Fashion City Outlet

Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά και Σχόλια

Γιατί η Καρδίτσα αισθάνεται κατάφωρα αδικημένη κύριε Γαβρόγλου

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ

Γιατί η Καρδίτσα αισθάνεται κατάφωρα αδικημένη κύριε Γαβρόγλου
09.08.2018 | 09:17

 Αίσθηση προκάλεσε χθες το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδα ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ της Κ;αρδίτσα, όπου εξηγούσε ενόψει τξςε πίσκψης του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, γιατί η Καρδίτσα αισθανεται αδικημένη, στο νεο χωροταξικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς:

 Η Καρδίτσα υποδέχεται σήμερα το απόγευμα τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία, με αρκετή δόση πικρίας για τη στάση του στο θέμα της συγχώνευσης των ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όντας το δεύτερο εκπαιδευτικό κέντρο της Θεσσαλίας, για πολλά χρόνια, με τη σχολή Νηπιαγωγών που «θυσιάστηκε» για να φυσήξει «ούριος άνεμος» στην ίδρυση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας πριν από 30 περίπου χρόνια, ελπίζουμε ότι η επιλογή να είναι ο δεύτερος σταθμός μετά τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, δεν εμπεριέχει κάποια σκοπιμότητα, διότι γεωγραφικά από Αθήνα προς Δυτική Θεσσαλία, προηγείται η Καρδίτσα.
Ελπίζουμε επίσης να αναθεωρήσει την άποψή του σε ότι αφορά το θέμα της μεταφοράς ενός επιτυχημένου τμήματος με 900 ενεργούς φοιτητές, αυτό της Διατροφολογίας - Διαιτολογίας στα Τρίκαλα, με το «σπάσιμο» σε δύο τμήματα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των γειτόνων για τη δημιουργία έδρας Σχολής, αφού θα έχει διεξοδική συζήτηση με τους φορείς και των Τρικάλων και της Καρδίτσας…
Θεωρούμε ακόμη ότι είναι σε γνώση του ότι η Καρδίτσα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο campus στην Κεντρική Ελλάδα (μετά από εκείνο της Λάρισας) με 3500 τ.μ. στεγασμένες εγκαταστάσεις (διδακτήρια, αμφιθέατρα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, φοιτητική λέσχη κλπ. χώροι) , οι περισσότερες εκ των οποίων είναι νεόδμητες και υλοποιήθηκαν από χρήματα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Εγκαταστάσεις τις οποίες δεν διαθέτει ο Βόλος για παράδειγμα, που φαίνεται να αποτελεί τον πυρήνα της νέας αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου οι σχολές συνωστίζονται σε παλιά βιομηχανικά κτίρια, σε έναν κορεσμένο πολεοδομικό ιστό, πολύ δε περισσότερο τα Τρίκαλα, όπου επιχειρείται να «στριμωχτεί» το τμήμα Διατροφολογίας.
Και ερχόμαστε τώρα στους λόγους για τους οποίους οι πολίτες της Καρδίτσας και οι φορείς της πόλης, αισθάνονται αδικημένοι, με βαθύ το αίσθημα της πικρίας σε ότι αφορά το προσχέδιο για τη συγχώνευση που δόθηκε για διαβούλευση.
Δεν μπορεί στο νέο πανεπιστήμιο οι τέσσερεις από τις πέντε πόλεις όπου θα αναπτυχθεί να έχουν από μία ως τρεις έδρες σχολής και η Καρδίτσα καμία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τμήματα της Καρδίτσας, δεν θα έχουν καμία ακαδημαϊκή αυτονομία, δεν θα μπορούν να διοικηθούν και ακόμη και για θέματα καθημερινών τρεχόντων εξόδων, θα πρέπει να αναμένουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου να συνεδριάσουν (σε Βόλο ή Λάρισα) για να πάρουν πχ αναλώσιμα, ή να πληρώνουν τα κοινόχρηστα (!).
Φυσικά ακόμη πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι χωρίς έδρα σχολής δεν θα μπορούν να αναπτυχτούν ακαδημαϊκές συνέργειες μεταξύ των τμημάτων, τα οποία θεωρούμε ότι στο νέο σχέδιο θα είναι θνησιγενή, αφού η πορεία τους θα εξαρτάται από άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Δεν μπορεί για παράδειγμα το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων να μετεξελίσσεται σε ένα 4ετές τμήμα ενός τεχνολογικού πανεπιστημίου με άδηλο μέλλον και «θολά» επαγγελματικά δικαιώματα, όταν η συνήθης πρακτική είναι αυτού του είδους τα τμήματα να υπάγονται στη Γεωπονική σχολή με 5ετή κύκλο σπουδών , όπως για παράδειγμα στην Ορεστιάδα, ή στην ΄Αρτα όπου προέκυψε πρόσφατα με το «σχεδιασμό Γαβρόγλου» Γεωπονικό τμήμα από τμήμα ΤΕΙ μέσω της συγχώνευσης με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων…
Ούτε βέβαια είναι λύση η συγχώνευση δύο επιτυχημένων ιδρυμάτων όπως το Τεχνολογίας και σχεδιασμού ξύλου και επίπλου, με μεγάλη απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας, με αυτό της Δασοπονίας…
Η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αν είναι το ζητούμενο στους χαλεπούς δημοσιονομικούς καιρούς που διάγει η χώρα, τότε οφείλει κανείς να επανεξετάσει τη δημιουργία τμημάτων «κορεσμένων», χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, όπως τα Γλωσσολογίας στο Βόλο, ή των Φυσικών στη Λαμία.
Και φυσικά ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη του νέου υπό ίδρυση τμήματος της Σχολής Δημόσιας Υγείας, που κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά και να μην λειτουργήσει πριν καν ιδρυθεί.
Κοντολογίς η Καρδίτσα αισθάνεται πράγματι ως ο «φτωχός συγγενής» στη νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ας έχει μία πανεπιστημιακή κουλτούρα δεκαετιών, έχοντας αναπτύξει η τοπική της κοινωνία μία όσμωση με τα ακαδημαϊκά και φοιτητικά δρώμενα, συνθήκες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία και την επιτυχή πορεία Ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Το μεγάλο της όπλο βέβαια, είναι ότι διαθέτει τις υποδομές … Ακόμη παραμένει αναξιοποίητο το κτίριο της σχολής Αστυνομίας που έκλεισε η κυβέρνηση προ διετίας.. Υποδομές που σε άλλες πόλεις θα πρέπει να χτιστούν από την αρχή και οι οποίες κινδυνεύουν να απαξιωθούν σε μία περίοδο που τα δημοσιονομικά τη χώρας είναι στενάχωρα. Αν το λειτουργικό κόστος των ιδρυμάτων στην πόλη είναι δυσβάσταχτο, σκεφθείτε ποιο θα είναι αν πχ, μεταφερθεί σε ανύπαρκτες υποδομές στα Τρίκαλα, ένα επιτυχημένο και χωρίς προβλήματα στη λειτουργία του τμήμα.
Είναι προφανές ότι μέσα από τη συζήτηση και την επιτόπια επιθεώρηση ο υπουργός θα μπορέσει να σχηματίσει ο ίδιος άποψη και θεωρούμε αυτονόητο, ότι η συλλογιστική του θα είναι να μην υπάρξουν στη χωροταξική κατανομή «πατρίκιοι και πληβείοι»…Γιατί η Καρδίτσα αισθάνεται κατάφωρα αδικημένη κύριε Γαβρόγλου

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
Facebook Twitter Youtube Rss Feed
  ^