Fashion City Outlet

Ειδήσεις, νέα για Οικονομία


ICBS
Electronet Β.Κ. Καζάνα

Νεφελούδης: Από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός

Eργασιακά

Νεφελούδης: Από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός
08.01.2019 | 16:45
thesnea.gr


Από την 1η Φεβρουαρίου 2019, θα ισχύσει ο αυξημένος κατώτατος μισθός, με τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων να ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», 105,5.

«Το δεύτερο 15νθήμερο (σ.τ.σ. του Ιανουαρίου) θα γίνει όλη η πολιτική διεργασία που πρέπει, για να καταλήξουμε οριστικά. «Άρα», υπογράμμισε, «ό,τι λέγεται σήμερα για το πόσο θα είναι, δεν είναι έγκυρο, δεν είναι ακριβές ... Η εικόνα που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας είναι τελείως διαφορετική από αυτό που αναπαράγεται από διάφορα ΜΜΕ και υποτίθεται έγκριτους δημοσιογράφους. Έχουμε σωρεία επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων που είναι πολύ πάνω από τα μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα ... τα 586 ευρώ είναι ένα ευτυχώς μακρινό παρελθόν», ανέφερε.

Σχολιάζοντας επίσης τα σενάρια για «τμηματική» αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%-10% σε βάθος τριετίας, ο κ. Νεφελούδης είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό εγώ δεν το ξέρω -και είμαι στο υπουργείο» Εργασίας.

Εκτίμησε ότι «τους παρασύρει σε αυτά τα ρεπορτάζ το μοντέλο της Πορτογαλίας, που έχει βάλει έναν στόχο τριετίας και τον ικανοποιεί σιγά-σιγά. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τους αριθμούς που αναφέρουν αυτοί οι άνθρωποι ... Εμείς δεν έχουμε ανακοινώσει τίποτε, γιατί θέλουμε να είμαστε πάρα πολύ σαφείς και ολοκληρωμένη σε οποιαδήποτε παρέμβαση πρόκειται να γίνει στον χώρο της εργασίας και ιδίως του κατώτατου μισθού».

Για το πώς θα προκύψει το ύψος της αύξησης, διευκρίνισε ότι «στο πρώτο επίπεδο μίας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ακολουθήσαμε την θεσμική διαδικασία που είχε προβλεφθεί παλαιότερα ... μας κατηγορούν ότι χρησιμοποιούμε τον νόμο Βρούτση ... δεν βλέπουν ότι η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή καθαυτή η αύξηση ... επίσης μας καταγγέλλουν ότι δεν ενισχύουμε την συλλογική αυτονομία ... κάνουμε αυτό σήμερα ως προϊόν συμβιβασμού με τις διαδικασίες των θεσμών, για να μπορέσουμε να πάμε στο στόχο, την αύξηση του κατώτατου. Αυτή όμως γίνεται με βάση τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών μελετών των αρμόδιων φορέων. Άρα, είναι υπαρκτή η διαδικασία συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, παρότι η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία, πράγμα θλιβερό...».

«Προφανώς» από την παραπάνω διαδικασία θα προκύψει το ποσοστό της αύξησης και «το υπουργείο θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται», συνέχισε ο κ. Νεφελούδης. «Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από 1η Φεβρουαρίου», όπως επανέλαβε, ενώ θύμισε ότι παράλληλα καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».

ΠΗΓΗ: stokokkino, real.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Βασιλική Τσίτα - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Βασίλης Κόκκαλης - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Μαρία Γαλλιού - Υποψήφια Βουλετής Ν Λάρισας
Στέλλα Μπίζιου - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Νίκος Παπαδόπουλος - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Θεοδώρα Κάλλα - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Ιωάννης Καριπίδης - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Αθηνά Σιαφαρίκα - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Κώστας Μπαργιώτας - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Μάξιμος Χαρακόπουλος - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας
Ευαγγελία Λιακούλη - Υποψήφια Βουλευτής Ν. Λάρισας
Γιώργος Αναγνωστόπουλος - Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λάρισας

Όλυμπος - Τσάι
ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^