Fashion City Outlet

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Electronet Β.Κ. Καζάνα

Κίνητρα για συνεταιρισμούς ως ανάχωμα στην υπερδιόγκωση κερδών των γαλακτοβιομηχανιών

Συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη

Κίνητρα για συνεταιρισμούς ως ανάχωμα στην υπερδιόγκωση κερδών των γαλακτοβιομηχανιών
05.12.2018 | 20:54
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Συνεταιρισμοί μπορούν να είναι κερδοφόροι πληρώνοντας υπερδιπλάσια στους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, από τις γαλακτοβιομηχανίες που ενώ οι εξαγωγές ελληνικής φέτας ΠΟΠ αυξάνονται λένε ότι «δεν βγαίνουν», στηρίζουμε τους παραγωγούς άμεσα και εντός του Δεκεμβρίου ο αγροτικός κόσμος θα δει και άλλα κίνητρα για να συνεταιριστεί, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας, στις 4 Δεκεμβρίου, στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Σβέρκο.

«Ήδη πριν τα μνημόνια υπήρχε τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου, την προηγούμενη δεκαετία είχαμε το 1/3 της καλλιεργούμενης γης να εγκαταλείπεται. Αυτό δείχνει, τουλάχιστον, ότι ο αγροτικός κόσμος δεν περνάει καλά, έχει μεγάλα προβλήματα ... Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, που συμπιέζουν την τιμή στον παραγωγό και οδηγούς πολλούς αγρότες στην απόγνωση, στο να πουλάνε τα ζωντανά του», είπε ο κ. Αραχωβίτης.

Αυτά δείχνουν και την σημασία που είχε «η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Καλάβρυτα και σε έναν επιτυχημένο, κερδοφόρο συνεταιρισμό ... που πληρώνει τους παραγωγούς με €1,72 το πρόβειο γάλα, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν ακόμη και κάτω από €0,75 ... όχι μόνο βγαίνει πληρώνοντας υψηλότερη τιμή, αλλά έχει και κερδοφορία, ενώ οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες λένε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι δεν βγαίνουν ... άρα, κάτι άλλο γίνεται ... Με χαμηλή τιμή στο γάλα είναι προφανές ότι δεν μπορείς να έχεις ποιοτικό προϊόν, την φέτα ΠΟΠ όπως είναι η αγνή, ελληνική φέτα».

«Αυτό κάνει ο συνεταιρισμός, στηρίζει την ελληνική παραγωγή», συνέχισε ο ίδιος και αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσίπρα στα Καλάβρυτα είπε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μέτρο στήριξης στο πλαίσιο του Κανονισμού Ήσσονος Σημασίας (De Minimis) περίπου 42 εκατ. ευρώ που θα λάβουν περίπου 45.000 κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων (ορεινοί, πεδινοί, νησιωτικοί ή μειονεκτικοί), αρκεί να έχουν παράδοση τουλάχιστον 1 κιλό γάλα και τουλάχιστον 20 ζωντανά. Θα δοθούν 5 ευρώ ανά θηλυκό παραγωγικό ζώο, οριζόντια σε όλους, τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, θύμισε ο κ. Αραχωβίτης. «Είναι μία σημαντική στήριξη, όχι ως αντιστάθμισμα στην πτώση της τιμής του γάλακτος, αλλά μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και να καταλάβει η γαλακτοβιομηχανία ότι χωρίς παραγωγικούς κτηνοτρόφους δεν μπορεί να υπάρξει και η ίδια».

Επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να παράγεται ελληνική φέτα ΠΟΠ χωρίς να υπάρχει δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου» και προσέθεσε ότι ενώ «τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές φέτας κινούνται ανοδικά ... ωστόσο η τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός δεν είναι αυτή που πρέπει να απολαμβάνει ... η γαλακτοβιομηχανία υπερδιογκώνει τα κέρδη της, χωρίς να διανέμει δίκαια στον παραγωγό ένα ποσοστό, σε αυτόν που την κρατάει ζωντανή».

«Φέτος ήταν ιδιαίτερη χρονιά, με άκαιρες βροχοπτώσεις, αυξημένο κόστος παραγωγής, ο κτηνοτρόφος επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, αλλά δεν πήρε τιμή στο γάλα που θα του επιτρέψει να ζήσει, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να παράξει ... ήταν λοιπόν απαραίτητη η στήριξη στους κτηνοτρόφους και σε αυτό προχωρήσαμε ως κυβέρνηση», όπως τόνισε, παράλληλα με τα άλλα μέτρα που στηρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως:

κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για την μεγάλη πλειοψηφία
μείωση κατά ένα τρίτο στην ασφαλιστική εισφορά για τους μεγαλύτερους παραγωγούς
αυξήσεις μετά από πολλά χρόνια στις συντάξεις με τον επανυπολογισμό
κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς

Όπως επανέλαβε ο κ. Αραχωβίτης, «η ισχύς βρίσκεται στο συνεταιρίζεσθαι, στο συνεργάζεσθαι, διαφορετικά μπορεί ο κανένας μεμονωμένα να διαπραγματευτεί την τιμή του προϊόντος του και διαφορετικά μία ομάδα παραγωγών».

Προανήγγειλε παράλληλα «και άλλα κίνητρα, που θα δει ο αγροτικός κόσμος να ξεδιπλώνονται το επόμενο διάστημα».Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Ergogreen
Θανάσης Μούσιος - Υποψήφιος Δήμαρχος Κιλελέρ
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Νίκος Γάτσας - Ολύμπου Πολιτεία
Όλυμπος - Βούτηρο Αγελάδος

Πινακάς Γ. Βασίλειος - Υποψηφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Ανδρέας - Άρης Ζέρβας - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Ζαρκάδας -Βέργης Απόστολος - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΕΒΟΛ Κατσικίσιο Γιαούρτι
Κρεοπωλείο Φάρμα Μπαϊράμογλου
Θεματικό Πάρκο Ηρακλής
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^