Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία


O άγνωστος ιαματικός πλούτος της Θεσσαλίας και της Ελλάδας

Κρυφό «χρυσωρυχείο»

O άγνωστος ιαματικός πλούτος της Θεσσαλίας και της Ελλάδας
09.02.2019 | 10:33

«Θα πάω για λουτρά στην Αιδηψό», ήταν μια από τις συνηθέστερες εκφράσεις πριν μερικές δεκαετίες, και συνήθως προέρχονταν από ηλικιωμένους ανθρώπους, με τους περισσότερους να έχουν συνδέσει τις ιαματικές πηγές με ασθένειες και την τρίτη ηλικία, για να δουν πλέον την εικόνα να ανατρέπεται.

Η ιδέα της χρήσης των θερμών ή κρύων πηγών, με την ελπίδα της θεραπείας ορισμένων ασθενειών, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ η ιστορία των ιαματικών πηγών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του 11ου π.Χ. αιώνα εμφανίστηκαν τα πρώτα Ασκληπιεία όπου οι ιερείς προσπαθούσαν να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους με προηγμένες για την εποχή μεθόδους, με τα περισσότερα από αυτά τα ιερά ιατρεία να κατασκευάζονται κοντά σε πηγές και ποταμούς. «Η Αιδηψός στα αρχαία χρόνια, ήταν αυτοκρατορική πόλη των Ρωμαίων που έρχονταν και πραγματοποιούσαν συμπόσια, και ήταν τόπος ευεξίας», αποκαλύπτει ο υποψήφιος δήμαρχος Ισταίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς.

Μετά από 3.000 χρόνια, οι Έλληνες ανακαλύπτουν και πάλι την σημασία και την αξία της ιαματικής ιατρικής, όχι μόνο σε επίπεδο ευεξίας και αποκατάστασης, αλλά παράλληλα αποκαλύπτονται και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του τουρισμού.


O

 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), οι ηλικίες όσων ενδιαφέρονται για τις ιαματικές πηγές μειώνεται ενώ αυξάνεται παράλληλα το μορφωτικό επίπεδο.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές, με τις 84 να είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος ως ιαματικές», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και δερματολόγος, Κωνσταντίνος Κουσκούκης μιλώντας στο Economistas.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό «όπλο» του οποιουδήποτε είδους τουρισμού. Τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες.

«Μέχρι το 2025, ο ιαματικός τουρισμός πρόκειται να αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και συμπληρώνει πως «Καθώς η ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενους από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών, και το μοντέλο της 12μηνης τουριστικής περιόδου εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια».

 

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υπάρχουν τουριστικά πακέτα, τα οποία μάλιστα να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο, για ιαματική θεραπεία, που θα συνδυάζονται και με άλλες τουριστικές υπηρεσίες αναψυχής, αναζωογόνησης, σπορ και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αποτοξίνωσης, αντιγήρανσης, αντικαπνιστικής θεραπείας, θεραπείας άγχους, ψυχοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, διατροφολογίας κ.λπ.

Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ανάμεσα στις 90 ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, υπάρχουν 4 στη Θεσσαλία, εκ των οποίων 3 στην Κρδίτσα και μία στη Λάρισα:

Θεσσαλία-Καρδίτσα

1. Ιαµατική πηγή Σµοκόβου

O

 

Η ιαµατική πηγή Σµοκόβου βρίσκεται στο 35 χλμ του οδικού άξονα Καρδίτσας - Ρεντίνας σε υψόµετρο 450 m. Ανήκει στο Δηµοτικό διαµέρισµα Λουτροπηγής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

2. Ιαµατική πηγή Σουλαντά

Η ιαµατική πηγή Σουλαντά σε υψόµετρο 480 m περίπου και βρίσκεται σε απόσταση 39 χλμ από την Καρδίτσα στα όρια των κοινοτήτων Βαθύλακκου και Αηδονοχωρίου.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται µεσόθερµα, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά, µετρίως υδροθειούχα.

3. Ιαµατική πηγή Δρανίτσας – Καΐτσας

Η ιαµατική πηγή Δρανίτσας – Καΐτσας βρίσκεται σε απόσταση 44 χλμ από την Καρδίτσα και σε υψόµετρο 440 μ.
Λάρισα

4.Ιαµατική πηγή Κόκκινο Νερό – Καρίτσας

O

 

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται, ψυχρά, µεταλλικό, όξινα, ισχυρώς ανθρακούχα και µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται για ποσιθεραπεία σε νοσήµατα γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήµατος, σε παθήσεις ήπατος και χοληφόρων και σε αναιµίες.

economistas.gr

 

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^