ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Το μυστικό συστατικό στο τυρόψωμο Πορταριάς που το κάνει τόσο νόστιμο
Η Πορταριά είναι το δεύτερο μεγάλο χωριό που θα συναντήσει κάποιος κατά την επίσκεψή του στο Πήλιο.
Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς του βουνού των Κενταύρων, τόσο για την φυσική ομορφιά του όσο και για το γραφικό κομμάτι με τις πλατείες, τα πλατάνια, τα υπέροχα πλακόστρωτα και τα πέτρινα σπίτια. Αλλά όχι μόνο.
Άλλος ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να επισκεφθεί κάποιος την Πορταριά είναι το συγκλονιστικό φαγητό της. Το παραδοσιακό σπετζοφάι τα ψητά και τα μαγειρευτά, το τσίπουρο και το τυρόψωμο. Ειδικά το τελευταίο...με την τόσο απαλή αλλά γεμάτη γεύσεις ζύμη του, το τυρί και την τραγανή του κόρα. Αυτό το τυρόψωμο έχει ανεβάσει κόσμο και κοσμάκη στο γραφικό χωριό και όχι άδικα.
Μπαίνετε στους φούρνους, το αγοράζετε σχεδόν καυτό, το κόβετε με το χέρι σε κομμάτια, μοιράζετε (όπου προλάβετε) και απολαμβάνετε την έκρηξη γεύσεων στο στόμα σας. Κατόπιν, ξαναμπαίνετε στους παραδισιακούς φούρνους του χωριού και αγοράζετε και δεύτερο.
Αν τώρα σας πέφτει λίγο μακριά το Πήλιο αλλά σας ήρθε η όρεξη για το τυρόψωμο Πορταριάς, έχουμε τη συνταγή. Κα περιλαμβάνει ένα αναπάντεχο υλικό που κάνει το ζυμαράκι αφράτο και τέρμα μυρωδάτο. Τα πορτοκάλια.
Γίνεται εύκολα και καταναλώνεται στη στιγμή. Δίνει 15 μερίδες.
Υλικά
450 gr. αλεύρι φαρίνα
300 gr. τυρί φέτα
3 μεγάλα πορτοκάλια
150 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Θα χρειαστείτε μια λεκανίτσα ή ένα μεγάλο μπολ όπου θα βάλετε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Εκεί θα βάλετε το αλάτι και το baking powder.
Αμέσως μετά προσθέστε τα υγρά στοιχεία. Το ελαιόλαδο, τον χυμό από τα πορτοκάλια, την φέτα τριμμένη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Η ζύμη θα σας βγει σφιχτή. Μην ανησυχήσετε. Απλώστε την σε ένα καλά λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Περίπου μετρίου μεγέθους.
Στρώνουμε καλά την ζύμη (να είναι αρκετά λεπτή) ομοιόμορφα και αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά στους 180°C .
Πηγή bovary.g
- ΔΙΕΘΝΗ | 23.04.2024 | 20:23
Κριγιστάν: Φόβοι για καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ – Φράγματα συγκρατούν πυρηνικά απόβλητα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2024 | 20:20
Αγανάχτηση στους πλημμυροπαθείς της Γιάννουλης-8 μήνες μετά τους ξέχασε η κυβέρνηση (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2024 | 19:02
Τα Επιμελητήρια παίρνουν θέση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας- ημερίδα του ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και Ο.Ε. στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2024 | 18:49
Λαρισαία κατήγγειλε 45χρονο Αγφανό για βιασμό - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2024 | 18:29
Καλαμάτα όπως Κάιρο – Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας - ΕΛΛΑΔΑ | 23.04.2024 | 18:27
Πάσχα με μειωμένες δαπάνες – Αλλάζουν συνήθειες οι Έλληνες εξαιτίας της ακρίβειας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.04.2024 | 18:24
Σταϊκούρας: Το 9,5% του 1,4 δισ. ευρώ στην Π.Ε. Λάρισας για έργα αποκατάστασης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.04.2024 | 18:17
Αγρότες: Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ, στα 305 εκατομμύρια, ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.04.2024 | 21:36
Ντογκούλης: Παρασκευή μπαίνουν οι συνδεδεμένες σε βαμβάκι, σιτάρι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.04.2024 | 22:15
Μπέος: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μου είπε «γεια σου κούκλε, τι κάνεις;» - ΒΟΛΟΣ | 23.04.2024 | 11:19
Θλίψη στην Αγριά – «Έφυγε» από τη ζωή 63χρονη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.04.2024 | 09:18
Έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος που αλλάζει την Κεντρική Ελλάδα -Από Αθήνα στην Καρδίτσα σε 2.5 ώρες - ΒΟΛΟΣ | 22.04.2024 | 13:00
Επεισοδιακή η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε δίκη στο Βόλο- μήνυσε την πρόεδρο του δικαστηρίου! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.04.2024 | 11:05
«Βολές» Κουρέτα- «Αυτό είναι το σχέδιο για την Θεσσαλία; Να πάρουν θέση οι βουλευτές» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.04.2024 | 13:21
Στο Μουζάκι αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-θα εξαγγείλει φράγμα Μουζακίου; - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.04.2024 | 18:18
Κουρέτας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας