Electronet Β.Κ. Καζάνα

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Πλαστός...Μια πίτα της Θεσσαλίας

Φαγητό

Πλαστός...Μια πίτα της Θεσσαλίας
21.08.2018 | 15:54

Πλαστός!!!Έτσι λέμε αυτή τη πίτα στο χωριό μου.
Και οι δυο γονείς μου έχουν καταγωγή από χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας.
Έμαθα να τη φτιάχνω από τη μητέρα μου, εδώ και χρόνια!
Πλαστό τρώμε πολύ συχνά στο σπίτι μας, αφού και ο σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Αργιθέα Καρδίτσας, που και εκεί φτιάχνουν αυτή τη πίτα .
Συνήθως εμείς τη συνοδεύουμε με γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Την πίτα αυτή θα την συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες αλλά και κάποιες διαφορές στα υλικά και την εκτέλεση, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
Εγώ σήμερα θα σας δείξω την δική μας εκδοχή.
Δοκιμάστε την, αξίζει!!! Είναι μια πίτα πραγματικά πεντανόστιμη!!!
Είναι μια πίτα ανοιξιάτικη, που μπορεί να σταθεί επάξια στο πασχαλινό σας τραπέζι, δίπλα στον οβελία!

Πλαστός...Μια

Τα υλικά μας για το μεγάλο ταψί της κουζίνας:
Για τη ζύμη:
900-950 γρ. καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
Επιπλέον:
60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα

Πλαστός...Μια
Τι κάνουμε :
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 750 γρ. από το αλεύρι (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα), το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα θα είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.
Απλώνουμε στην βάση του ταψιού τα 2/3 της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης, φτιάχνουμε ένα χυλό ως εξής. Προσθέτουμε στην ζύμη νερό, μέχρι να πετύχουμε έναν ρευστό χυλό, όπως ο χυλός για τις κρέπες για παράδειγμα.
Με τον χυλό αυτό περιχύνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τα χορταρικά στο ταψί, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Πάνω από τον χυλό πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο που κρατήσαμε στην άκρη.
Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Πηγή syntageskardias.blogspot.com

Πλαστός...Μια






Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Μικρές Αγγελίες

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Bruno Online Delivery
Fashion City Outlet

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
  ^