Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Πάει για σιωπηρή αποσύνδεση φέτος το ΑΤΑΚ από την καταβολή των επιδοτήσεων

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες από το ΥΠΑΑΤ

Πάει για σιωπηρή αποσύνδεση φέτος το ΑΤΑΚ από την καταβολή των επιδοτήσεων
25.02.2019 | 18:09
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Ζαγορίν
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
ΑΝΑΣΑ - Περιφέρεια ΘεσσαλίαςΓια περισσότερες πληροφορίες πατήστε στα links:
( www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,
  www.aedep.gr, www.espa.gr )
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

Κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα αναμένεται να λάβουν φέτος τις επιδοτήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, ακόμα και αν έχουν θέματα με το ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων τους. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πολλές πύλες ΟΣΔΕ, με αφορμή ερωτήματα προβληματισμένων παραγωγών ανά την Ελλάδα, αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ έχει παράσχει σχετικές δεσμεύσεις, ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις φετινές δηλώσεις. Πρόσφατα, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε στους κινητοποιημένους αγρότες στη Βάθη, ότι «το ΑΤΑΚ θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου, αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία». Αυτό επί της ουσίας σημαίνει, λένε σχετικές πληροφορίες, ότι απλά θα πρέπει να αναγράφεται ΑΤΑΚ, αλλά δεν θα συνδέεται με την καταβολή των επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ με αγρότες από τη Μακεδονία, τέθηκε από τους παραγωγούς το θέμα της σύνδεσης του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα κληθούν και φέτος να υποβάλουν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκεί ο κ. Αραχωβίτης απάντησε επί λέξει ότι «το ΑΤΑΚ θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου, αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία». Η δήλωση αυτή δημιούργησε απορίες στους παραγωγούς, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να μη δημιουργηθεί θέμα φέτος με τις επιδοτήσεις, λόγω ΑΤΑΚ.

Σημειωτέον ότι όταν ένα αγροτεµάχιο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτη, τότε το ποσοστό του καθενός έχει δικό του ΑΤΑΚ, άρα δεν φτάνει που θα πρέπει το αγροτεµάχιο να είναι αναγραµµένο στο Ε9 του καθενός, ο µισθωτής (αυτός που το νοικιάζει από τους ιδιοκτήτες) θα πρέπει να αναγράφει δύο, τρεις ή και περισσότερους ΑΤΑΚ σε κάθε συµφωνητικό.

Πέρσι, όποιος παραγωγός δεν ανέγραψε ΑΤΑΚ, δεν έλαβε τις επιδοτήσεις, ενώ όποιος ανέγραψε εικονικό ΑΤΑΚ, πληρώθηκε κανονικά.

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις επί του θέματος αυτού, αλλά και πολλών άλλων που αφορούν στο ΟΣΔΕ, αναμένεται να δοθούν σε σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιήσει η ΠΕΦΑ (Ένωση φορέων Α’ ΟΣΔΕ), στο πλαίσιο της έκθεσης Agrothessaly, στη Λάρισα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό στα τέλη του Οκτωβρίου 2018, στα κέντρα όπου και υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μπορούν να απευθύνονται, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι αγρότες έμειναν εκτός α’ δόσης βασικής ενίσχυσης, ώστε να ξεμπλοκάρει η ενίσχυση και να πληρωθούν τα χρήματά τους, όταν μπει η δεύτερη δόση, στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως και αναμένεται.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «5.628 αγρότες που δεν πληρώθηκαν, όπως αναφέρθηκε και σε ανακοίνωση του οργανισμού την Παρασκευη, αφορούν περιπτώσεις αγροτεμαχίων μη ταυτοποιημένων λόγω λάθους ή μη συμπλήρωσης του ΑΤΑΚ».

Αυτοί λοιπόν οι παραγωγοί θα πρέπει να μεταβούν στις πύλες ΟΣΔΕ (ΚΕΑ τα λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ) και να το διορθώσουν, ώστε να μπουν στην επόμενη πληρωμή.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την πληρωμή της β’ δόσης «δεν πληρώθηκαν επίσης (δεν αναφέρεται ο αριθμός, ανήκουν στις «εξατομικευμένες περιπτώσεις»), όλοι όσοι δεν είχαν κάνει καμία ενέργεια σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, παρόλο που το αγροτεμάχιό τους εμφανιζόταν ως δασικό».Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Φρέσκο γάλα Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^