Fashion City Outlet

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Electronet Β.Κ. Καζάνα

Υπερπροσφορά ντομάτας λόγω Brexit

Οι Ολλανδοί αναζητούν νέες αγορές για να προωθήσουν φρούτα και λαχανικά

Υπερπροσφορά ντομάτας λόγω Brexit
07.02.2019 | 23:51
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Καμιά φορά πολύ σύνθετα θέματα, όπως το Brexit, γίνονται κατανοητά μέσα από απλά πράγματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα μέσα από ένα ράφι με λαχανικά σε ένα σουπερμάρκετ. Σε περίπτωση άτακτου Brexit θα ξεσπούσε ένας πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, τουλάχιστον αυτό είναι που φοβούνται οι Γερμανοί παραγωγοί. Οι φόβοι τους αφορούν τους Ολλανδούς. Πού θα πάνε οι ντομάτες και οι πιπεριές που παράγουν οι Ολλανδοί και προορίζονται για τη βρετανική αγορά; Οι Ολλανδοί εξαγωγείς προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο ενός άτακτου Brexit και αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για τη διοχέτευση των προϊόντων τους.

«Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των τιμών» δηλώνει ο Γιόχεν Βίνκχοφ, επικεφαλής του Συνδέσμου Παραγωγών Οπωροκηπευτικών. Εξαιτίας του Brexit τα προϊόντα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στη Γερμανία.

Τα μεγέθη είναι μεγάλα. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μετά τη Γερμανία και το Βέλγιο, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά. Σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία το 2018 η Ολλανδία εξήγαγε προς τη Μεγάλη Βρετανία προϊόντα αξίας περίπου δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 πουλήθηκαν ντομάτες για 275 εκατομμύρια ευρώ, πιπεριές για 185 εκατομμύρια ευρώ και αγγούρια για 90 εκατομμύρια ευρώ.
Για τα ευπαθή προϊόντα κάθε ώρα μετράει

Εάν σημειωθούν ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα, τότε οι Ολλανδοί παραγωγοί θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες οδούς. Ο ανταγωνισμός δεν αφορά βέβαια όμως μόνο τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες και μεγάλες αγορές, όπως η Γαλλία, η Πολωνία ή το Βέλγιο. Σύμφωνα με τους παραγωγούς ακόμα και η αύξηση της προσφοράς κατά 5% μπορεί να προκαλέσει μείωση των τιμών κατά 50%.

Παρόμοιες είναι και οι αντιδράσεις του Γερμανικού Συνδέσμου Φρουτοπαραγωγών. Μεγαλύτερη προσφορά φρούτων στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ εξαιτίας ενός άτακτου Brexit μπορεί να οδηγήσει σε δραματική μείωση των τιμών. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια σημαντική χώρα εισαγωγών για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν ξέρει ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Η προβλεπόμενη ημερομηνία για την έξοδο είναι 29 Μαρτίου, ωστόσο μια συμφωνία με την ΕΕ δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Ένα άτακτο Brexit φαίνεται ολοένα πιο πιθανό. Οι ντομάτες από την Ολλανδία ή τα λουλούδια πωλούνται γρήγορα στις αγορές του Λονδίνου. Για ευπαθή προϊόντα κάθε ώρα μετράει. Έτσι εάν οι παραγωγοί διαπιστώσουν ότι οι ουρές είναι μεγάλες λόγω της γραφειοκρατίας τότε θα στείλουν τα φορτηγά τους αλλού.

DPA / Επιμέλεια: Μαρία ΡηγούτσουΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Ergogreen
Θανάσης Μούσιος - Υποψήφιος Δήμαρχος Κιλελέρ
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Νίκος Γάτσας - Ολύμπου Πολιτεία
Όλυμπος - Βούτηρο Αγελάδος

Πινακάς Γ. Βασίλειος - Υποψηφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Ανδρέας - Άρης Ζέρβας - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Ζαρκάδας -Βέργης Απόστολος - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Κρεοπωλείο Φάρμα Μπαϊράμογλου
Θεματικό Πάρκο Ηρακλής
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^