Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά και Σχόλια


Δεκαπλάσια τιμή τα ελληνικά τρόφιμα αν συνοδευτούν από ισχυρισμούς υγείας

του Γιάννη Κολλάτου

Δεκαπλάσια τιμή  τα ελληνικά τρόφιμα αν συνοδευτούν από ισχυρισμούς υγείας
09.02.2019 | 11:25

Καιρός να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία τα ελληνικά τρόφιμα…


Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς την αρωγή της έρευνας επιστημονικών ιδρυμάτων, χωρίς συνεργατισμό, χωρίς εμπορική διπλωματία, το αντίθετο μάλιστα με μία γραφειοκρατία που στέκεται τροχοπέδη, επιχειρούν οι Έλληνες εξαγωγείς να κατακτήσουν αγορές στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, επί δεκαετίες.. Μόνος σύμμαχος ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και η μοναδική πρώτη ύλη, τα αρίστης ποιότητας ελληνικά αγροτικά και ζωοκομικά μας προϊόντα.
Την ίδια ώρα χώρες ανταγωνιστικές όπως η Ισπανία ή το Ισραήλ έχουν κάνει θαύματα και έχουν πετύχει δυσανάλογα αποτελέσματα σε σχέση με το δυναμικό της γεωργίας τους…
Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον αγροτικό τομέα, τα εδαφολογικά και κλιματολογικά της χαρακτηριστικά είναι μοναδικά, δεν είναι απλά μία μεσογειακή χώρα, αλλά βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ροής πόρων ανθρώπινων και φυσικών από τη Δύση προς την Ανατολή, από την Ευρώπη προς την Ασία.
Η χλωρίδα της έχει 2300 ενδημικά ιατρικά και φαρμακευτικά φυτά, που όχι μόνο δεν έχουν κατοχυρωθεί και καταγραφεί, όχι μόνο δεν έχουμε λάβει την προστιθέμενη αξία από αυτά, αλλά ούτε καν έχουμε συντάξει μία έκθεση για να τα αξιοποιήσουμε…
Μοναδικά τα προϊόντα της με ιχνοστοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να τα κατατάσσουν στην πρώτη γραμμή ζήτησης από τις παγκόσμιες αγορές και να λαμβάνουμε την προστιθέμενη αξία από αυτά… Το κατσικίσιοι βιολογικό γάλα για παράδειγμα από πόσους ισχυρισμούς υγείας θα έπρεπε να συνοδεύεται;


Tο ελληνικό σκόρδο που διαφοροποιείται εντελώς στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε σχέση με το κινέζικο που έχει κατακτήσει ωστόσο ευρωπαϊκές αγορές… Το ελληνικό κάστανο, το αμύγδαλο με σπάνια ιχνοστοιχεία αντιοξειδωτικά που υποβοηθούν ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και πάει λέγοντας…
Ισχυρισμοί υγείας για μοναδικά προϊόντα με αντιοξειδωτική δράση όπως οι πολυφαινόλες για το ελαιόλαδο, ή το λυκοπένιο για τις τομάτες, τα Ω-3 για αμύγδαλα και καρύδια κ.α. θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την εμπορική αξία των ελληνικών προϊόντων… Αλλά η συνεργασία των ερευνητικών ιδρυμάτων με την αγορά καθυστερεί, ενώ νέες καινοτόμες εταιρείες εξαγωγών που συγκροτούνται από νέους επιστήμονες με στόχευση μεγάλες αγορές όπως στην Κίνα ή στις ΗΠΑ, αντί να υποβοηθηθούν από την πολιτεία, συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια και γραφειοκρατία παροιμιώδη.


Πάρτε το παράδειγμα του ελληνικού βαμβακιού το οποίο είναι το μοναδικό παγκοσμίως μη Γενετικά Τροποιημένο, αλλά αυτό δεν «κεφαλαιοποιήθηκε» ποτέ. Τα ιχνοστοιχεία του ελληνικού ελαιόλαδου, είναι μοναδικά, κρασιά και ποικιλίες σταφυλιών όπως το μπαντίκι Τυρνάβου, έχουν μοναδική αντιοξειδωτική δράση, αλλά η εγχώρια μεταποίηση τα αντιμετωπίζει ως προϊόντα του σωρού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το χύμα θριαμβεύει.. Οι ελληνικέ ς βρώσιμες ελιές είναι μοναδικές σε γεύση και ποιότητα, τα θεραπευτικά μας βότανα μοναδικά στον κόσμο κι όμως δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί παρά στο ελάχιστο.


Η σύσταση ενός φορέα όχι κατ’ ανάγκη κρατικού, πιθανόν ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, που θα συντονίζει τη δράση των ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων μας με τη βιομηχανία , τη μεταποίηση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, της βιομηχανίας και των συνεταιρισμών (ποσοστό επί των επιπλέον κερδών και θα αναλαμβάνει τους Ισχυρισμούς Υγείας για καθένα από τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, εκτοξεύοντας την προστιθέμενη αξία τους, είναι μονόδρομος. Σε συνδυασμό πάντα με την τυποποίηση και το branding, τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της εμπορευσιμότητας των μοναδικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων επεξεργασμένων ή νωπών…


Το έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες προηγμένες στον αγροτικό τομέα χώρες, καιρός να τις ακολουθήσουμε και να εκμεταλλευτούμε επιτέλους τον «κρυμμένο θησαυρό» της ελληνικής γης…Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ Ευάγγελο Χριστοφόρου, τα ελληνικά αγροτικά προίόντα,θα αποκτήσουν δεκαπλάσια εμπορική αξία από τη σημερινή, αν τα εξοπλίσουμε με τους ισχυρισμούς υγείας που ούτως ή άλλως τα συνοδεύουν, ενώ ο καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρετας, εδώ και χρόνια ασχολείται με αυτό στο εργαστήριό του και διαθέτει μοναδικά ευρήματα από την έρευνα, τα οποία θα έπρεπε να έχει ζητήσει ήδη η αγορά να τα οικειοποιηθει

 



Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^