Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Κατρακύλα για το βαμβάκι στα 51 λεπτά το κιλό

Παγκόσμια αβεβαιότητα για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων με τον ερχομό του 2019

Κατρακύλα για το βαμβάκι στα 51 λεπτά το κιλό
02.01.2019 | 14:11
eway pass - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Deree Roadshow 2020 Online
Ζαγορίν
Animus Benefits
ICBS
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO

Καθοδικές τάσεις επικρατούν στην αγορά βάμβαος με το ξεκίνημα του έτους με τη διεθνή τιμή του εκκοκκισμένου να έχει πέσει (76.71 σεντς η λίμπρα) σε επίπεδα, που δίνουν με αναγωγή για το σύσπορο τιμή στα 51 λεπτά το κιλό. Αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους λίγους παραγωγούς που αποθήκευσαν το προϊόν στη Θεσσαλία, αναμένοντας όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια μία ανοδική τάση με το ξεκίνημα της χρονιάς.

 Στο γεγονός των καθοδικών τάσεων συμβάλλει η γενικότερη παγκόσμια οικονομική ύφεση που διαφαίνεται σε όλη την αγορά των εμπορευμάτων, με τα δύο βασικά προίόντ του θεσσαλικού κ΄μπου, το βαμβάκι και το σιτάρι να δοκιμάζονται σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας.

 Το σκληρό σιτάρι βρίσκεται καθηλωμένο εδώ και λίγους μήνες στα 230 ευρώ ο τόνος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σοβαρές εμπορικές πράξεις, ενώ το καλαμπόκι κινέιται ακόμη πιο χαμηλά στα 170 ευρώ ο τόνος.

Με αβέβαιες µακροοικονοµικές συνθήκες λοιπόν, µπαίνει το 2019, αφού τα ρίσκα καθοδικής πορείας της παγκόσµιας οικονοµίας είναι περισσότερα από τις προοπτικές ανάπτυξης.

Τα περισσότερα από αυτά συνδέονται µε τις οικονοµικές και πολιτικές πρακτικές στις ΗΠΑ, µε τις ευρωπαϊκές οικονοµικές προβλέψεις να υπογραµµίζουν κατά κύριο λόγο την υπερθέρµανση των δηµοσιονοµικών των ΗΠΑ, γεγονός που θα µπορούσε να οδηγήσει σε µια ταχύτερη του αναµενοµένου σύσφιξη της νοµισµατικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά εµπορεύµατα, η ενέργεια, το διεθνές εµπόριο, οι κινήσεις των ξένων συναλλαγµάτων, τα ακραία καιρικά φαινόµενα αλλά και οι ασθένειες είναι οι παράγοντες που προβάλλονται ως «ρίσκα» από διεθνείς εµπορικούς οίκους για τη σταθερότητα των τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων το 2019. «Οι παραγωγοί τροφίµων πρέπει να είναι προετοιµασµένοι για ένα δύσκολο και ανησυχητικό 2019, αφού υπάρχει µεγάλος αριθµός παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση, αν και είναι πιθανό να µην εκδηλωθούν όλα αυτά τα ρίσκα», επισηµαίνει ο Τζάστιν Σέραρντ, αναλυτής και σχεδιαστής στρατηγικών στη Rabobank.

Ψηλά στη λίστα των κινδύνων βρίσκεται η διαµάχη ΗΠΑ-Κίνας που σηµάδεψε το 2018. Εφόσον, όπως αναµένεται, συνεχιστεί και µέσα στο 2019 η ένταση, τότε το παγκόσµιο εµπόριο και οι ροές που ακολουθεί θα αλλάξουν µια και καλή για αρκετά χρόνια.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Φαίδων Αρτοποιήματα
alphawood
e-shop ΕΥΘΥΜΙΟΥ - Ορθοπαιδικά και Ιατρικά Βοηθήματα
Όλυμπος-Κλιάφα
Agronuts
Αστικό Βόλου
Νέος Αγών
Thema - Scavolini
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^