Fashion City Outlet

Ειδήσεις, νέα για Βόλος


ICBS
Electronet Β.Κ. Καζάνα

Σε καραντίνα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο φάκελος είχε εμποτισθεί με ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μελάνια εκτύπωσης

Σε καραντίνα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
11.01.2019 | 17:01

Το παραλιακό συγκρότημα του Π.Θ. βρίσκεται από χθες το μεσημέρι σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό φακέλου που ταχυδρομήθηκε από την Ινδία και ήταν «ύποπτος» ότι περιείχε σκόνη.
Από χθες το μεσημέρι στήθηκε μεγάλη επιχείρηση ειδικής ομάδας της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, ο χώρος αποκλείστηκε και εφαρμόστηκε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών Απειλών, που ισχύει γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες, το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ απομάκρυνε τον πρύτανη, την αντιπρύτανη και τις υπαλλήλους από την Πρυτανεία και μετά την απολύμανση που τους έγινε μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο – καραντίνα του Νοσοκομείου, προληπτικά.
Εφόσον δεν είχαν συμπτώματα και ήταν καλά στην υγεία τους, το βράδυ πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Με ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μελάνια εκτύπωσης και παραγωγή συγκολλητικών ουσιών εκτιμάται όι είχε εμποτισθεί ο φάκλεος που εστάλη στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του κράτους ο φάκελος που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε εμποτισθεί με τις ίδιες ουσίες.Ο ύποπτος φάκελος που ετσάλη χθες στη Πρυτανεία του Π.Θ. μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.
Όπως έγινε γνωστό, δύο άτομα που έπιασαν στα χέρια τους τον φάκελο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος και μπήκανε σε καραντίνα για εξετάσεις. Το απόγευμα στο Νοσοκομείο για εξετάσεις μεταφέρθηκαν- αφού έγινε προληπτικά απολύμανση σε σκηνές με ντουσιέρες που είχαν στηθεί στην παραλία του Βόλου- ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, καθώς και τρεις ακόμη γυναίκες που είναι υπάλληλοι της Πρυτανείας. Ο φάκελος παρέμεινε κλειστός και θα αποσταλεί στον ΚΕΕΛΠΝΟ για να ανοιχτεί.
Στο Πανεπιστήμιο βρέθηκε σήμερα και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Βασιλική Αυγέρη, η οποία επισήμανε ότι το ΕΚΑΒ έχει εξοπλιστεί και ακολουθεί το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται όταν αντιμετωπίζεται ένας φάκελος με άνθρακα.
Συναγερμός σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι, στο κτίριο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για ύποπτο φάκελο με σκόνη που έφτασε στην Πρυτανεία.Επιτόπου έσπευσαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Κλήθηκαν ασθενοφόρα με τους διασώστες και γιατρούς να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προστασίας που προβλέπονται τέτοιες περιπτώσεις. 


Περιπολικά παρατάχθηκαν στην οδό Ιάσονος και η κυκλοφορία διεκόπει, ενώ το κτίριο Παπαστράτου εκκενώθηκε από υπαλλήλους, καθηγητές και φοιτητές που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Παρέμειαν μόνο τα δύο άτομα που παρέλαβαν τον ύποπτο φάκελο στα γραφεία της Πρυτανείας. 
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έφτασε στο κτίριο για να παραλάβει τον ’ύποπτο φάκελος. Παράλληλα στο Νοσοκομείο Βόλου ηταν έτοιμη ειδική μονάδα όπουμεταφέρθηκαν άμεσα τα δύο άτομα που παρέλαβαν τον φάκελο.


Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απομάκρυνσης των φακέλων, όπως με τον φάκελο στη Λέσβο. Δηλαδή, ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και ειδικοί του «Δημόκριτου», ειδικευμένοι για την αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών, προχώρουν σε ασφαλή περισυλλογή των φακέλων και στη μεταφορά τους στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ανάδειξης της σύστασης της ουσίας.

Οπως είναι γνωστό, ήδη ύποπτα πακέτα έχουν αποσταλεί στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης, Κέρκυρας και στο Πολυτεχνείο.

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Θεσσαλία Γεγονότα

Άλλες ειδήσεις για Βόλος

Δημοφιλή Βίντεο

Βασιλική Τσίτα - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Βασίλης Κόκκαλης - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Μαρία Γαλλιού - Υποψήφια Βουλετής Ν Λάρισας
Στέλλα Μπίζιου - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Κώστας Μπαργιώτας - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Μάξιμος Χαρακόπουλος - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Ιωάννης Καριπίδης - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Ευαγγελία Λιακούλη - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Γιώργος Αναγνωστόπουλος - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Master Block -  Όμιλος Ηρακλής
Fracasso Hellas

Όλυμπος - Τσάι
ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^