ICBS

Ειδήσεις, νέα για Πολιτική

Πόλεμος για την «επταήμερη εργασία»- Πυρά από κυβέρνηση και Φώφη κατά Μητσοτάκη

ΝΔ: «Γκάφα Μαξίμου, η Αχτσιόγλου την ενέκρινε»

Πόλεμος για την «επταήμερη εργασία»- Πυρά από κυβέρνηση και Φώφη κατά Μητσοτάκη
12.05.2019 | 21:33
Fashion City Outlet
Όλυμπος - Χυμοί
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - Ανακοίνωση
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
cosmos

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, μετά την διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Μαξίμου να ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ οραματίζεται επταήμερη εργασία και την Πειραιώς να απαντά για «γκάφα» Κουμουνδούρου.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά κατά την διακαναλική συνέντευξη τύπου, σε επιχειρησιακή σύμβαση συγκεκριμένης εταιρείας, της «Παπαστράτος» η οποία αφορά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας και όχι στην επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.


Τι είπε ο Μητσοτάκης

Συγκεκριμένα η σύμβαση προβλέπει εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%.

Όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5% και ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων θα ανέρχεται σε 460 από 400 που είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Μαξίμου: Ανατριχιαστική η θέση Μητσοτάκη για 7ήμερη εργασία

Το Μαξίμου έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι και στη διακαναλική συνέντευξη, όχι μόνο δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη αλλά προχωρά ένα βήμα ακόμα στο νεοφιλελεύθερο δρόμο, μιλώντας για επταήμερη εργασία !

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει βέλη και για τα όσα διατυπώνει εναντίον της επιδοματικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, ενώ το Μαξίμου μιλά για «ανατριχιαστική» θέση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το χώρο της εργασίας.

«Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα» αναφέρει η κυβερνητική σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

Το Μαξίμου επιμένει στη γραμμή «οι πολλοί εναντίον των λίγων», υποστηρίζοντας ότι στις 26 Μαΐου, «η ΝΔ θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».


Τζανακόπουλος: Είναι θέση φεουδάρχη του 17ου αιώνα

Στο ίδιο μήκος κύματος κριτικής με το μέγαρο Μαξίμου, κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έγραψε στα social media: «Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο». Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα. Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!».
ΝΔ: Γκάφα Μαξίμου -Η Αχτσιόγλου ενέκρινε τη σύμβαση

Ωστόσο, η ΝΔ δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις. Κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή γκάφα» της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, η Πειραιώς σε ανακοίνωση της θυμίζει ότι «το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου!».

Η ΝΔ μιλάει για μηχανισμό λάσπης του κ. Τσίπρα και αναφέρει δηκτικά ότι, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα.


Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση -απάντηση στο σχόλιο του Μαξίμου για τη διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε 13η σύνταξη ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.

Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».


ΚΙΝΑΛ: Δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών επιλογών ο Μητσοτάκης

Παρεμβαίνοντας στο θέμα το ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δέσμιο των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών» ο οποίος «αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας».

«Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής για τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ.
Πηγή: iefimerida.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Πολιτική

Δημοφιλή Βίντεο

Μικρές Αγγελίες
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
axon
Αγγλικά Γερογιώκας
ΙΕΚ Όμηρος
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
ΠΟΕΚΑ
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^