Fashion City Outlet - Spring In

Ειδήσεις, νέα για Βόλος

Ο Γαβρόγλου στο Βόλο: Σε δύο μήνες το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι γεγονός

Τμήμα Τουρισμού στο Π.Θ. στον Βόλο και Πειραματικό σχολείο

Ο Γαβρόγλου στο Βόλο: Σε δύο μήνες το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι γεγονός
10.08.2018 | 10:29

 

Νέος γύρος συναντήσεων με τους πανεπιστημιακούς θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο από πλευράς του υπουργείου Παιδείας ενόψει της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας στον Βόλο ανέφερε πως γενικά υπάρχει μια αποδοχή του εγχειρήματος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και μια ανησυχία για το αύριο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα είναι σημαντικό πριν την έναρξη του φετινού ακαδημαικού έτους να ψηφιστεί ο νόμος για την νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δηλαδή σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ακόμη είπε πως στα ΤΕΙ υπάρχει μια μειοψηφική ομάδα που έχει μια σκληρή αντίδρασης στο εγχείρημα για τριτεύοντα ζητήματα, όπως τι θα γίνει με την γραμματεία, αν χαθεί ένα τμήμα, για το νέο πανεπιστήμιο και μια μεγάλη πλειοψηφία που το βλέπει θετικά. Πάντως ο γενικός απολογισμός των συναντήσεων είναι θετικός.

Αν κάποια Τμήματα ΤΕΙ δεν θέλουν συνένωση, θα μείνουν μόνα τους.

Ο


Τμήμα Τουρισμού στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο
Την ίδρυση νέου Τμήματος Τουρισμού στο Π.Θ. στο Βόλο, όπως και Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, έθεσαν οι διδάσκοντες του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στη συνάντηση που είχαν για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Ο πρώην Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής κ. Παντελής Σκάγαννης πρότεινε «το Τμήμα Περιβάλλοντος να είναι πενταετές και να ενταχθεί στην Πολυτεχνική σχολή. Η Λαμία μπορεί να γίνει πόλος ψηφιακών επιστημών και η Λάρισα να γίνει πόλος επιστημών υγείας και να πάρει την σχολή φυσικοθεραπευτών και το ινστιτούτο φυσικοθεραπείας».
Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στον Βόλο, δηλώνοντας ότι δεν νοείται η Ελλάδα να μην έχει συγκροτημένη Πανεπιστημιακή τετραετή σχολή. «Εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε το Τμήμα και ο Βόλος είναι ιδανική πόλη σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς διαθέτει τις Σποράδες και το Πήλιο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής στην Λαμία κ. Διονύσης Βαβουγυιός ζήτησε να γίνει η Λαμία πόλος θετικών επιστημών και να αυξηθεί το διδακτικό προσωπικό στα Τμήματα.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Βόλου κ. Νίκος Τσιρόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση για την γεωπονία και το Πολυτεχνείο. Όπως είπε «το υπουργείο προτείνει το πενταετές τμήμα Αγροτεχνολογίας στην Λάρισα, αλλά δεν καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών. Υπάρχει έντονη διαφωνία από το Τμήμα μας. Θέλουμε σαφή διαφοροποίηση για το συγκεκριμένο σπουδών και να είναι κάτι διαφορετικό από το νυν τμήμα Φυτικής Παραγωγής».

Για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών η καθηγήτρια κ. Μπέλλου τόνισε το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της Σχολής στην Λάρισα, ενώ για το τμήμα Τουρισμού ανέφερε πως το Οικονομικό δεν έχει ερωτηθεί.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Κανακούδης μετέφερε φόβους ότι οι εισακτέοι στα Πανεπιστημιακά τμήματα θα αυξηθούν και ανησυχίες των παλιών τμημάτων, μήπως θυσιαστούν για την ανάπτυξη των νεώτερων τμημάτων. Όπως είπε, για τη δημιουργία του κάθε τμήματος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας ίδρυσής του.

Ο πρόεδρος του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Τάκης Πολίτης χαρακτήρισε θετικό ότι δημιουργούνται στην σχολή ανθρωπιστικών επιστημών δύο νέα τμήματα που όμως χρειάζονται κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο ίδιος ζήτησε τη δημιουργία Πειραματικών σχολείων και έθεσε το θέμα της εκπαίδευσης των προσφύγων και της ένταξής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, καθώς αρκετοί πρόσφυγες έχουν διακόψει τις σπουδές λόγω έκτακτων καταστάσεων.

Ο νέος Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής κ. Γιώργος Σταμούλης τόνισε ότι η Πολυτεχνική είναι θετική στο όλο εγχείρημα και διαθέτει μια ομάδα ανθρώπων για να στελεχωθούν ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τα τμήματα.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μεικόπουλος είπε ότι γίνεται μια ιστορική προσπάθεια και ο υπουργός εξασφαλίζει πόρους, διδακτικό προσωπικό και υποδομές. «Είναι λάθος να γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας πίσω. Οι κατανομές των τμημάτων και σχολών πρέπει να αναγνώσουν το παραγωγικό προφίλ του κάθε νομού γι’ αυτό και ένα τμήμα τουριστικών ή ναυτιλιακών σπουδών θα κούμπωνε στην φυσιογνωμία του Βόλου», επισήμανε
Τέλος, ο καθηγητής και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Σταμπουλής αναφέρθηκε και στα διετή προγράμματα σπουδών για την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων σχολείων και πρότεινε ακόμη την προώθηση των διατμηματικών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Η εκπρόσωπος των ΕΔΙΠ κ. Άννα Ζερβάκη έθεσε το ζήτημα της μετεξέλιξης των καθηγητών των ΤΕΙ σε σχέση με τα ΕΔΙΠ εκφράζοντας επιφυλάξεις και προβληματισμούς.
Για το ΤΕΦΑΑ ο καθηγητής κ. Κουτεντάκης σημείωσε πως στην συζήτηση λείπει το στοιχείο της αξιολόγησης και της αριστείας.
Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σουλικιάς τόνισε την ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου

e-thessalia.gr- magnesianews.gr

 

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^