ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πλαστός...Μια πίτα της Θεσσαλίας
Φαγητό
Πλαστός!!!Έτσι λέμε αυτή τη πίτα στο χωριό μου.
Και οι δυο γονείς μου έχουν καταγωγή από χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας.
Έμαθα να τη φτιάχνω από τη μητέρα μου, εδώ και χρόνια!
Πλαστό τρώμε πολύ συχνά στο σπίτι μας, αφού και ο σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Αργιθέα Καρδίτσας, που και εκεί φτιάχνουν αυτή τη πίτα .
Συνήθως εμείς τη συνοδεύουμε με γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Την πίτα αυτή θα την συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες αλλά και κάποιες διαφορές στα υλικά και την εκτέλεση, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
Εγώ σήμερα θα σας δείξω την δική μας εκδοχή.
Δοκιμάστε την, αξίζει!!! Είναι μια πίτα πραγματικά πεντανόστιμη!!!
Είναι μια πίτα ανοιξιάτικη, που μπορεί να σταθεί επάξια στο πασχαλινό σας τραπέζι, δίπλα στον οβελία!
Τα υλικά μας για το μεγάλο ταψί της κουζίνας:
Για τη ζύμη:
900-950 γρ. καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
Επιπλέον:
60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα
Τι κάνουμε :
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 750 γρ. από το αλεύρι (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα), το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα θα είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.
Απλώνουμε στην βάση του ταψιού τα 2/3 της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης, φτιάχνουμε ένα χυλό ως εξής. Προσθέτουμε στην ζύμη νερό, μέχρι να πετύχουμε έναν ρευστό χυλό, όπως ο χυλός για τις κρέπες για παράδειγμα.
Με τον χυλό αυτό περιχύνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τα χορταρικά στο ταψί, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Πάνω από τον χυλό πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο που κρατήσαμε στην άκρη.
Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Πηγή syntageskardias.blogspot.com
- ΒΟΛΟΣ | 19.03.2024 | 09:55
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Β. Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2024 | 09:53
Οι Ολλανδοί «καίνε» το Στεφανοβίκειο, εισηγούμενοι επέκταση της Κάρλας - ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2024 | 09:51
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών - ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2024 | 09:50
Καιρός: Βροχή ξανά από σήμερα – Πού και πότε θα έρθουν καταιγίδες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2024 | 09:46
Θεσσαλία: Πόσο εφικτή είναι η συνέχιση της καλλιέργειας βαμβακιού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2024 | 09:40
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Τρομάζει η λίστα αναμονής για καρκινοπαθείς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2024 | 22:00
Πρόγνωση Θεσσαλίας και Σποράδων 19-21-3-24 Πρόσκαιρη αλλαγή με βροχές και χιόνια στα ορεινά την Τρίτη - ΕΛΛΑΔΑ | 18.03.2024 | 21:54
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η Αθήνα μπορεί να γίνει Σαχάρα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης
- ΒΟΛΟΣ | 18.03.2024 | 21:01
Γίνεται «Κάρλα» η βάση της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, με… Ολλανδό «νονό»; - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 18.03.2024 | 14:36
Τύρναβος: Ρεπόρτερ της ΕΡΤ μπαίνει στο κλίμα του «Μπουρανί» – «Χρόνια πολλά και χαρά στα σκέλια μας» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2024 | 09:46
Τύρναβος: Αναβιώνει το «μπουρανί», το πιο τολμηρό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στη χώρα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2024 | 13:21
Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο των Χρωμάτων – Με γλέντι και παραδοσιακά εδέσματα και πέταγμα αετού (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2024 | 18:50
Ακραίος καύσωνας στη Βραζιλία: Στους 62,3 βαθμούς η θερμοκρασία στο Ρίο – Καταρρακτώδεις βροχές στον νότο - ΕΛΛΑΔΑ | 18.03.2024 | 11:31
Κρήτη: Η φωτοβολίδα του διέλυσε το συκώτι - Η μαρτυρία της μητέρας του 33χρονου Μανώλη που σκοτώθηκε - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2024 | 11:55
Πρε πρε πρε το «μπουρανί»!- εκατοντάδες επισκεπτες και ατέλειωτο κέφι στον Τύρναβο (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2024 | 17:18
Κούλουμα με γλέντι στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου για τους Βολιώτες (ΦΩΤΟ +video)