ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Φτιάχνουμε σπετζοφάι πηλιορείτικο
Food
Ο υπέρτατος κρασομεζές είναι και από τους πλέον χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής κουζίνας του Πηλίου. Ο Γιώργος Πίττας μας δίνει τη συνταγή και μας εξηγεί πώς προέκυψε το όνομά του.
Tο πιo χαρακτηριστικό έδεσμα του Πηλίου φτιάχνεται από ντόπια λουκάνικα (από μείγμα μοσχαρίσιου, γίδινου και χοιρινού κρέατος), πιπεριές, και ντομάτα. Η γεύση του, από λίγο έως πολύ πικάντικη (ο βαθμός εξαρτάται από την καυστικότητα της πιπεριάς που χρησιμοπούμε). Το όνομά του το πήρε από τη σπέντζα, που στο πηλιορείτικο ιδίωμα σημαίνει ακριβώς αυτό: «καυτερή πιπεριά». Σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται κι η λέξη σπέτσιαι, προερχόμενη από το ιταλικό spezie (που σημαίνει «μπαχαρικά»). Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από το κοντινό νησί της Σκιάθου, στο διήγημα «Ρόδινα ακρογιάλια» αναφέρει τις πιπεριές ως σπέντζες.
Συνταγή για Πηλιορείτικο Σπετζοφάι
Υλικά • 1 κιλό πηλιορείτικα λουκάνικα (ή άλλο χωριάτικο λουκάνικο) • 1,5 κιλό ντομάτες για φαγητό (περασμένες στον τρίφτη) • 1 κιλό πιπεριές κέρατο πράσινες • 250 γραμμάρια ελαιόλαδο
Εκτέλεση Κόβουμε το λουκάνικο διαγώνια σε χονδρές ροδέλες και ανοίγουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια και το κοτσάνι. Σε λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε πρώτα ελαφριά για 5΄ το λουκάνικο και μετά βγάζοντας το, για άλλο τόσο χρόνο τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10΄ την τριμμένη ντομάτα και λίγο πριν δέσει η σάλτσα (αν ξυνίζει προσθέστε μισό κουταλάκι ζάχαρη) προσθέτουμε μισή κούπα λάδι, το λουκάνικο και προς το τέλος τις πιπεριές. Σιγοβράζουν αυτά για 15′ και στο τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο.
Αυτά είναι τα βασικά υλικά, αλλά πλέον συνήθως προσθέτουμε και κρεμμύδια.
ΠΗΓΗ: greekgastronomyguide.gr, .icookgreek.com
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2024 | 16:11
Ελεύθερος ο Κωνσταντίνος Φλώρος για το επεισόδιο στη Βουλή - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2024 | 13:48
Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για να απολογηθεί για το επεισόδιο στη Βουλή - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2024 | 13:32
ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2024 | 13:02
Κουρέτας: «Το μοντέλο των Ολλανδών μετατρέπει τον μικρό παραγωγό σε υπάλληλο των μεγάλων εταιρειών τροφίμων» - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2024 | 12:59
Εθελοντική αιμοδοσία για τη Θαλασσαιμία στο Πολυκλαδικό στη Νέα Ιωνία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2024 | 12:36
«Μου έβρισε ό,τι πιο ιερό έχω» - «Λέει ψέματα»: Τι λένε Φλώρος και Γραμμένος για το μεταξύ τους επεισόδιο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2024 | 12:23
Γραμμένος: «Μου έριξε γροθιές και με έσυρε στο πάτωμα» - Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια ο Φλώρος - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2024 | 12:12
Διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης σεισμού στη Λάρισα στο κτίριο του Μύλου του Παππά
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2024 | 10:22
HVA: Η ολλανδική εταιρεία που θέλει να επενδύσει 1 δισ. στη Θεσσαλία – σχέδιο ενοικίασης της γης για 100 χρόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2024 | 12:35
Ρίγκ η Βουλή: Ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος επιτέθηκε με γροθιές σε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.04.2024 | 16:29
Δ. Κουρέτας: Θέλουν να κάνουν τους Θεσσαλούς αγρότες υπαλλήλους πολυεθνικών -τι είπε για τον Ενιαίο Φορέα Υδάτων (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2024 | 13:05
Έγινε η παράδοση των 30 κλινοστρωμάτων στην Ογκολογική του πανεπιστημιακού από την Αντικαρκινική Λάρισας (ΦΩΤΟ+ video) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.04.2024 | 19:56
Καλλιάνος σε Γεωργιάδη: «Το τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου και την τιμή του» - ΕΛΛΑΔΑ | 24.04.2024 | 18:42
Αρναούτογλου: Η σκόνη φεύγει, οι βροχές έρχονται - Τι καιρό θα κάνει Μεγάλη Εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2024 | 12:52
Υπέφερε από αφρικανική σκόνη χθες το απόγευμα και ο Βόλος (ΦΩΤΟ) - ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.04.2024 | 10:19
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή