Ειδήσεις, νέα για Τεχνολογία

Οκτώ στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για την ακτινοβολία

Μεγάλη ανησυχία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οκτώ στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για την ακτινοβολία
04.05.2019 | 01:06
Fashion City Outlet
Animus Benefits
alphawood
ICBS

Σε ποσοστό 85% οι Ελληνες δηλώνουν ότι τους απασχολεί η έκθεσή τους σε ακτινοβολία, ενώ το 79% ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της έκθεσης στην υγεία. Οι πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα, ενώ πέντε στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι τους απασχολεί η έκθεσή τους σε ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις.

Τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις ακτινοβολίες «φωτογράφισε» η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε εθνικό επίπεδο για όλο το φάσμα των ακτινοβολιών. Η πανελλαδική έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.811 ατόμων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει δομημένου ερωτηματολογίου, την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2018 (Palmos Analysis).

Ειδικότερα, 9 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες με χρήση κάποιας μορφής ακτινοβολιών (η ακτινογραφία θώρακος είναι η πιο διαδεδομένη σχετική εξέταση). Το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού (97%) εμφανίζεται να γνωρίζει ότι δεχόμαστε ακτινοβολία στο φυσικό περιβάλλον όπου ζούμε και κινούμαστε. Ο ήλιος (55%) και οι κεραίες (39%) είναι οι βασικές αυθόρμητες αναφορές από τους ερωτηθέντες ως πηγές έκθεσης σε ακτινοβολία από το περιβάλλον. Τέσσερις στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ακούσει για το φυσικό ραδιενεργό αέριο ραδόνιο, αναφέροντας ως βασική πηγή πληροφόρησης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (59%) και τα κινητά τηλέφωνα (57%) είναι οι δύο πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανησυχούν περισσότερο τους ερωτηθέντες, ενώ οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα ανησυχούσαν και θα αντιδρούσαν ενεργά σε περίπτωση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στην κατοικία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες μάλλον φοβούνται το σολάριουμ, με μόλις το 4% να το έχει ποτέ χρησιμοποιήσει. Το 95% απαντά ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι παράγοντας καρκίνου. Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, 3 στους 4 (74%) δηλώνουν ότι είναι κατά της χρήσης της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενας στους 5 (18%) δηλώνει ότι είναι υπέρ. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (83%) δηλώνει, σε σχέση με τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες, ότι φοβάται για το ενδεχόμενο ατυχήματος που μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο, ενώ μόνο το 7% δηλώνει πως δεν νιώθει ότι κινδυνεύει από τη λειτουργία τους.

Οκτώ στους 10 δηλώνουν ότι τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας με ενδεχόμενες συνέπειες από τη ραδιενέργεια στην Ελλάδα, ενώ μόλις 1 στους 10 δηλώνει ότι τον απασχολεί «λίγο» ή «καθόλου». Οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το θέμα της διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων, μολονότι τους απασχολεί. Το 84% δηλώνει αντίθετο στη δημιουργία μονάδας προσωρινής αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή διαμονής του. Το ποσοστό όσων θα αποδέχονταν την εγκατάσταση τέτοια μονάδας εμφανίζεται υψηλότερο στους νέους ηλικίας 17-24 ετών (20%) και 25-34 ετών (17%Οκτώ στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για την ακτινοβολία


Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Τεχνολογία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Victoria Cinemas
Agronuts
Όλυμπος
Μικρές Αγγελίες
Νέος Αγών
thesnea.gr
Thema - Scavolini
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^