις οποίες ήδη λαμβάνουν αγρότες για εκχερσωμένες εκτάσεις, δεδομένου ότι με το σύστημα εξαγοράς και χρήσης μπορούν να έρθουν σε νόμιμο καθεστώς αλλαγής χρήσης γης.
Αυτό επισημαίνει στο Έθνος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, διευκρινίζοντας ότι το καθεστώς ΑΔ, δηλ. οι αγροί που δασώθηκαν έως τώρα, έμενε εκτός του συστήματος καθώς δεν μπορούσε να θεωρηθεί επιλέξιμο για ενισχύσεις. Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα χρήσης και καλλιέργειας σε εκτάσεις έως 30 στρεμμάτων σε αγρούς που έχουν μετατραπεί σε δάση για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ύστερα από αίτηση στη Δασική Υπηρεσία. Προϋπόθεση είναι για εκχερσώσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων να υπάρχει τεχνοοικονομική μελέτη ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της καλλιέργειας που θα αντικαταστήσει το δάσος.

Όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης, δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5,2% των αναρτημένων δασικών χαρτών που αφορούν τη μισή επικράτεια αντιστοιχεί σε εκτάσεις που δασώθηκαν κάτι το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφράζεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια στρέμματα στη μισή χώρα. Πρόκειται για ένα έντονο πρόβλημα σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας με ιδιαίτερα χαρακτηριστική τη Ζίτσα και τις αμπελοκαλιέργειες αλλά και γενικότερα τον νομό Ιωαννίνων. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και αρκετοί άλλοι νομοί της επικράτειας. Στις περιοχές με υψηλό ποσοστό δασωμένων αγρών συγκαταλέγονται η Αρκαδία, η Μεσσηνία, ο Πειραιάς, τα Ιωάννινα, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Δράμα.

Μέχρι σήμερα ο νόμος έδινε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης μόνο των δασικών εκτάσεων ή των εκτάσεων που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα αλλά όχι των δασών.

Πηγή real.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Fashion City Outlet
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
FotopoulosAgro
Όλυμπος - Τσάι
Horizon
Δήμος Τεμπών - go Tempi

ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Μικρές Αγγελίες
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^