Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Σήμα κινδύνου κτηνοτρόφων για τη μη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης

Από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Καστοριάς

Σήμα κινδύνου κτηνοτρόφων για τη μη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης
12.01.2019 | 12:52
Animus Benefits
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΔΠΜΣ - Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού [ΣΑΤΠ]
Δαλαβίκας Bikes
Comfort Suites and Rooms
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει στην ελληνική κτηνοτροφία η μη ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών.

«Θα πρέπει να γίνουν οι μελέτες για τον καθορισμό των βοσκότοπων, να υλοποιηθούν υποδομές, να γίνουν εγγειοβελτιωτικά έργα, να τοποθετηθούν κλωβοί σε περιοχές, να μετρηθεί η βλάστηση και πολλά άλλα. Ο δρόμος είναι μακρύς και, δυστυχώς, κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με το θέμα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, προσθέτοντας ότι εκκρεμεί εδώ και τρεις μήνες σύσκεψη για το θέμα αυτό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.


Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι κτηνοτρόφοι, που ζουν καθημερινά τις περιοχές αυτές και γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον, όπως και η επαφή που έχουν με μεγαλύτερους σε ηλικία κτηνοτρόφους, που ξέρουν εδώ και αρκετές δεκαετίες τις περιοχές αυτές, καθώς και η συνδρομή των επιστημόνων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις παρεμβάσεις τους, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα διαχειριστικά σχέδια.
Βόσκηση

Εκτός από το θέμα των σχεδίων στην περιοχή της Καστοριάς, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα για τους κτηνοτρόφους που έχει να κάνει με τις αναδασωτέες περιοχές στις οποίες έχουν φυτευτεί δέντρα, όπως η μαύρη πεύκη, και τα οποία δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη φυτών κατάλληλων για βόσκηση. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, θα μπορούσαν να γίνουν επιλογές με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως βελανίδια ή σφένδαμο, τα οποία είχαν προταθεί από τους κτηνοτρόφους. «Χάθηκε ένας βοσκότοπος στην περιοχή της Καστοριάς κοντά στα 3.800 στρ. που αναδασώθηκε με τη λογική ότι υπήρχαν διαβρώσεις και προσχωματώσεις των εδαφών», λέει ο κ. Μόσχος και συμπληρώνει ότι παρά το γεγονός ότι έγιναν οι προτάσεις αυτές δεν εισακούστηκαν. «Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μετέφεραν εκτός δασωτέων περιοχών τις έξι ποτίστρες που υπήρχαν εκεί. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα στις περιοχές που γίνεται η βόσκηση τα ζώα να μείνουν χωρίς νερό», καταλήγει.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Όλυμπος - τσάι του βουνού
Ευθυμίου Red Inn
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^