Ειδήσεις, νέα για Πολιτική

Τσακαλώτος: προσπαθήσαμε αλλά… ηττηθήκαμε το 2015

Ποια είναι τα «δύο λάθη» της κυβέρνησης που παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών...

Τσακαλώτος: προσπαθήσαμε αλλά… ηττηθήκαμε το 2015
14.03.2019 | 10:47
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

 

«Ηττηθήκαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 στις διαπραγματεύσεις για το χρέος», αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο Paris School of International Affairs, στο Παρίσι, ο υπουργός είπε ότι «προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε», εκτιμώντας πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη.

Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit. Παρεμπιπτόντως σημείωσε, αυτό θα ήταν μια μόνιμη ζημιά για την ευρωζώνη.

Το δεύτερο λάθος μας, πρόσθεσε, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών «κάλυψε» εμμέσως τις επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως όποιος και να ήταν υπουργός Οικονομικών τότε, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο δεδομένου ότι η γραμμή που επικρατούσε στην Ε.Ε ήταν πως η Aριστερά πρέπει να νικηθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Εκτίμησε όμως πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.

Η ομιλία του υπουργού στο Paris School of International Affairs, με συντονιστή τον Enrico Letta ήταν κυρίως πολιτική με εκτενείς αναφορές σε θέματα ανισοτήτων και Δημοκρατίας. Μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του αφορούσε στην ανάγκη συγκρότησης μια συμμαχίας Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας (Red Red Green Alliance), τονίζοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας».
Πηγή ant1news.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Πολιτική

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^